The Green (Un)Happiness?

Door: Nadine

De afgelopen dagen is The Green Happiness negatief in de media geweest na een artikel in de NRC. Er wordt gesuggereerd dat je met het volgen van Your 50 Days of Green Happiness allerlei tekorten zal oplopen.
Ik kom er niet onderuit, na alle commotie rondom The Green Happiness moet ik mijn professionele mening geven. Waarom? Werkelijk iedereen, vrienden, kennissen en klanten vragen mijn mening over de visie van The Green Happiness en hun boek Your 50 days of Green Happiness. Ik had er natuurlijk al wat ideeën over, maar om een echte onderbouwde reactie te kunnen geven heb ik mij compleet op het boek van The Green Happiness gestort. Letter voor letter. In dit blog heb ik al mijn bevindingen uiteengezet.

Het boek van The Green Happiness kauwt je 50 hele dagmenu’s voor. De menu’s zien er aantrekkelijk uit, maar helaas zijn de menu’s écht onvolwaardig. Verwar dit niet met het feit dat veganistisch eten onvolwaardig is, dat hoeft namelijk helemaal niet zo te zijn.

IMG_0591.JPG
Interview over de commotie rondom The Green Happiness afgelopen woensdag

Calorieën en afvallen
In deze menu’s ontbreken echter essentiële voedingsstoffen. Dit komt onder andere omdat er  te weinig energie in de menu’s zitten. De dagmenu’s van The 50 Days of Green Happiness bevatten dagelijks rond de 1300 kilocalorieën. Hier zou volgens The Green Happiness een gemiddelde vrouw op afvallen. Dat klopt, want het dieet bevat een stuk minder energie dan je nodig hebt in rust. Als je wilt afvallen moet je minder eten dan je verbruikt, maar je kan ook wat minder drastisch zakken in calorieën. Echter, een goede zaak is dat in het boek wel wordt aangegeven dat de hoeveelheid die je nodig hebt per persoon kan verschillen. De hoeveelheid energie die iemand op een dag nodig heeft hangt af van geslacht lengte, gewicht en lichaamsbeweging. Sommige mensen hebben daarom meer energie nodig op een dag dan een ander.

Leefstijlverandering met dagelijks je portie essentiële voedingsstoffen
De nadruk in het boek ligt erg op het afvallen, maar het blijft belangrijk dat je ook de juiste voeding hierbij gebruikt. En misschien is het nog wel belangrijker dat je het op langere termijn ook vol kan houden. Het gaat uiteindelijk om een leefstijlverandering, want je kan niet voor de rest van je leven op 1300 kilocalorieën leven. Dat is harstikke gevaarlijk, want met dit dieet bouw je op den duur allerlei tekorten op. Het dieet duurt echter maar 50 dagen, de kans is klein dat je in die tijd heel ongezond wordt, maar wat doe je na die 50 dagen? Ga je dan weer normaal eten volgens je energiebehoefte, wordt je veganist en kan je een leefstijlverandering aan?

Leg de nadruk liever op een gebalanceerde voedingspatroon waarin je ook meer beweegt. Je valt dan af en je krijgt de juiste voedingstoffen binnen. Ook het bewegingsaspect wordt te weinig benadrukt door de Merel en Tessa.

Ondanks dat de menu’s zo weinig energie bevatten is het volgens The Green Happiness voor iedereen (behalve zwangere vrouwen en kinderen) geschikt. Hierbij zou ik een dikke kanttekening willen maken: ENKEL ALS JE HET VOOR KORTE PERIODE VOLGT!

Lekkere grote porties groenten
Er zijn leuke aspecten te benoemen uit dit boek. Zo laten deze diëtisten zien hoe je maaltijden in volume kunt vergroten door veel meer groenten aan elke maaltijd toe te voegen. En die groenten worden niet enkel gestoomd, maar vormen echt een onderdeel van elke maaltijd. We moeten allemaal meer groenten eten en groenten kun je in principe onbeperkt eten, omdat er minder energie in zit. Maar voor mensen met een behoorlijk hoge energiebehoefte, zoals jonge mannen, is dit geen oplossing. De kans is groot dat je er zo vol van gaat zitten dat je uiteindelijk te weinig energie tot je neemt. Deze jonge mannen zouden eens wat extra rijst, vette saus en noten (en vis voor de ‘non-vegan’) moeten opscheppen. De laatste twee komen nauwelijks voor in de dagmenu’s van de Merel en Tessa.

