Dit wil je weten over olijfolie

Wij, in ons kleine landje, kijken graag af bij andere culturen hoe we nog gezonder kunnen leven. Lang werd er gezworen bij de gezondheidsvoordelen van het Mediterraans dieet, maar nu lijkt Aziatisch eten, met onder andere zeewier en kokos, het gezondst te zijn (?). Maar laten we olijfolie alsjeblieft hierdoor niet uit het oog verliezen. Het is zo een smaakvol en veelzijdig product, die je wel met kennis dient te gebruiken. Daarom lees je in dit artikel alles wat je moet weten over olijfolie.

Wat is het?
Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat olijfolie, olie uit olijven is. Wat me leuk lijkt om hierbij te vermelden is dat de olie meestal afkomstig is van de zwarte (rijpe) olijf. Groene olijven zijn nog niet rijp en bevatten daardoor een lager vetpercentage. Dit maakt het een stuk minder geschikt voor de olijfolieproductie. Wisten jullie trouwens dat olijfolie zowel uit het vruchtvlees van de olijven als uit de olijfpitten worden gewonnen?

Welke soorten olijfolie bestaan er allemaal?
Je hebt olijfoliën in varianten van lichtgroen tot donkergroen. De donkergroene olijfolie is vaak ‘extra vierge’ of ‘vierge’. Dat betekent dat de olie meteen na de eerste persing gebotteld wordt. Hierbij zijn verder geen zuiveringsprocessen aan te pas gekomen. De vetzuursamenstelling van deze olijfolie is veelzijdiger dan de lichtere olijfoliën (niet-vierge).

De meeste olijfolie komt uit Mediterrane landen aan de Middellandse Zee. Elke extra vierge olijfolie heeft een eigen karakteristieke smaak. Zo zweer ik bij de smaak van Portugese olijfolie!  Maar ook Turkse en Griekse olijfolie kan ik zeer waarderen. Ik zou graag een keer een olijfolieproeverij willen meemaken!

Hoe gezond is olijfolie?
Extra vierge olijfolie bevat vooral goede, onverzadigde vetzuren (70%). Daarnaast bestaat een gedeelte van de vetten uit slechte, verzadigde vetzuren. Omdat deze verschillende vetzuren allemaal een eigen ideale verhittingstemperatuur hebben, kun je met deze olijfolie beter niet op hoge temperaturen bakken. Dit geeft namelijk een verhoogde kans op het ontstaan van kankerverwekkende stoffen. Gebruik deze smaakvolle olijfolie dus bij voorkeur koud over salades en warme gerechten. Koud geeft deze olijfolie bovendien de beste smaak.

IMG_5299

Voor het bakken in olijfolie kun je beter lichtere olijfoliën kiezen (niet-vierge). De lichte olijfoliën hebben een stabielere, zuiverdere vetzuursamenstelling waardoor ze beter geschikt zijn om te verhitten. Wel bevat deze olijfolie veel minder smaak en vitamine E (een belangrijke antioxidant).

Dus nu heb je redenen genoeg om van beide soorten olijfolie een fles in huis te halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s