Hoe gezond is koffie?

Door: Eline

‘Slappe bakjes koffie zijn verleden tijd’ en als mijn vader dat zegt, dan is het waar. In elke stad barst het inmiddels van leuke koffietentjes. Eindelijk hoeft paps niet meer vloekend en scheldend slotenkoffie naar achteren te werken en hoeft hij niet meer te wachten tot hij weer in Zuid-Europa is voor sterke koffie. Omdat koffie drinken weer hot of cool is (espresso of ice-coffee?), leek het me leuk om wat feiten en fabels over koffie met jullie te delen.

koffie

  1. Fabel: Koffie onttrekt vocht

Gelukkig, koffie draagt gewoon bij aan je dagelijks vochtbehoefte en werkt niet, zoals vaak wordt verondersteld, vocht onttrekkend. Die fabel is natuurlijk wel ergens op gebaseerd; je nieren gaan namelijk harder werken door cafeïne. De nieren doen hun werk als het ware sneller, maar niet slordiger. Oftewel je zal niet meer moeten plassen, maar wel eerder moeten plassen.

  1. Feit: Veel koffie is ongezond

Met een maximum van gemiddeld vier kopjes koffie per dag (komt overeen met 400 mg cafeïne) is er nog niks aan de hand, maar bij grotere hoeveelheden kan de cafeïne nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Je kan je opgejaagd en angstig gaan voelen, hoofdpijn krijgen, duizelig worden, moeite krijgen met slapen en een enkeling krijgt hartkloppingen. Het verschilt een beetje per persoon bij hoeveel cafeïne deze klachten optreden. Ook bevat koffie een kleine hoeveelheid acrylamide, een kankerverwekkende stof die ontstaat bij het verhitten van voedingsmiddelen op hoge temperaturen,  bijvoorbeeld bij het frituren van eten, maar dus ook bij het branden van koffiebonen.

Dit is natuurlijk geen reden voor paniek, want alles waar té voor staat is niet goed voor je gezondheid. Het zou betekenen dat je vlees nooit meer mag bakken, zoete aardappelpatat verbannen moet worden en suiker niet geschikt is voor de menselijke consumptie.

  1. Feit: Koffie pept op

Door cafeïne kan je concentratie toenemen en kun je je sportprestatie (met name bij duursporten) een boost geven. Het effect is groter als je niet gewend bent aan veel koffie drinken. Dit oppeppende effect van cafeïne treedt ongeveer na een half uur op en kan nog wel een aantal uurtjes aanhouden. Hoe lang? Dat verschilt per persoon.

  1. Fabel: Zwangere vrouwen kunnen koffie blijven drinken

Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven kunnen kun koffieconsumptie het beste zo laag mogelijk houden met een maximum van 1 kopje koffie per dag. Cafeïne uit koffie kan namelijk het geboortegewicht negatief beïnvloeden en de kans op een miskraam verhogen. Moeders die cafeïne drinken terwijl ze borstvoeding geven, zorgen ervoor dat er ook cafeïne in het bloed van de baby terecht komt. Dit kan leiden tot een onrustige baby.

  1. Feit: Met twee keer een Flat white zit je aan je koffiemaximum

De hoeveelheid cafeïne in koffie hangt af van de soort koffie, de sterkte waarin deze is gezet en de grootte van het kopje. De hoeveelheid cafeïne uit een espresso komt overeen met die van een ‘gewoon’ bakje filterkoffie of een cappuccino. Maar en zijn ook koffiesoorten waarbij het moeilijk in te schatten is hoeveel koffie/cafeïne het bevat, zoals bij mijn persoonlijk favoriet: de flat white. Hier gaan twee shotjes espresso in en soms zelfs drie! Als je van ‘luxe koffie’ houdt, met slagroom en likeur bijvoorbeeld, kan het slim zijn om na te vragen hoeveel en wat voor soort koffie er wordt gebruikt wanneer je je koffie-inname probeert te beperken.

  1. Fabel: Ongefilterde koffie is niet slechter dan filterkoffie

In ongefilterde koffie zit een vetachtige stof dat de cafestol heet. Bij filterkoffie blijft deze stof in de filter hangen, maar bij ongefilterde koffie dus niet. Cafestol kan het slechte cholesterol (LDL) verhogen. Een hoog LDL-gehalte in het bloed verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Voordat ik je nu bang heb gemaakt; je kan beter wat minder snacken en wat minder dierlijke producten eten dan dat je stopt met het drinken van je geliefde kopje koffie. Bovendien zal het cholesteroleffect pas optreden als je véél ongefilterde koffie drinkt. Een bakje of twee moet geen probleem zijn!

  1. Feit: koffie bevat geen calorieën

Toevoegingen zoals melk, suiker, slagroom, siroop, likeur en een bolletje ijs natuurlijk wel!

  1. Fabel: cafeïnevrije koffie is cafeïnevrij

Als iemand minder of geen koffie wilt drinken, kan het vervangen worden door cafeïnevrije koffie. Een kopje cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij; het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne, maar dat is veel minder dan de gemiddeld 85 milligram die in een normaal kopje zit.

  1. Feit: koffie went

Als je opeens veel minder koffie gaat drinken kan het zijn dat je klachten zoals moeheid of hoofdpijn sneller opmerkt. Daar moet je even doorheen, voordat je weer ‘normaal functioneert’ zonder koffie.

Ben jij een koffie-addict? Waarom drink je wel of geen koffie? En wat is jouw favoriete koffie?

Oh en ken je nog een leuk koffietentje (in Den Haag)? Ik wil het allemaal dolgraag horen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s