Alcoholbuikje

Alcohol bevat veel calorieën, dat wist je natuurlijk allang. Waarschijnlijk had je ook al bedacht dat je van veel alcohol drinken dikker kan worden. Maar er kleeft nog een vettig feitje aan het drinken van alcohol…
Door het drinken van alcohol maak je meer lichaamsvet aan. Let me explain:

animaatjes-dronken-3495266

Alcohol eerst
Wanneer je alcohol drinkt, komt je lever in actie. Je lever is het orgaan dat medicijnen, schadelijke en niet schadelijke stoffen afbreekt en omzet. Als je een glaasje bier drinkt, verschuift de lever alle prioriteit naar het afbreken van de alcohol die hierin zit. Alcohol is immers een schadelijke stof.

Geen vetverbranding
Terwijl je lever daar mee bezig is, kan je lever niet verder met de (continue doorlopende) vetafbraak in je lichaam. Normaal gesproken verbrand je namelijk vooral vet (terwijl je aan het slapen, werken of chillen bent). Wanneer je alcohol drinkt geldt dit niet meer, omdat je lever dat niet aankan.

Méér vet
Er wordt zelfs meer vet opgeslagen na het drinken van alcohol (mits je natuurlijk eten in je maag-darmstelsel hebt zitten). Dit gebeurt onder invloed van het hormoon cortisol (stresshormoon). Daarnaast krijg je na het drinken van alcohol vaak sneller trek doordat je bloedsuikerspiegel is gedaald. Meestal heb je bij deze trek niet echt eten nodig. Een broodje Döner na het uitgaan kun je dus beter laten ;)

Hoe zit dat met alcoholisten?
Eline heeft tijdens haar werk als diëtist in het ziekenhuis regelmatig te maken gehad met alcoholisten. Zij waren vaker ondervoed dan te dik. Hoe kan dat? Alcoholisten vervangen het eten vaker door alcoholische dranken (niet per se bewust). Er bestaat ook een eetstoornis waarbij jongeren expres niet eten om alcohol te kunnen drinken.

Wat betekent dit onaangename alcoholbericht?
Dat je best wel eens een keer mag genieten van een glaasje bier of wijn, maar eet daarbij dan niet teveel extra calorieën. Tenzij je alle calorieën er weer af danst natuurlijk! Uiteindelijk blijft gelden: als je niet meer calorieën tot je neemt dan je verbruikt, dan zul je niet dikker worden. Wel kunnen je lichaamsverhoudingen veranderen als je vaak veel alcohol drinkt; je vetmassa zal toenemen.

Hoeveel glazen alcohol drinken jullie op een gezellige avond? En krijg je er trek van? Ik ben heel benieuwd naar jullie visie hierop!

Proost op jou en mij en het leven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s