Biologische kolder

Door: Stephanie

Tussen het harde werken door zat ik stiekem op Facebook. Daar zag ik een artikel van Vogue voorbij komen met de titel Hoe gezond is kokosvet nou echt?. Natuurlijk kon ik dit artikel niet aan me voorbij laten gaan en moest ik deze lezen. Het artikel lichte de voor- en nadelen van kokosolie toe en liet menig expert hun zegje doen. Navraag bij Eline leverde mij de SAF-blog op genaamd ‘Even de kokosnoot relativeren…’. Super interessant allemaal, alleen nu moet ik wel de conclusie trekken dat ik er ook in ben getrapt… Ja, ik ben schuldig. Ik heb ook zo’n potje kokosvet op de plank staan en was er zelfs trots op. Of ik het vaak gebruik? Mwah dat valt wel mee, zo’n potje is best een dure grap. Ik spreek trouwens over kokosvet omdat de term kokosolie suggereert dat deze vloeibaar is. Kokosvet wordt pas olie als deze een temperatuur bereikt van zo’n 25 graden.

De reden van mijn aankoop? Onverzadigde vetten (zoals olijfolie) zouden oxideren bij langdurige verhitting en daarbij zouden ongezonde stoffen ontstaan. Kokosvet is voornamelijk opgebouwd uit verzadigd vet en zou stabieler zijn tijdens verhitten (zie ook mijn eerdere blog over de verschillende vetten). Feit blijft wel dat kokosvet dus voor een groot deel uit verzadigd vet bestaat wat volgens velen niet zo gezond is. Voor meer uitleg verwijs ik graag naar de bovengenoemde blogs ;)

Het punt wat ik wil maken ligt niet per se op het zwartmaken van kokosolie, het ligt op het feit dat de marketing afdeling van bedrijven mensen blijkbaar kan overhalen kokosolie te kopen. Het werkt bij kokosolie en het werkt ook bij al die andere producten. Het zijn de mensen met interesse in voeding zonder professionele achtergrond die vaak het doelwit zijn. De mensen zoals ik ja, en jij (jij leest immers deze blog). Wij worden over gehaald met mooie verhalen over de gezondheidsvoordelen van het product en de nadelen worden even ‘vergeten’. Natuurlijk heeft alles voor en nadelen, maar ik wil je vragen om dit even in perspectief te plaatsen. Eén goede eigenschap van een relatief minder gezond product maakt het product nog niet gezond. Een voorbeeld. Denk aan biologische frieten. Natuurlijk zijn de frieten gemaakt van biologische aardappels beter voor je dan de frieten gemaakt van ‘gewone’ aardappels, maar dat betekent niet dat je ze elke dag moet eten. Kijk eens om je heen in de supermarkt en let eens op alle zogenaamd gezonde biologische producten. Lees de ingrediëntenlijst achterop het product en denk nog eens na. Klopt het dat dit product echt zo gezond is?

Eigenlijk is de basis van het kopen van voeding niet zo ingewikkeld. Mijn advies is om producten te kiezen die zo min mogelijk bewerkt zijn. Check de ingrediëntenlijst. Hoe korter deze is, hoe beter. Staan er rare namen op? Vermijd het product dan liever. Dit betekent niet dat je niks meer kan eten. Ik wil je alleen aanmoedigen om vaker dingen zelf te maken. Als je eens een stukje taart wilt eten, maak er zelf een! Nodig mensen uit om een stukje mee te eten, daar maak je zeker vrienden mee! Voor soepen geldt hetzelfde trouwens, of voor muesli repen. Het is echt een wereld van verschil als je ze zelf maakt. Om jullie te helpen, hier een recept voor 12 muesli repen die ik zelf graag maak wat in het tijdschrift Happinez heeft gestaan.

Muesli repen

Mijn conclusie: koop kaas bij een kaasboer en brood bij dat lekkere bakkertje om de hoek. Neem de tijd om te koken en om ervan te smullen. En als je een keer trek hebt in dat frietje, neem er één! Gooi er een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise op en geniet! Ik krijg ondertussen al aardig trek tijdens het schrijven van deze blog haha

Kook ze! En geniet even van het lekkere zonnetje :)

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s