Food for thoughts

Door: Robienne

Groenten, ik houd ervan.  Het eten van groenten is mij met de paplepel ingegoten (letterlijk). Zowel vroeger thuis, als nu in mijn eigen huis staan groenten dagelijks op het menu en geniet ik hier met volle teugen van. Een dag geen groenten gegeten is naar mijn mening een dag niet (gezond) geleefd.

Toch zijn groenten niet zo vanzelf sprekend als dat wij misschien denken. Heel veel verschillende groenten en ook fruit moeten van ver komen om tijdens het ontbijt, de lunch of het diner op ons bord te liggen. Nu ben ik zelf bekend met het streven om zoveel mogelijk groenten van het seizoen te eten en dit probeer ik ook zoveel mogelijk te doen. Maar toch lukt dit niet altijd. Op de momenten dat het niet lukt denk ik wel eens na over de impact die het heeft op zowel het milieu als onze gezondheid. Vandaar dat ik er vandaag in deze blog verder op in ga. Omdat dit best interessante ‘food for thoughts’ zijn.

Wat zijn seizoensproducten?
Seizoensproducten zijn o.a. groente en fruit die in een bepaald seizoen groeien en geoogst worden. Omdat deze producten tijdens ‘het eigen seizoen’ het best tot hun recht komen qua groei, zijn ze vaak goed van smaak en voordelig voor de portemonnee. Daarnaast biedt het eten van seizoensgebonden producten ook een makkelijke manier van variatie binnen de voeding. Het is in principe een makkelijke, goedkope en lekkere manier om groenten op de natuurlijke manier te eten.

Maar waarom is dit dan schadelijk?
Toch zien we steeds vaker dat bijvoorbeeld zomerproducten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Dit is op zich niet ongezond maar wel behoorlijk slecht voor het milieu. Voor zowel de teelt, de verpakking en het vervoer wordt namelijk veel energie gebruikt. Deze energie wordt grotendeels opgewekt met fossiele brandstoffen.  Het opwekken van energie op deze manier levert veel broeikasgassen op wat erg belastend is voor het milieu. Een nadelig gevolg hiervan is bijvoorbeeld het versterkte broeikaseffect. Dit effect is o.a. verantwoordelijk voor het smelten van de ijskappen en het verkleinen van het leefgebied van een heleboel dieren.

Daarnaast ontstaat ook een gebrek aan ruimte voor landbouwgrond. Om ervoor te zorgen dat er toch voldoende plek beschikbaar is om groente en fruit te kweken, wordt de landbouwgrond intensief gebruikt. Dit kan resulteren in een minder voedingsrijke grond waardoor groente en fruit minder voedzame stoffen bevatten dan wanneer het zou groeien op een grond wat niet zo intensief wordt gebruikt.

Is er een simpele oplossing?
Simpele oplossingen bestaan helaas niet voor dit soort kwesties. Op dit moment zijn er in de wereld heel veel monden om te voeden. Daarnaast is er ook nog eens sprake van een gigantische hoeveelheid voedsel die wordt verspilt ,wat er tezamen voor zorgt dat de vraag naar voeding ontzettend hoog is. Om hier aan te kunnen voldoen is een hoge productie van voeding en dus een intensieve vorm van landbouw een soort van noodzaak geworden.

Toch kunnen wij als consument ons steentje bijdragen door te kiezen voor producten uit het seizoen. Wanneer iedereen een kleine bijdrage levert kan dit resulteren in een groot effect. Dit effect is ook absoluut wenselijk, en niet alleen om smaak en kwaliteit te behouden maar ook om het milieu en alles wat daarmee te maken heeft te ondersteunen en minder te belasten.

Hoe weet je of een product een seizoensproduct is?
Dit is eigenlijk heel gemakkelijk. Er zijn een aantal hele handige kalenders te vinden bij o.a. de Albert Heijn maar ook op de website van milieu centraal. Deze kalenders geven duidelijk per seizoen weer voor welke producten je het beste kan kiezen en welke producten uit Nederland komen. Vooral producten uit Nederland hebben de voorkeur omdat deze producten een lagere belasting op het milieu hebben. Dit komt omdat deze producten vaak minder kilometers hoeven af te leggen om op de plek van bestemming te komen. Bezoek eens de site van Milieu Centraal om te zien welke groenten en fruit er in het seizoen zijn.

Naamloos

Kort samengevat
Simpel gezegd kan jij als consument het volgende doen. Kies voor groenten uit het seizoen, het liefst met Nederlandse herkomst. Hierdoor bespaar je geld, heb je producten in huis die lekker van smaak zijn en draag je je steentje bij aan een gezond milieu!

Kijk eens naar dit soort kookboeken voor inspiratie:

1001004011825658

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s