Sisters about Food

View Original

Waarom laten veganisten eieren staan?

Het eten van een eitje is toch niet zo erg? Nadat ik stopte met het eten van vlees, vis en zuivel, volgde eieren. Eieren leken mij onschuldig, totdat ik meer over de eierindustrie te weten kwam, onder andere dankzij het boek ‘De supermarktsurvivalgids’ van Teun van de Keuken. Inmiddels eet ik geen eieren meer omdat ik niet wil bijdragen aan dierenleed en milieuvervuiling.

In de periode dat ik nog eieren at, was het uitkiezen van de ‘juiste’ doos eieren niet makkelijk. Kies ik voor scharreleieren, biologische eieren of eieren met een Beter-Leven-keurmerk? Je bent op het verkeerde been gezet wanneer je denkt dat je een ‘goede’ eieren hebt gekozen. In dit artikel ga ik in op dierenwelzijn en het effect van de eierindustrie op het milieu.

1. Dierenwelzijn
De afgelopen jaren is de eierproductie per kip enorm gestegen. Zo legde kippen voorheen zo’n 80 eieren per jaar, maar inmiddels zijn dit zo’n 300 eieren per jaar! Legkippen leggen eieren, waar vervolgens een gedeelte van uitkomt in broedmachines. Als de eieren uitkomen worden hennetjes en haantjes gescheiden. De hennetjes (vrouwtjes) gaan na 1 dag door naar een doorfokbedrijf om uit te groeien tot een leghen zodat ze vervolgens zelf eieren kunnen leggen. De haantjes…?! Die zijn nutteloos voor de eierindustrie. Haantjes produceren geen eieren en hun vlees is niet rendabel genoeg voor de verkoop. De haantjes worden daarom na de geboorte direct vergast of levend vermalen. Zo’n 40 (!!) miljoen haantjes per jaar in Nederland! Dit gebeurt helaas ook bij de biologische eierindustrie.

1.1 Scharrelkippen
Wat nou scharrelen? Tienduizenden dieren zitten op elkaar gepropt in een schuur met zo’n 9 kippen per vierkante meter en nergens een leeg stuk grond te zien. Scharrelkippen raken vaak zo gestrest van het met duizenden bij elkaar zitten dat ze elkaar soms tot bloedens pikken (met deze reden worden tegenwoordig snaveltjes onverdoofd weggebrand bij kuikens). Kippen hebben dus geen lieflijke herkomst en houden niet van groene vlaktes, zoals je die ziet op idyllische plaatjes op de verpakking, waar kippen vrolijk ronddartelen op groene velden.  Er bestaan helaas geen regels voor plaatjes op verpakkingen, alleen voor ingrediëntenlijsten. Onze naïviteit zorgt voor een mooie winst voor de kippenboer.

1.2 Beter-leven-keurmerk
Dan het beter-Leven-keurmerk, een ‘beter’ leven voor de kippen. Alleen is het leven van een eensterrenkip niet veel beter dan die van de scharrelkip. Ook deze kippen zitten met 9 kippen op een vierkante meter. Het verschil zit hem in de groepsgrootte: de groepsgrootte is onbeperkt bij scharrelkippen, maar bij sterrenkippen mogen de groepen uit niet meer dan zesduizend kippen bestaan. Misleidend genoeg worden gerust tienduizenden sterrenkippen bij elkaar in een megastal geplaatst, met een kippengaasje ertussen. Met een kippengaasje wordt al aan de groepsvoorwaarde van het keurmerk voldaan!

2. Milieuvriendelijke eieren?
Het Beter-Leven-keurmerk zou beter zijn voor dier, mens en milieu. Maar is dat wel zo? Hoe meer ruimte kippen krijgen om rond te scharrelen en stofbaden te nemen, hoe meer fijnstof er vrijkomt. Kippen die vrij mogen rondlopen produceren tien keer zo veel fijnstof als kippen die in een hok zitten. Doordat boeren steeds vaker overgaan van legbatterijkippen naar scharrel- en sterrenkippen is de uitstoot enorm toegenomen.

2.1 Biologisch
Ook voor biologisch eieren geldt niet dat het niet beter is voor het milieu. Bij alle biologische stallen is de uitstoot van fijnstof vaak veel groter dan bij alle andere systemen. De overheid eist namelijk dat bij de aanleg van nieuwe stallen maatregelen worden genomen om fijnstof uitstoot te beperken, maar die maatregelen worden niet getroffen bij biologische boeren. Dat de kippen biologisch worden gehouden, gaat over de ruimte, het dierenwelzijn en het biologisch geproduceerde voer, maar zegt niks over het milieu. De diervriendelijke kippenstallen zorgen voor de meeste schade voor de volksgezondheid. Dat probleem wordt vooral veroorzaakt door fijn stof en zorgt voor longklachten bij mensen woonachtig rondom kippenstallen. Het is nu heel lastig te zeggen wat het beste ei is en is denk ik heel persoonlijk: wat vind je het belangrijkst, milieu, dierenwelzijn of de volksgezondheid?

3. Eivervangers
Ikzelf heb ervoor gekozen om geen eieren meer te eten. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen in gerechten, zo is het zelfs mogelijk vegan pannenkoeken te maken. Een spiegeleitje of gekookt eitje is lastiger na te bootsen. Maar probeer vooral eens, in plaats van een eitje, tofu scramble. Je kunt een vegan versie van scrambled egg maken door 1 blok tofu te kruimelen, bak in een pan met een snufje kurkuma, een klein scheutje amandelmelk en kala namak (zwart zout). Met kala namak kun je heel goed de smaak nabootsen van ei.

Vragen omtrent het vervangen van dierlijke producten? Of ben je bezig met een transitie richting een meer plantaardige lifestyle? Stuur ons gerust een berichtje of laat een berichtje achter.