Het groene goud

Wij Nederlanders zijn dol op avocado en we zijn zelfs de tweede grootste importeur van avocado’s ter wereld volgens het AD. Avocado’s zijn ten opzichte van andere fruitsoorten best duur, maar waarom eigenlijk? Is er gewoon meer geld aan te verdienen omdat het zo een super gezonde vrucht is, of zit er meer achter? Hier volgt een cursus avocadoleer om erachter te komen:

Oorsprong
Avocado’s komen oorspronkelijk uit Midden-en Zuid-Amerika. De Azteken noemden de vrucht ahuacatl oftewel ‘boter uit het bos’. Daarna kreeg het van een Spanjaard de naam abogado, wat ‘testikel’ betekent (afgeleid van de vorm natuurlijk). In Mexico heeft men inmiddels ontdekt dat avocado’s gewild zijn en krijgt het de naam ‘oro verde’ wat het groene goud betekent.  De kleur van het vruchtvlees varieert echter van groen tot geel en de schil van felgroen tot paarsbruin. Dit is allemaal afhankelijk van het avocadoras. De ‘Hass’ avocado is in Nederland het populairst en heeft de meest boterachtige smaak. Deze avocado is paarsbruin en heeft een ruwe schil. Je bent de groene avocado’s vast ook wel eens tegengekomen. De groene avocado’s hebben een gladde schil en smaken wat meer naar gras dan naar boter.

Gezond
Avocado is een van de weinige vruchten die ook vet bevat en daarmee energierijk is. Sommige avocado’s bestaan wel voor 30% uit vet. Het vet bestaat uit onverzadigde vetzuren, met name omega 6 en 9. Omega 6 is een essentieel vetzuur waar je meestal wel genoeg van binnen krijgt! Daarnaast bevat avocado veel kalium en bevat het magnesium en vitamine A, B en E. Kort gezegd: goed voor je bloeddruk, spieren en huid.

Gebruik
Een rijpe avocado veert lichtjes terug als je erin knijpt. Als je het tot puree kan knijpen is hij overrijp en als het een harde bal is moet je nog even wachten met het aansnijden. Als je de avocado nog even wilt bewaren terwijl hij al rijp is, kun je hem nog een aantal dagen in de koelkast bewaren. Wil je dat de avocado sneller rijpt dan moet je hem een dagje bij een banaan in de buurt leggen. Een banaan geeft namelijk ethyleengas af wat de rijping van de avocado (en ander fruit) bevordert (dit is ook de reden dat je bananen beter niet in de fruitschaal kan leggen, anders bederft de rest van je fruit veel sneller).

avocado.png

Duurzaam of niet?
Ontzettend duurzaam is de avocado niet, en wel om twee redenen. Allereerst bemoeien corrupte praktijken in Mexico zich met de avocadoteelt, waarbij je ook mag denken aan zaken als moord en afpersing, aldus het ADTen tweede is er veel water nodig om avocado’s te verbouwen; bijna tien keer zoveel als voor het verbouwen van tomaten. Ten opzichte van vlees kost de teelt natuurlijk minder water, maar avocado’s kun je weer niet overal verbouwen, terwijl je vee overal ter wereld kunt houden.

De avocadomarkt
Een groot deel van de avocado’s die wereldwijd gegeten worden komen uit de VS en omdat de staat California de laatste tijd veel droogte heeft gekend, zorgde dit voor enige onrust op de avocadomarkt:

  1. Hoe meer water er voor avocado’s wordt opgeëist, ondanks de droogte, hoe minder water er overblijft voor dorpen en andere soorten teelt.
  2. Als de avocadoteelt in California afneemt, zullen zij een deel van de avocado’s zelf moeten importeren.

Dit (en de onrust hierover) leidt tot een prijsstijging van de avocado.

Het jaar rond
Wij eten in Nederland het hele jaar door avocado’s. Van mei tot december worden deze geïmporteerd uit Peru en Zuid-Afrika en van september tot mei komen ze uit Israël. Importeren van voedsel is natuurlijk ook niet heel duurzaam, maar omdat het goed is voor je gezondheid zou ik zeggen: eet het zachte boter of het groene goud!

Ik ben in ieder geval allang blij dat de groene corrupte avocado’s uit Mexico bij ons niet de markt domineren, want ik blijf voorlopig nog dagelijks avocado eten ;)

Eten jullie graag avocado? En hoe vind je hem dan het lekkerst? Vinden jullie avocado’s duur? Laat het weten via de comments!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s