Eiwitten en vetten zorgen beide ook voor verzadigd gevoel en bevatten bovendien essentiële voedingsstoffen. Met een extra handje noten per dag heb je zo weer wat goede vetten binnen en energie! Uiteraard hebben we niet zoveel eiwitten nodig als sommige eiwitgoeroes ons doen geloven.

Hoe zit het dan precies met die eiwitten, vetten en koolhydraten vraag je je wellicht af. Klopt de verhouding die de Green Happiness hanteert? Ik leg het je uit.

Discussie over eiwitten
De hoeveelheid eiwitten in dit dieet liggen aan de lage kant. De aanbeveling is 0,8 g per kilogram lichaamsgewicht. Daarbij zou het totaal aan energie in je voeding voor 10% uit eiwitten moeten komen. Volgens TGH heb je aan 6% voldoende. Dit is de kritieke ondergrens waarmee ondervoeding wordt voorkomen, 2% extra en je zit in een veilige marge. Veganisten moeten zelfs nog wat extra procent reserveren (25% extra), omdat plantaardige eiwitten minder essentiële aminozuren bevatten. Zij moeten hun aminozuren halen uit een combinatie van granen en peulvruchten. In sommige dagmenu’s ontbreken deze bronnen zelfs compleet.

Wat gebeurt er als je teveel eiwitten eet in je lichaam?
Een teveel aan eiwitten in je voeding kan door je lichaam niet goed verwerkt worden. Bij een ‘overdosis’ ten opzichte van wat je nodig hebt om je lichaam te onderhouden en spieren aan te maken, worden de overgebleven eiwitten afgebroken door je lever. Dit kost je lichaam veel energie wat op de lange termijn tot cel uitputting leidt, oftewel je cellen verouderen sneller.

Volgens TGH zou een verhoogde eiwitinname zelfs kunnen zorgen voor een verhoging van het risico op kanker, hart en vaatziekten, diabetes, alzheimer en auto-immuunziekten. Hierbij hebben ze het wel over een consumptie van 20 energieprocent per dag. Maar tussen 6 en 20 procent liggen nog heel wat getallen! Bovendien zie je deze verhoogde risico’s bij mensen die meer vlees eten. Het zou dus ook in relatie kunnen staan met dierlijke eiwitten dus (vis uitgezonderd).

Eiwitten en afvallen
Wanneer je eiwitinname te laag is ga je lichaamseiwitten (zoals spieren) afbreken, je verliest kracht, je weerstand gaat omlaag en dit verzwakt je algehele lichamelijke conditie. Een dagje te weinig eiwitten binnenkrijgen is geen ramp, maar eten zoals The 50 Days of Green Hapiness als je lifestyle is absoluut geen goed idee.

Maar ga je je ook echt verzwakt voelen? Merel en Tessa zijn zich namelijk een stuk beter gaan voelen met hun dieet. Allereerst, já op de lange termijn ga je je heel zwak voelen, zeker als je zo blijft eten na 50 dagen. Je moet echt weer meer energie en eiwitten tot je gaan nemen. En verder zul je je in het begin wellicht beter voelen zeker als je gewend was om s avonds nog een rol koekjes op te eten en meer fastfood eet dan verstandig is. En laat dat nou precies het startpunt zijn geweest van Merel en Tessa. Je gaat je natuurlijk altijd beter voelen als je stopt met je slechte gewoontes en meer groenten begint te eten. De vraag is of je dan ook meteen maar heel weinig eiwitten en vetten moet eten.

Het zou volgens mij niet zo mogen zijn dat zij op basis van deze persoonlijke ervaring, dieetadvies geven, laat staan dat dit vanuit een medische doorverwijzing van de arts komt.

Kun je leven met zo weinig vet?
Naast eiwitten zijn ook de vetten in dit dieet heel laag. Ook goede plantaardige vetbronnen, zoals die uit noten en avocado’s komen weinig voor in de dagmenu’s. The Green Happiness doet een aanbeveling om maximaal 10% van je totale energiebehoefte uit vetten te halen. Dit terwijl de aanbeveling voor vet minimaal 20% van je totale energiebehoefte is. Deze hoeveelheid is nodig vanwege de essentiële vetzuren omega 3 en 6 en vitamine E, A en D. Vetten zijn niet alleen belangrijk vanwege deze essentiële stoffen, ook hebben we vetzuren nodig als bouwstenen van onze cellen en lichaamsfuncties zoals die van je je ogen, hersenen en spieren.

