De duurzame diëtist

Door: Robienne

Iedereen die mij kent, zal beamen dat ik een belachelijk grote dierenvriend ben en hart heb voor de natuur en het milieu. Momenteel schrijf ik deze blog terwijl mijn parkiet Ollie, luidkeels op mijn schouder zit te tetteren en ondertussen ook nog loopt te nippen van mijn thee. Daarnaast heb ik ook iets te vaak de neiging om de duiven op Centraal Station goedemorgen te wensen, ik word hierdoor wel eens raar aangekeken…

Daarnaast breng ik zo’n beetje iedere zaterdagochtend achter mijn laptop  door met het kijken van documentaires over dieren, voeding of het milieu die mij luidkeels toeschreeuwen dat ik iets moet gaan doen aan de milieuproblematiek die we met z’n allen aan het creëren zijn.  Daarnaast heb ik een passie voor gezond, eerlijk en lekker eten. Al deze kenmerken bij elkaar omschrijven mij heel goed.

vogel
Met Ollie op mijn schouder
vogeltje
Salade zonder dierlijke producten

Diëten met respect voor de natuur en dieren
Tijdens de opleiding Voeding & Diëtetiek werden we om de oren geslagen met de term profileren. Ik stond hier eigenlijk nooit echt bij stil totdat ik afgestudeerd was en een baan moest zoeken. Vanwege de overbevolking aan diëtisten, voedingsdeskundigen en gewichtsconsulten was dit geen gemakkelijke opgave. Toch is het mij gelukt een baan te vinden en dat komt mede doordat ik mij geprofileerd heb.
Ik heb namelijk mijn passie voor dieren, milieu, natuur gecombineerd met lekker & gezond eten. Niet alleen omdat ik dit zelf zo interessant vind maar voornamelijk omdat ik dit zie als mijn plicht om iets terug te geven. We zijn de wereld behoorlijk aan het uitputten. Natuurlijk is er veel meer nodig dan een enthousiaste diëtist, maar ik ben er van overtuigd dat wanneer iedereen kleine dingentjes aanpast in zijn of haar leefstijl dat we bergen werk kunnen verzetten. En om deze reden probeer ik tijdens de dieetbehandelingen die ik geef, mensen erop te wijzen dat eten met respect voor natuur en dier niet alleen bevorderlijk is voor onze leefomgeving maar ook voor onze eigen gezondheid.

Maar hoe doe je dit dan?
1. We consumeren ontzettend veel dierlijke producten met zijn allen. Dit leidt tot verschrikkelijk dieronvriendelijke praktijken, maar kan ook resulteren in een te hoog cholesterol, hart-en-vaatziekten, overgewicht en diabetes. Dit komt namelijk omdat veel dierlijke producten ook veel verzadigde vetten bevatten en veel energie (kcal) bevatten. Je zou ervoor kunnen kiezen om in plaats van 7 keer per week, vier keer per week vlees, vis en zuivel te eten. De rest van de dagen kan je namelijk prima aanvullen met noten, pitten, zaden, peulvruchten en ga zo maar door. (lees ook: Zo wordt je een goede veganist en Tips to go vegan). Kies bij het kopen van dierlijke producten voor het beter leven keurmerk.

beter leven

2. Om de hoge CO2 uitstoot en verschrikkelijke transport taferelen te voorkomen kan je ervoor kiezen om zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen te kopen en te kiezen voor dierlijke producten die bij jou uit de omgeving komen. Breng eens een bezoekje aan de boer bij jou in de buurt, dit scheelt vaak  veel geld én is vaak nog veel smaakvoller dan de producten die je in de schappen vind van de buurtsuper. 3. Zet een timer op je telefoon en douche niet langer dan vijf minuten. Dit scheelt een heleboel water en een hele droge huid!
4. Was met Seepje, een natuurlijk wasmiddel wat gemaakt wordt van bomen. Hiermee behoud je de kwaliteit van je wasmachine en kleding. En geef je ook nog wat terug aan de boeren in Nepal. http://www.seepje.nl
5. Beweeg wat meer in huis en trek een dikke trui aan. Hierdoor verbrand je meer energie, stijgt je lichaamstemperatuur en daalt de thermostaat van de kachel met een graadje of twee/drie.
6. Koop een BPA vrije fles en gebruik deze om je water in te vervoeren. Dit scheelt een heleboel plastic afval, wat uiteindelijk ook de oceanen kan redden en de vogels van Bird Island Ook je portemonnee wordt hier blij van!

Conclusie

Dit is een greep uit de kleine dingen die ik cliënten aanraad. Niet alles heeft met voeding te maken, maar uiteindelijk ben je wat je eet. Wanneer we de natuur iets minder uitputten en vervuilen merk je dit aan de kwaliteit van je voedsel. Denk hierbij aan plastic (micro deeltjes) in dieren, BPA in drinkwater, chemische afvalstoffen in groenten en fruit en in de grond waaruit deze producten groeien.

Must watch:

  • Food Inc.
  • Blackfish
  • The end of the line
  • Mission blue
  • Sushi, the global catch
  • Plastic paradise

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s