Afvallen door middel van mindful eten

‘s Morgens snel een ontbijt naar binnen proppen, ‘s avonds eten voor de tv, eten en op je telefoon zitten of snel een hapje eten in de trein, herkenbaar? 95% van wat wij doen, doen wij op de automatische piloot zonder echt door te hebben wat er om ons heen gebeurd. We nemen niet altijd de tijd om van ons eten te genieten en bewust te zijn van wat we eten.

Bij mindfulness is het de kunst om continue bewust te zijn van wat er om je heen gebeurd. Je kunt hiervoor je zintuigen gebruiken. Wanneer je beter om je heen kijkt, zul je ineens luisteren naar de geluiden van buiten, je gaat beter ruiken en hoort en ziet dingen je nooit eerder zijn opgevallen. Ook kun je meer bewustwording met eten creëren door middel van mindful eten. Dit houdt in dat je meer aandacht geeft aan je eten. Je bent je zeer bewust van wat je eet, de reden waarom je het eet en het effect van eten op je lichaam.

Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat bewust leren leven door mindfulness een positief effect heeft op problemen die met verstoord eetgedrag te maken hebben. Door onder andere langzamer te eten en de redenen van hun eetgedrag goed in kaart te brengen heeft men minder drang naar eten, denkt men minder zwart/wit en eet men minder vaak uit emotie.

Afvallen met resultaat op lange termijn
Om af te vallen volgen vele mensen verschillende diëten, vaak met tijdelijk resultaat. Vooral bij crashdiëten, waarbij men zo snel mogelijk zoveel mogelijk kilo’s kwijt wil raken en drastisch het eetgedrag aanpast. Bij deze crashdiëten vallen mensen vaak terug in oude eetgewoontes, omdat het huidige eetpatroon niet vol te houden is. Bij mindful eten staat het lange termijn resultaat voorop. Je wilt een gezond lichaam en afvallen/gewicht behouden en dit behouden.

Als je snel en onbewust eet, stil je alleen de korte termijn honger en maakt het je misschien niet eens uit wat je in je mond stopt, als je je maar even verzadigd voelt. Als je mindful eten toepast dan zul je meer genieten van je eten en als het je doel is: afvallen.

In plaats van de kortstondige prikkel van goede emotie die bijvoorbeeld suiker je geeft, leer je nu echt van het eten te genieten. Deze natuurlijke emotie duurt veel langer en geeft een meer voldaan gevoel.
Voorbeeld: Vroeger at ik wel eens een hele reep chocolade in een aantal minuten weg. Nu neem ik klein stukje, kauw en proef extra goed en voel me voldaan van wat stukje chocolade. Intens genoten!

fullsizerender1

Voordelen van mindful eten
Door goed te kauwen, langzamer te eten en te stoppen met eten als je geen honger meer hebt zul je sneller meer voedingsstoffen opnemen en dus sneller een verzadigd gevoel hebben. Ook voeg je door goed te kauwen via je speeksel de nodige enzymen toe aan het eten zodat de voedingsstoffen optimaal in je lichaam kunnen worden opgenomen. Door langzamer te eten geef je jouw lichaam de tijd om het eten rustig te verwerken en zijn werk te doen. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen optimaal in je lichaam kunnen worden opgenomen.

Misschien klinkt dit voor jou als een hele opgave, maar je zal merken dat dit op den duur een gewoonte wordt. Maar dit keer een goede gezonde gewoonte.
Daarom nog even alle voordelen van mindful eten op een rijtje:
– Het zorgt voor een effectievere voedselvertering
– Je proeft echt wat je in je mond hebt en ruikt het eten en heeft als gevolg dat je nog meer van je eten geniet.
– Je leert naar je lichaam luisteren
– Je leert je lichaam bewust te voeden
– Je voelt je sneller voldaan
– Minder grote drang naar eten/suiker
– Helpt bij emotie eten
– Afvallen met resultaat op lange termijn

Tips bij mindful eten

1. Eten aan tafel, zonder telefoon / tv
Ga altijd aan een tafel zitten, eet met mes en vork zonder dat je de tv inschakelt of op je telefoon zit. Wees bewust met je eten bezig.

2. Goed kauwen
Wees je bewust van elke hap, kauw goed, zo’n 25 keer, gebruik al je zintuigen en heb geen afleiding. Ruik en proef je eten echt. Voel de textuur van het eten terwijl je kauwt. Hoe smaakt het? Wat proef je nou eigenlijk? Blijf met je aandacht bij het eten.

3. Eet als je honger hebt
Eet als je honger hebt en kies voor lichte gezonde maaltijden. Pas als jij een licht rommelig gevoel in je maag ervaart, geeft je lichaam aan dat het extra energie nodig heeft. Leer hier naar luisteren.

4. Geen honger meer is stoppen!
Check ongeveer om de 5 happen hoe je je voelt. Doe dit door je bestek neer te leggen en jezelf af te vragen of je nog honger hebt. Geeft je lichaam aan dat het voldoende heeft gegeten?

5. Focus
Blijf erbij met je gedachten. Als je merkt dat je afdwaalt, tel dan het aantal keer dat je op een hap eten kauwt. Op deze manier kom je elke keer weer terug bij wat je in je mond stopt

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s