De Schijf van Vijf, hot or not?

Door: Nadine

In november 2015 kwamen de nieuwe ‘Richtlijnen Goede Voeding’ uit en vandaag is dan eindelijk na 12 jaar de nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd! Nadat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in november 2015 de Richtlijnen Goede Voeding hebben uitgebracht is het Voedingscentrum de afgelopen maanden druk bezig geweest om richtlijnen van de Schijf van Vijf op te stellen en het beeldmerk te creëren. De Schijf van Vijf is een uitvoerig wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel waar vele wetenschappelijk onderzoek aan vooraf is gegaan. Het hoofddoel van het Voedingscentrum is om voorlichting te geven over gezonde voeding.

Schijf-van-Vijf-vaknamen

Het Voedingscentrum geeft aan dat de bewerkte producten de boventoon van de nieuwe schijf voeren. Ze leggen de nadruk om veel groente, fruit en volkorenproducten te consumeren. Ook mag vlees wat minder en kan dit vervangen worden door peulvruchten, noten, ei of tofu. Daarnaast staat vis, zuivel en vloeibare smeer- en bereidingsvetten in de schijf en worden water, thee en koffie aangeduid als beste vochtleveranciers.

De voorlichtingen zijn gebaseerd op gegevens over de Nederlandse eetgewoontes en op uitkomsten van onafhankelijk, belangrijk voedingsonderzoek dat wereldwijd wordt uitgevoerd. Het zou niet reëel zijn om opeens alle voedingsadviezen totaal om te gooien, daarom veranderen voedingsadviezen stap voor stap, maar de stappen die gemaakt zijn, daar ben ik heel blij mee!

Er is in de afgelopen jaren veel verwarring ontstaan over voeding en ook spoort de omgeving ons aan tot ongezond eetgedrag. De Schijf van Vijf is daarom ook bedoeld als houvast. Daarnaast blijft de schijf een richtlijn en keuze. Het is geen verplichting om volgens de schijf van vijf te eten, maar elke stap richting de schijf zorgt ervoor dat dit gezondheidswinst kan opleveren doordat je op deze manier voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een groot deel van de Nederlandse bevolking is laagopgeleid en heeft geen idee hoe zij gezond moeten eten. Het moet haalbaar blijven voor de gehele bevolking.

Misschien lees jij dit nu en sta jij er bijvoorbeeld helemaal niet achter dat zuivel (ik noem maar een voorbeeld) in de schijf is opgenomen, dat kan en dat is je recht. Of ik het goed vind dat zuivel in de schijf staat? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik vind dat er meer onderzoek nodig is en ik weet ook zeker dat de RIVM niet stil blijft zitten. Wetenschappelijk voedingsonderzoek zal altijd door blijven gaan en het kan soms jaren duren voor we iets kunnen concluderen. Ik ben er wel voorstander van dat we voedingsadviezen pas moeten veranderen zodra we 100% zeker zijn van het advies, omdat we anders over een paar jaar weer alles kunnen omgooien. Ik durf je in elk geval te vertellen dat de schijf goed onderbouwd is.

Zoals ik al eerder zei, ben ik blij met de nieuwe stappen. Ten eerste moet ik zeggen dat ik vind dat de nieuwe schijf een frisse indruk achterlaat. Ik vind de kleuren duidelijk. Daarnaast vind ik ook dat de nieuwe schijf zeker een verbetering is op de oude schijf, omdat plantaardig eten meer gestimuleerd wordt met een hogere groente-aanbeveling van 250 g en ook om minder (bewerkt) vlees te consumeren en meer peulvruchten en noten te gebruiken. Zowel op de aspecten van duurzaamheid als gezondheid vind ik dit een goed advies. Onbewerkte producten moeten zoveel mogelijk worden vermeden.
Waar ik ook van onder de indruk ben is dat het voedingscentrum ervoor heeft gezorgd dat adviezen meer ‘persoonlijk’ worden. Je kunt nu je geslacht en leeftijd invullen en precies zien hoeveel jij van elk productgroep nodig hebt. Vervolgens krijg je ook de optie om dagmenu’s te kiezen, bijvoorbeeld dagmenu’s onder de categorie ‘Vandaag geen vlees’. Waarbij je een aantal voorbeelddagmenu’s te zien krijgt met verschillende hoofdmaaltijden. Handig toch!?

Wil jij stoppen met het gebruik van bijvoorbeeld zuivel of andere producten waarvan jij vind dat ze niet in de schijf horen? Dan moet je dat zeker doen als jij je daar beter bij voelt, nogmaals.. het is geen verplichting om volgens de schijf te eten en niemand wilt je iets opleggen. Ik zelf eet namelijk ook niet altijd exact volgens de schijf van vijf. Mijn advies is wel om gevarieerd te blijven eten en om te zoeken naar vervangende voedingsmiddelen om er toch voor te zorgen dat jouw voeding zo volwaardig mogelijk is.

Wat is jou mening over de nieuwe schijf? Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen, dus laat vooral even een berichtje achter!

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anoniem schreef:

  In november 2016 kwamen de nieuwe

  1. Haha 2015 bedoel je? Ik zag zelf dat ik inderdaad een foutje had gemaakt en november 2016 had gezegd. Snel aangepast ;-) Thanks!

 2. Martha schreef:

  Nice Nadine!

  ‘Onbewerkte producten moeten zoveel mogelijk worden vermeden.’

  Je bedoelt zeker bewerkte producten?

  1. Thanks Mart! Haha ja, goed dat je het opmerkt, heb het veranderd :)

 3. Anoniem schreef:

  Ik bedoelde inderdaad 2015 ja! Er staat overigens een paar zinnen later weer 2016🙈

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s