HOME
Geef een reactie

Eetschema’s, gunstig of niet?

In de ideale wereld zou ik zeggen dat niemand een eetschema nodig heeft, want als het goed is kan ons lichaam ons precies vertellen wat we nodig hebben. Maar niets is minder waar als ik zeg dat veel van onze eetmomenten bepaald worden door emoties en sociale druk. Dat maakt het soms verdomd lastig om naar de lichaamssignalen te luisteren en dat is waar het mis kan gaan; waardoor je teveel eet en waardoor het plannen van eten soms nodig is.

Van positief naar negatief
Stel je hebt een moeilijke relatie met eten. De ene week ben je super goed bezig en eet je alleen maar gezond en kan je moeiteloos traktaties en snacks afslaan en op een ander moment ‘faal’ je en eet je de hele koektrommel leeg.

Negatief
Soms ben je gewoon moe en smaakt het woord comfortfood als muziek in de mond, als je begrijpt wat ik bedoel ;) Je zou gek worden als je nu niet die pizza kan eten waar je je al de hele dag op verheugd.

Naief
Shit.. en je wist vorige week nog zo zeker dat je tegen dit moment bestand zou zijn. Je zat zo goed in je vel en wist zeker dat dit je niet nog eens zou overkomen.. en met ‘dit’ bedoel ik de hunkering naar pizza en je vervolgens te buiten gaan aan meer dan alleen die pizza.

Terug naar positief
Omdat dit een leerproces is en elke verandering in je leven met vallen en opstaan gaat, is het belangrijk dat je dit niet echt als ‘falen’ ziet. Hoe geweldig is het namelijk dat jij doorhebt dat het fout gaat?! Hallo, je hebt het door!

Dus nu gaan we eraan werken dat het de volgende keer niet fout gaat in deze situatie. Hoe dan? Door te weten dat je emoties niet te voorspellen zijn, maar dat je je wel kunt voorbereiden op de scenario’s die door emoties gedreven worden (de hunkering naar pizza of wat je koopt als je met honger op het station loopt). Dat voorbereiden kun je doen met een eetschema!

Eetschema
Als je eet volgens een schema die realistisch (heel belangijk!) afgestemd is op jouw voorkeuren en als je daarin alvast oplossingen hebt bedacht voor lastige (emotionele) situaties, zul je merken dat je steeds wat minder vaak een uitglijder maakt. Verder heeft een eetschema als voordeel dat je niet kan ‘sjoemelen’. Soms denk je ‘ja, maar ik heb het nu al zo goed gedaan, dit extraatje kan geen kwaad en heb ik nu echt nodig’. Het is onzin, maar je kan jezelf echt van alles wijsmaken als je echt een sterke hunkering naar eten hebt. Als een eetschema is afgestemd op jouw behoefte kan je dit excuus niet meer gebruiken. Je weet namelijk dat je, dankzij jouw schema, dat eten niet nodig hebt.

Als-dan
Concreet beschrijft een eetschema wat en hoe vaak je eet en staan er ‘als-dan’ situaties op geformuleerd, zoals: ‘als ik plotseling honger krijg, dan heb ik altijd een stuk fruit in mijn tas (zodat ik niet naar de snoepautomaat loop)’.

Werken met je eetschema
Als je super goed bezig wilt zijn, noteer je elke dag na een eetmoment hoe het is verlopen, hoe je je voelde en of je wat kan leren voor de volgende keer. Je eetschema wordt dan een eetdagboek. Na een paar weken een eetschema te hebben gevolgd heb je jezelf waarschijnlijk beter leren kennen en is het tijd voor de volgende stap: mindful eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s