Geraffineerde suikers in overvloed
Als er weinig eiwitten en vetten in de voeding zitten, wat zit er dan wel in? Nou je raadt het misschien al: voornamelijk koolhydraten. Het dieet van TGH zou voornamelijk uit complexe koolhydraten bestaan. Denk hierbij aan aardappelen, bruine rijst en fruit. Deze complexe koolhydraten leveren naast suikers ook de benodigde mineralen, vitaminen en vezels. Dit is natuurlijk een goed uitgangspunt, maar wat ik niet begrijp is dat zij tafelsuiker (witte suiker) wel weren, maar daar ahornsiroop en kokosbloesemsuiker voor in de plaats gebruiken. Deze producten zijn te vergelijken met tafelsuiker. Dit zijn gewoon snelle suikers, net als suikers die je uit fruit perst en waarbij je de vezels niet opeet. Het nadeel van deze snelle suikers is dat het weer voor schommelingen kan zorgen in je bloedsuikerspiegel (vooral op lege maag) en ze geen verzadigd gevoel geven.

Zoals ik al eerder in dit blog aangaf, is The 50 Days of Green Happiness geschikt voor iedereen. In het boek geven Merel en Tessa aan dat mensen met diabetes dit dieet kunnen volgen. Voor mensen met diabetes is het belangrijk dat er sprake is van een goede koolhydratenverspreiding over de dag. Met Your 50 Days of Green Happiness zie je geen goede koolhydratenverspreiding en is daarom ook niet geschikt voor diabeten.

Voorkom een middagdip?
Verder beweren Merel en Tessa dat je een middagdip kan voorkomen door het eten van de juiste lunch. Een middagdip ontstaat namelijk door een zware maaltijd. Er gaat meer energie naar je buik en daarom zou je wel een middagdutje willen doen. Dat zou best wel eens kunnen kloppen, maar zelfs een mager stukje kip zou voor een dip kunnen zorgen. Dat klinkt niet erg logisch. Bovendien is het niet veel beter om jezelf aan ahornsiroop over te geven. Je bloedsuikerspiegel kan zodanig kelderen dat je het idee krijgt dat je weer een oppepper nodig hebt. Helaas is koffie voor hen ook uit den boze ;)

Filevorming
Volgens de TGH zou je vanwege ‘filevorming’ sommige dingen later op de dag moeten eten. De dingen die zwaar verteerbaar zijn en waar je volgens hun die dip van krijgt. Het gaat dan om vetrijke en eiwitrijke producten, omdat dit een langere verteringstijd heeft. Hierdoor zou de rest van wat je eet volgens hun minder gemakkelijk verteerd worden. Het klopt dat vetten en eiwitten zwaarder verteerbaar zijn dan koolhydraten. Eiwitten zouden er wel voor kunnen zorgen dat je afvalt, omdat het zorgt voor een langer vol gevoel. Maar misschien zou je eens wat minder moeten eten als je merkt dat je filevorming hebt (teveel auto’s op de weg?).

Vitamine B12, calcium, ijzer
Naast het feit dat de het dieet te weinig eiwitten en vetten bevat, is er ook kans op een tekort aan vitamine B12, calcium en ijzer. In een plantaardig dieet is hier extra aandacht voor nodig. Vitamine B12 wordt niet aangeraden in het boek van TGH. Hoewel bekend is dat B12 alleen voorkomt in dierlijke producten. Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Bij een tekort kun je je erg somber gaan voelen.

Daarnaast is calcium heel belangrijk voor de opbouw en onderhoud van je botten. Om voldoende calcium binnen te krijgen wordt geadviseerd door het Voedingscentrum om ongeveer 3 glazen melk per dag te drinken (450 ml). Om dit te kunnen compenseren zou je veel broccoli en sesamzaadjes (tahini) kunnen eten. Maar er lijkt niet echt nagedacht te zijn over het compenseren van calcium met plantaardige bronnen.

Bekend is dat vegetariërs en veganisten een ijzertekort op kunnen lopen. Er zijn twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer uit vlees kan het lichaam beter opnemen dan non-heemijzer uit plantaardige producten. Het is daarom ook aan te raden om een ijzersupplement te gebruiken bij dit dieet, maar ook hierover zegt TGH niks.

Detoxen
TGH heeft het ook over detoxen; het reinigen van je lichaam. Echter, onze nieren zijn prima in staat om zich te ontdoen van afvalstoffen, daar hoef je jezelf niet voor uit te hongeren. Daarnaast vernieuwen de cellen van je darmwand zich ook elke 5-7 dagen. Dus je hoeft ook niet te detoxen om je darmen schoon te ‘spoelen’. Wel is het zo dat er mogelijk positieve effecten zijn als het gaat om genbeïnvloeding (epigenetica) en de verbetering van je bloedwaarden bij een permanente lichte caloriesiedisctrictie of periodieke caloriedistrictie (intermittend fasting). Dit heeft echter niks te maken met speciefieke sappen, voedingsstoffen of kuren.

