Deel 2 – Magnesium: hét ontspanning, anti- stress en wonder mineraal!

Door: Iris

In deel 1 heb ik verteld waarom we het mineraal magnesium zo hard nodig hebben. In deze blog zal ik jullie vertellen waar je een magnesiumtekort aan kunt herkennen en heb ik tips voor wat je hier aan kunt doen.

Hoe kun je een magnesiumtekort herkennen?

Helaas worden artsen nog steeds niet voldoende onderwezen in de relatie die voeding tot gezondheid kan hebben dus je huisarts zal je er niet snel op wijzen. Ook is een magnesiumtekort doorgaans niet met een simpele bloedtest te meten. Magnesium wordt voornamelijk opgeslagen in spierweefsel en onze cellen en is maar voor minder dan twee procent aanwezig in ons bloed. Je kunt een magnesiumtekort daarom het makkelijkst herkennen aan één of meer van de volgende symptomen:

– Spierkramp
– Slapeloosheid
– Schrikreacties in je slaap(als je denkt te gaan vallen)
– Stress- gevoeligheid
– Tics
– Depressie
– Pijnlijke en stijve spieren
– Menstruatie klachten
– PMS klachten
– Vermoeidheid
– Prikkelbaarheid
– Verminderde concentratie
– Hoge bloeddruk
– Koude handen en voeten
– Hunkeren naar chocolade
– Hoofdpijn
– Migraine
– Zwangerschapsklachten
– Rusteloosheid
– Zin in koolhydraten en zoute etenswaren

**Waarmee niet gezegd kan worden dat bovenstaande symptomen ook direct betekenen dat je een magnesiumtekort hebt, het zijn echter veelvoorkomende symptomen in het geval van een magnesiumtekort**

Tips
Oke, maar wat nu.. Meer magnesiumrijke voedingsmiddelen eten om je magnesiumtekort aan te vullen? Ja, dit is altijd goed! Je kunt voor jezelf bekijken of het gebruik van magnesiumrijke voedingsmiddelen jou klachten verhelpt. Denk bij -magnesiumrijke voedingsmiddelen aan:

– Noten
– Groene groenten
– Tarwekiemen
– Schelpdieren
– Volkoren granen
– Soja bonen
– Bananen
– Vijgen
– Dadels
– Avocado
– Havermout
– Pompoenpitten
– Zonnebloempitten
– En voor de chocolade fans, bittere chocolade (rauwe cacao).

Echter is de grond uitgeput, ons huidige dieet niet altijd voldoende gebalanceerd en gaat het ook nog is om de balans tussen calcium en magnesium voor een goede magnesiumopname. Naast magnesiumrijke voedingsmiddelen kan er gebruikt gemaakt worden van pillen om een magnesiumtekort aan te vullen. Hier word op dit moment al steeds meer gebruikt van gemaakt. Opzich niks mis mee, maar een minpuntje is wel dat vaak meer dan de helft niet wordt opgenomen. Alleen maar dure plas.

FullSizeRender (24)

Maar gelukkig is er voor mij één simpele en efficiënte manier! Je kunt magnesium aanvullen via de huid met magnesiumolie, magnesiumvlokken, of magnesium body lotion. Ik ben he-le-maal fan van magnesium. Het wordt niet voor niets het ontspannings -en wonder mineraal genoemd. In mijn omgeving heb ik al veel positieve berichten gekregen als ik ze de tip gaf om magnesiumolie/body lotion te smeren. En ook de mensen die ik begeleid met hun levensstijl waarbij ik het stress- en ontspanningsniveau mee nam in het behandelplan, waren heel tevreden over de effecten van magnesium!

Ik ben benieuwd of jullie sommige klachten herkennen en of jullie nu nog meer zin hebben gekregen in pure chocolade ;). En, als je vragen hebt, ik help je graag!

**Let op! Als je nierproblemen hebt of een stoornis in de prikkelgeleiding van het hart, is het verstandig om eerst even te overleggen met de arts over het gebruik van magnesium.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. elza vanhaecht schreef:

    Mevrouw, ik ben op zoek naar een magnesiumlotion die niet vettig is en geen vlekken maakt op kleding, kan u mij daar aan helpen aub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s