Eetbare planten en kruiden

Door: Jodi

Beste food lovers,
Het is weer een tijdje geleden, maar er is weer een blog van mij te lezen. Ditmaal heeft mijn vriend mij geïnspireerd. Als diëtist ben je steeds bezig met vernieuwingen in gezonde voeding. Mijn vriend is kok en heeft sinds kort een eigen kruidentuin met bijzondere kruiden. Tevens weet hij veel over eetbare planten. Over deze combi wil ik het vandaag met jullie hebben. Het leek me ook een mooie overgang van de moestuin naar eetbare bloemen en kruiden.

Eetbare kruiden en bloemen3

In het wild, maar tegenwoordig ook op websites en in een grote supermarkt in Nederland zijn steeds meer van deze planten verkrijgbaar.
Eetbare planten en kruiden hebben verschillende functies. Eén hiervan is de kleur. Kleur in voeding bepaalt veel. Wanneer er donkere grauwe kleuren op een bord ligt wordt men niet vrolijk. Als er gele en rode kleuren bijvoorbeeld op een bord ligt, word je zonder te proeven meteen vrolijker. Je kunt het vergelijken met het weer. Dit bepaalt onze stemming. Er is uit onderzoek gebleken dat kleur effect heeft op het limbisch systeem in de hersenen. In het limbisch systeem liggen stemmingen en gevoelens opgeslagen. Een ander voordeel is dat er extra smaak – en variatie aan het eten wordt toegevoegd. Ook wel een vervanging of toevoeging van kruiden kan het genoemd worden. Dit kan zout naar mijn mening tevens wel gedeeltelijk vervangen. Ik proef regelmatig de bijzondere kruidenbladeren die mijn vriend heeft gekweekt. Als diëtist vind ik het belangrijk dat er dagelijks aan gezonde voeding wordt gedaan. Dit houdt bij mij in dat er in een week iedere dag gevarieerd wordt gegeten om alle nodige vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarbij past naar mijn mening kruiden en eetbare bloemen bij. Kruiden kunnen tevens een geneeskrachtige werking hebben.

Pas wel op wanneer je zelf opzoek gaat. Niet alle planten zijn eetbaar of kunnen zelfs giftig zijn. Een ander punt is dat vaak alleen de bloemblaadjes eetbaar zijn.
– Kijk goed of de planten geen schimmel o.i.d. hebben.
– Was vers geplukte bloemen voor gebruik voorzichtig zonder ze te kneuzen.
– Verwijder daarvoor ook al het groen rondom en onder de bloem.
– Bij sommige zeer aromatische en tere exemplaren wordt wassen afgeraden.
– Belangrijk is om betrouwbare sites of winkels te raadplegen die dit verkopen.
Een voorbeeld is; Puur Aroma en Bloom Bites

Jullie zijn vast wel nieuwsgierig aan welke planten en kruiden er gedacht kan worden. En natuurlijk het belangrijkste, bij welk soort gerecht het gebruikt kan worden.
Voorbeelden zijn:

Eetbare kruiden en bloemen

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp en of jullie Foodies zelf al eetbare bloemen en speciale kruiden bij het koken toepassen!

Blijf mijn blogs volgen. De volgende keer, food lovers, ga ik jullie verrassen met bijzondere en gezonde recepten in relatie met kruiden en/of eetbare bloemen!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Eline schreef:

    Oh wat interessant! Om eerlijk te zijn ken ik alleen fenegriekkaas. Waar kun je dergelijke ingrediënten kopen en ik ben beniewd of je vriend een leuk receptje heeft (A)?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s