Wetenschappelijke onderbouwing van The Green Happiness
Naast de tekorten die kunnen ontstaan bij het dieet van TGH trek ik ook de wetenschappelijke onderbouwing van hun beweringen sterk in twijfel. Zelf geven Merel en Tessa aan in het artikel van de NRC dat wanneer je volgens het Voedingscentrum eet en je denkt dat je goed bezig bent, je dit eigenlijk helemaal niet bent. Het Voedingscentrum stelt hele algemene adviezen op, bedoeld voor de hele bevolking. De bevolking waarin ook niet iedereen vegetarisch of veganistisch is of wil worden. Het zijn adviezen die voor heel de bevolking van Nederland haalbaar moeten zijn. We zijn al jaren gewend om op een bepaalde manier te eten, dit kan men niet zo 1,2,3 veranderen. Daarom wil het Voedingscentrum vooral gangbare adviezen geven en veranderd de schrijf van vijf langzaam. Bij wetenschappelijk onderzoek gaan soms jaren overheen. Jarenlang werd gezegd dat melk gezond is, maar nu horen we ook weer andere geluiden. Het Voedingscentrum doet past uitspraak en past zijn adviezen hierop aan wanneer zij voldoende bewijs hiervoor verzameld hebben.

De voedingsadviezen van het Voedingscentrum zijn gebaseerd op de best wetenschappelijke onderzoeken. Literatuur in het boek van TGH omvat studies die oud zijn en sommige onderzoeken moeten nog beter uitgevoerd worden. Daarnaast mist het boek ook literatuur over eiwitten en vetten. Veel literatuuronderzoeken gaan over koolhydraten, maar ik vind dat ze het van meerdere kanten moeten belichten. Want wij vragen ons natuurlijk af waarom we volgens hun nou zoveel moeten minderen met eiwitten en vetten? Ik zie nergens een krachtig wetenschappelijk onderbouwd argument beschreven. Ik snap dat wetenschap soms 1-0 achterloopt, want we dachten ooit dat halvarine hart-en-vaatziekten zou oplossen (niks is minder waar, maar je kan je titel als diëtist niet misbruiken om hypotheses als waarheden te adviseren aan je cliënten. Dat kan gevaarlijk zijn en is bovendien niet professioneel. Ik denk niet dat deze meiden het slechtste met je voor hebben, maar ze zouden wel wat eerlijker moeten zijn over het gebrek aan bewijs voor hun theorieën. Uiteraard kent de wetenschap altijd voorlopers en proefpersonen, it can turn out right or it can turn out wrong.

PS. Ik heb ook wat pluspunten voor je op een rijtje gezet:

  • Lekkere, snelle recepten (soms wel onvolwaardig) en pesto moet echt niet met witte bonen worden gemaakt (maar dat is mijn mening)!
  • De recepten bevatten veel groenten en ze combineren het op een lekkere manier. Het is zeker niet zo dat je aan de konijnenvoer zit.
  • Daarnaast koken ze vers, niet uit pakjes en stimuleren het gebruik van biologische, lokale producten, en seizoensgroenten- en fruit.
  • Wat ik ook erg leuk en handig vind is dat je voor elke week een boodschappenlijstje krijgt.
    Zo kun je je goed voorbereiden op de week.
  • Je maakt vaak dubbele porties door in één keer iets meer te koken, vooral handig als je als single leeft.
  • Andere praktische tips zijn de tips voor boodschappen doen en gezond eten on a low budget, tips voor tussendoortjes en tips hoe je met etentjes om moet gaan.

Hoe moet het dan wel?
Je moet helemaal niks. Doe vooral waar jij je goed bij voelt en laat je inspireren door wie je wilt (ook door de recepten van TGH). Hanteer in de basis verder een voedingspatroon dat bestaat uit veel groente en fruit, zo veel mogelijk verse producten, zo min mogelijk bewerkt, koken uit pakjes vermijden en een beetje minder vlees en je bent al een heel eind op weg! Laat verder de obsessieve theorieën van goeroes achterwege, dat scheelt je namelijk ook heel wat stress.

Plantaardig eten? Dat kan! Als je maar wel let op voldoende energie, een goede eiwitverhouding, voldoende vitamine B12, calcium en ijzer. Voor een goede opname van calcium is ook een extra vitamine D supplement aan te raden. Visolie capsules zijn aan te raden ivm. de omega-vetzuren. Lees hierover meer in de blog van Healthy Life LAB.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s