Leugens over het perfecte lichaam

Wat is nu het probleem? Overgewicht of het slankheidsideaal? Hoe beïnvloeden ze elkaar?

marilyn monroe

Perfecte mensen
We leven in een omgeving die onder meer wordt gekenmerkt door mooie mensen met nog mooiere lichamen. Daarnaast kenmerkt onze omgeving zich door de aanwezigheid van overvloedig eten en eetgelegenheden, waarbij je liever niet nadenkt over het aantal calorieën en vetten dat je aangeboden wordt. Plomp deze omgevingskenmerken in een opgejaagde cultuur en dan houd je ook nog eens weinig tijd over om te bewegen of de auto te laten staan.

Het effect? Men wordt dik en/of ongelukkig (omdat je je realiseert dat je niet zo skinny bent) of een healthjunk. Een handje vol mensen lijkt het allemaal voor elkaar te hebben, perfect te zijn zelfs, althans voor de buitenwereld dan!

Welk mechanisme zit er achter het zwaarder of ongelukkig worden?

Prestatiedruk
De stress en prestatiedruk van het leven. Die perfecte mensen met die perfecte lichamen hebben ons namelijk laten weten dat jouw slankheidsideaal mogelijk is. MITS je de lat hoog legt; je moet je leven namelijk helemaal omgooien én tegelijkertijd je alledaagse taken er niet van ten koste laten gaan. There you go, weg mindful leven en welkom stress! Wat gebeurt er?

Je wordt zwaarder, 
je zit minder goed in je vel 

Het is heel aardig dat ‘perfecte’ mensen zich maar al te graag als ons voorbeeld opstellen. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat zij hun leven perfecter voordoen dan het is?

  1. Het gras is groener aan de overkant

Een makkelijk voorbeeld vind je als je naar ons Instagram account kijkt. Je ziet weliswaar geen perfecte selfies met onze buik (dat soort foto’s gaan mij een beetje te ver), maar het eten ziet er lekker en bijna perfect uit toch? Zo eet je dus perfect!

Maar weet dat die foto’s gestyled zijn en mijn eten er soms minder mooi uitziet (ik hoop jullie echter wel te inspireren met mijn foto’s). Ander voorbeeld: laatst zei iemand, ‘Wooh ik wou dat ik zo een leuke band met mijn zus had, jullie doen zoveel leuke dingen samen!’ Ja mijn zus is geweldig en ik ben blij dat we een interesse voor eten delen en steun bij elkaar kunnen vinden. Maar ook wij hebben regelmatig meningsverschillen en snappen soms niks van elkaars leven. We lachen dan voor de foto maar hebben vervolgens dikke zusterdiscussies.

Ik wil hiermee niet zeggen dat ik nep ben, maar wel dat dingen anders overkomen dan hoe ze in werkelijkheid gaan.

  1. Er schuilt ongeluk achter

Stel nou dat die perfecte mensen dat lichaam hebben waar jij van droomt. Geloof jij dan dat zij nu gelukkiger zijn dan jij en ik? Neem maar van mij aan dat een groot deel van deze mensen healthfreak is en ongelukkig is, omdat ze vanwege een gezondheidsobsessie bijna nergens anders meer aan kunnen denken. Om nog een sociaal leven te kunnen hebben moeten ze constant puzzelen of sociale activiteiten wel passen in hun obsessieve levensstijl. Sommige mannen of vrouwen putten zichzelf helemaal uit, maar dat zul je nooit weten! Een andere groep van die perfecte mensen is juist helemaal niet bezig met perfectioneren en leven gewoon hoe dat voor hen goed voelt. Zij maken ook geen hele show van hun gezonde leven op social media en vergelijken zich minder met anderen.

  1. Modellen

Beroepsmodellen kun je vergelijken met topsporters. Het is goed om je te realiseren dat modellen de hele dag bezig zijn met hun lichaam en dus ook de tijd hebben om dagelijks te trainen voor een afgetraind lichaam. Daarnaast kan ik je verzekeren dat ook van veel modellen het eetpatroon niet altijd het gezondste is (door een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen); dus vergelijk je eigen eetpatroon ook  niet met die van hun!

Van zwaar of onsportief naar goed in je vel
Begrijp me niet verkeerd, want ik pleit hier niet voor een vrijspraak om ongezond te blijven leven. Je kunt natuurlijk wel beter in je vel gaan zitten als je meer beweegt; letterlijk en figuurlijk. Echter, het uitgangspunt hierbij is hoe je je in jouw lichaam voelt en niet hoe ‘perfect’ je lichaam is. Als je goed in je vel wilt zitten moet je bovendien op zoek gaan naar dingen die je gelukkig maken. Zaken die hiervan afleiden, die je vermoeien of leiden tot een laag zelfbeeld, zou ik zoveel mogelijk uit de weg gaan!

Cliché-advies
We weten niet hoe het er allemaal echt aan toe gaat in andermans leven. Dus geef jezelf niet onnodig het gevoel dat je faalt als je niet zo succesvol denkt te zijn als een ander. Stop überhaupt met vergelijken! Ga leven!

Hoe denken jullie over dit cliché-advies? Hebben jullie jezelf er wel eens op betrapt dat je je leven of lichaam teveel vergelijkt met die van een ander en wat bracht het jullie?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s