Tea tasting @ Hug the Tea

Door: Nadine


Twee weken gelden zijn wij uitgenodigd voor een Tea Tasting van HUG THE TEA. Hebben jullie ooit gehoord van een Tea Tasting? Het is erg leuk, want je drinkt niet alleen thee, maar krijgt ook allemaal bijpassende hapjes erbij! Het is eigenlijk een soort wine-tasting alleen dan met thee.

Hug the Tea is een Teabar die door Claire en Lisa (ook twee zusjes :D) is opgezet in het Haagsche Hofkwartier. We zijn steeds meer koffie gaan drinken en eerlijk is eerlijk, koffie is heel hip. Maar hé, laten we thee niet vergeten! Vijf koppen groene thee per dag en drie koppen zwarte thee gaan hand in hand met gezondheidsvoordelen. En lekker ‘theemutsen’ is ook gewoon heerlijk, vooral als we op bezoek zijn bij onze moeder :P Dus alle reden om thee in the picture te zetten.

Wel groene theeën om precies te zijn! Dat maakte ons een beetje sceptisch, want groene thee is niet onze favoriete theesoort. Eline vindt het vaak naar gras ruiken en dat geldt al helemaal voor Matcha; ‘hopelijk hoeven we dat niet te drinken’, dachten we, maar helaas (of toch niet?).

  

De Tea Tasting
We hebben heel veel geleerd over alle theesoorten en echt hoor, wat verbazingwekkend hoeveel er nog veel te leren valt over thee zeg! Elke thee heeft zelfs een andere manier van thee zetten.

Ronde 1: Gebakken thee
Guricha thee met spiesjes van mozzarella, parmaham en galia meloen

We begonnen de tea tasting met de Guricha thee. Deze frisse, licht zoete thee werd geserveerd met spiesjes van mozzerella, parmaham en galia meloen. Je herkent de thee aan de gekrulde bladeren. De thee is namelijk zongedroogd en gebakken in een pan. De thee is heel zeldzaam omdat het maar 2% van de theeproductie bevat. Hierdoor is het moeilijk verkrijgbaar in Nederland.

Ronde 2: Relax thee
Houjicha thee met dadelballetjes met pecannoten en kokos

Bij de tweede ronde hebben we Houjicha thee gedronken. Dit werd geserveerd met dadelballetjes met pecannoten en kokos. De balletjes in het groen zijn door Matcha thee(poeder) gerold. De Houjicha thee behoort, ondanks de roodbruine kleur toch tot de groene theeën. De roodbruine kleur is ontstaan doordat de theebladeren na het stomen zijn geroosterd. Deze thee is ook lekker als je het koud drinkt en bevat weinig theïne (een stimulerende stof dat vergelijkbaar is met caffeïne). De letterlijke vertaling van het Japanse woord is dan ook ‘Relax thee’. De thee heeft een moutige en nootachtige/houtige smaak. De zoete smaak van de dadels en noten past bij de nootachtige smaak van de Houjicha thee.

Ronde 3: Sushi thee
Konacha thee met sushi 

Tijdens de derde ronde hebben we Konacha thee gedronken. Een ‘goedkope’, maar zeer smaakvolle thee die ze in Japan bij de sushi drinken! Dit is een mix thee van Sencha en Gyokura (kleine blaadjes/knopjes) en heeft een fijne structuur. De thee is hierdoor wel wat troebel. De thee was fris van smaak en zo zag het er ook uit. We kregen bij de Sencha thee, hoe kan het ook anders, sushi geserveerd!


Ronde 4: Het groene goud – Matcha thee
Matcha thee met Matcha cake

Bij de vierde ronde kregen we Matcha Thee. De thee word ookwel ‘the green gold’ genoemd. Dit komt omdat er meer antioxidanten, vitaminen en theïne in zit ten opzichte van andere theeën. Dit kom omdat je het hele (vermalen) theeblad drinkt. Claire en Lisa lieten zien hoe zij de Matcha thee maakte, dat was hele bijzonder!

Bij de Matcha wordt heet water van ongeveer 70 graden Celcius toegevoegd waarna de thee met het water wordt losgeklopt met een bamboe whisk. Hierbij ontstaat een laagje schuim. De thee smaakte fris en romig en was veel lekkerder dan we gewend waren!

Ps. Drink net als koffie, geen matcha thee voor het slapen gaan!

FullSizeRender
Foto door Hug The Tea

Koken met matcha
Wist je dat je met matcha nog veel meer kan?  Tijdens de tasting kregen we bij de Matcha thee ook een Matcha cake. Je kunt dus ook gewoon bakken met Matcha. Op de website van HUG THE TEA kun je een aantal recepten vinden, zodat je zelf lekker in de keuken hiermee kan expirimenteren!

Ronde 5: Umami-smaak & chocola
Kabusecha thee met De Ooievaer chocs

We eindigden de casting met de Kabusecha thee. Daarbij mochten we zelf een chocolaatje uitkiezen van het eigen chocolademerk.  De Kubusecha thee zit qua smaak tussen de Sencha en Gyokuro thee in en heeft een zoete, frisse smaak en is tegelijkertijd een beetje umami. De thee trekt bij een lagere temperatuur en moet dus ook langere tijd trekken.

Oorsprong van de Japanse theeën 
Het was een hele plezierige avond waar we veel over thee hebben geleerd. Claire en Lisa wisten heel goed in details te vertellen wat de oorsprong van de Japanse theeën zijn en wat elke theesoort zo bijzonder maakt.

De groene theeën van de zusjes komen rechtstreeks van de boer en zijn biologisch geteeld. Dat trekt ons wel! Het is dus ook niet goedkoop als je hier thee wilt komen, maar het onderscheidt zich qua smaak absoluut van de thee uit de supermakt.

Cadeautjes scoren!
Je kan bij de Teabar ook terecht om de verschillende theeën te proeven. Naast thee verkopen ze ook super leuk Japans theeservies. Alleen daarom is het de moeite waard om hier eens een keer naar binnen te lopen!

Wil je ook een keer bij een tea tasting aanwezig zijn of gewoon een lekker theetje uitproberen? Neem dan even een kijkje op http://www.hugthetea.nl of ga bij ze langs

HUG THE TEA
Oude Molstraat 16
2513 BB Den Haag
Nederland

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s