Waarschijnlijk wist je dit nog niet over rijstwafels

Door: Eline

Snapte je nooit waarom je een heel pak rijstwafels met pindakaas naar binnen kon schuiven? Dan geeft deze blog jou de 4 eye-openers!

Laten we allereerst voorop stellen dat dit geen pleidooi is om nooit meer rijstwafels te eten, want mannn wat kunnen wij genieten van rijstwafels met pindakaas of avocado. Maar ergens besef ik me altijd wel dat dit geen ‘superfood’ is. Per stuk bevat een rijstwafel weliswaar weinig calorieën en is het vanwege de neutrale smaak perfect om je beleg goed te proeven, maar verder zijn er ook wat contra’s. Ben je al nieuwsgierig geworden? En kun je raden wat de vier ‘keerzijden’ van een rijstwafel zijn?

  

1) Ze bevatten arseen
Rijst wordt onder natte omstandigheden verbouwd. Hierdoor kan het zware metaal arseen dat helaas door vervuiling in ons grondwater terecht komt ook in de rijst terecht komen. Als je langdurig te veel arseen (arsenicum) binnenkrijgt, bestaat de kans dat zenuwen en bloedvaten beschadigen en verhoogd je kans op kanker. Maar laten we niet al te dramatisch doen, dat gebeurt uiteraard niet van als je af en toe een paar rijstwafels eet. De NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) geeft aan dat bij de consumptie van rijst en rijstwafels de inname van arseen binnen de veiligheidsnormen zit. Het Voedingscentrum adviseert vooral bij kinderen om te blijven variëren; een rijstwafel kan geen kwaad, maar geef het uit voorzorg niet elke dag aan een klein kind.

Als dit voor jou toch genoeg reden is om geen rijstwafels meer te eten, wat ik me goed kan voorstellen, dan kun je uitwijken naar ‘rijst’wafels van ander graansoorten, zoals mais en spelt.

2) Ze bevatten relatief weinig vezels
Heb je wel eens op de verpakking van een pak rijstwafels gekeken? Ook al zijn rijstwafels van zilvervliesrijst gemaakt, als je voor je lunch 4 rijstwafels met kaas en gerookte zalm eet heb je hooguit 1,5 gram vezel gegeten. Los gezien van de eiwitten uit het beleg, vullen rijstwafels dus niet echt. Bovendien is vezelarm eten niet erg stimulerend voor je darmen.

Slim beleggen is dan natuurlijk een goed idee. Beleg je rijstwafel eens met avocado en tomaat, (zelfgemaakte) hummus met rucola of pindakaas met banaan of bosbessen. En als je ‘rijst’wafels met meer vezels wilt eten raad ik je wederom aan om eens te kijken naar wafels van andere graansoorten. Ik kies zelf vaak voor biologische speltwafels van het merk Smaakt. 

3) Ze zijn bewerkt
Heb je er wel eens ervaren dat als je droge rijstwafels eet je er eigenlijk nooit echt vol van gaat zitten? Dit lijkt misschien een herhaling van het voorige punt, maar naast de hoeveelheid vezels heeft dit ook te maken met het feit dat een rijstwafel ‘geraffineerd‘ is (maximaal bewerkt is). Dat klinkt natuurlijk vreemd, wat rijstwafels bestaan alleen uit rijst en soms wat zout. Ik dan ook niet niet dat er suikers, geur-, kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd zijn, maar wel dat de bereiding van rijstwafels zoveel energie kost, dat je lichaam dit niet meer hoeft te leveren voor de vertering. Klinkt het ingewikkeld? Laat ik het uitleggen aan de hand van de bereiding van popcorn (een rijstwafel is ongeveer net zo bewerkt als popcorn):

Stel je maakt popcorn in de magnetron. In dat geval pompt de magnetron enorm veel Watt (energie en tijd) in de harde maïskorrels om ze open te laten poffen. Stel je voor dat jouw lichaam al die moeite had moeten doen, dan zou het wel even duren en zou de popcorn vrij lang in je maag-darmkanaal moeten blijven zitten. Lees: dan zit je langer vol. Maar bij popcorn zijn de opengesprongen maïskorrels 100% voorgegaarde maïskorrels waarvan de koolhydraten vrijwel direct door het lichaam gebruikt kunnen worden. Ps. die harde maiskorrels kun je overigens niet echt eten, want je lichaam zal het niet voor elkaar krijgen dit te verteren.

Gekookte zilvervliesrijst, is minder voorgegaan dan rijstwafels. Een rijstwafel en popcorn hebben allebei een hoge GI (zorgt voor een snellere stijging van je glucose in het bloed).

Je kunt vanuit dit energieprincipe ook naar andere voedingsmiddelen kijken. Denk bijvoorbeeld aan brood. Brood wordt vrij lang in de oven gegaard en heeft ook een relatief hoge GI. Bedenk je ook eens hoe dit zit met pindakaas of smoothies; als iets door een keukenmachine vermalen wordt, hoeft je lichaam die energie er niet meer in te stoppen.

Dat je lichaam niet meer alles hoeft te doen om voedsel te verteren is niet perse heel erg, de reden dat mensen überhaupt voedsel koken is om het lichter verteerbaar te maken waardoor je lichaam vitaminen en mineralen beter kan opnemen

4) Meergranen rijstwafels of rijstwafels met extra vezels zijn nauwelijks beter
Graag maak ik nog even een uitstapje met jullie naar crackers met veel vezels. Slim denk je misschien, want dan krijgen je darmen toch nog wat te doen vanwege de extra vezels en zit je zelf wat langer vol. Zoals voor alle crackers en rijstwafels geldt; het blijft in de basis een product waar al veel energie in is gestopt, zodat je lichaam dat niet meer hoeft te doen en waardoor je de koolhydraten sneller opneemt. Wanneer je er achteraf nog wat vezels in de vorm van zemelen aan toevoegt, zal dit geen groot verschil maken. Immers je lichaam hoeft niet eerst de zemel ‘kapot te maken’ om bij de koolhydraten te kunnen komen. Vrij nutteloos dus.

Waarom dan toch rijstwafels eten?!
Zoals ik al eerder zei, deze blog is geen pleidooi om geen rijstwafels meer te eten. Sterker nog, geniet van die dingen! Ze zijn ideaal als tussendoortje en bevatten per stuk weinig calorieën  Er is verder ook weinig mis mee en je eet vast niet altijd alleen maar om er zo vol mogelijk van te zitten, maar ook omdat je het jummie jummie vindt ;)!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s