Hoe Popeye nog sterker had kunnen worden

Misschien hebben jullie het al gemerkt.. Eline’s nieuwe website ‘The Fulfilling Prophecy’ is online. Hier geeft zij als geregistreerd diëtist voedingsadviezen aan bedrijven en individuen en blogt daarbij over voeding, de psyche en dingetjes die het leven net iets leuker maken!
Maaaaar, dit betekend niet dat Elien nooit meer voor SAF zal schrijven. Zo nu en dan komt Elien terug met een gastblog zoals al eerder aangekondigd. Gisteren kon je het artikel ‘Hoe Popeye nog sterker had kunnen worden’ op haar blog. En aangezien deze tips met voeding te maken hebben, deel ik deze blog vandaag ook hier met jullie!

Door: Eline @ The Fullfilling Prophecy 

Als kind vond ik Popeye met zijn blikjes spinazie te gek. Waarom? Omdat wij iets gemeen hadden: spinazie is onze lievelingsgroenten. Je kan mij wakker maken voor een bord aardappelen, spinazie en zalm en mijn speekselklieren op gang laten komen door de geur van mijn vaders spinazielasagne (inmiddels de vegetarische variant, maar goed). Toen wist ik natuurlijk helemaal niet waarom spinazie nou zo een supergroente was, maar inmiddels snap ik Popeyes theorie. Die deel ik vandaag met jullie in deze blog, gepaard met wat extra tips voor Popeye!

graphics-popeye-148029

Om een auto zo even in de lucht te tillen, hebben Popeys’s spierballen zuurstof nodig. Zuurstof zorgt namelijk voor een perfecte verbranding van suikers uit onze voeding, waardoor we energie kunnen verbruiken. Om te zorgen dat zuurstof van je longen (via je bloed) bij je spieren terecht komt, is er een stofje nodig dat hemoglobine heet. En om hemoglobine aan te maken is het mineraal ‘ijzer’ nodig. En hier komt het dan: ijzer zit in.. precies ja, spinazie!

Als je te weinig ijzer binnen krijgt kun je bleek gaan zien en je erg moe voelen. Veel spinazie eten zou je kunnen denken, maar dat gaat toch niet helemaal op. Want ijzer uit groenten, peulvruchten en noten (non-heamijzer) wordt door het lichaam minder goed opgenomen dan ijzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals een stukje rood vlees (heam-ijzer). Als je vegetariër bent zul je dus extra veel van de ijzerrijke, plantaardige voedingsmiddelen moeten eten. En het liefst niet rauw.

Ook brood en volkorengranen leveren veel ijzer, maar als je daar melk of kaas bij eet, wordt het ijzer nog slechter opgenomen, omdat calcium de opname hiervan tegen gaat. Als je de melk achterwege laat en fruit bij het ontbijt neemt, help je de ijzeropname juist weer een beetje. Vitamine C bevordert namelijk de opname van ijzer in sterke mate.

Uiteindelijk leidt dit tot 7 tips voor Popeye:

  • Neem als ontbijt een boterham met appelstroop en een boterham met ei.
  • Maak daarbij een smoothie van sinaasappel en spinazie en voeg er absoluut geen zuivel aan toe.
  • Neem bij de spinazie een stukje biefstuk, zalm of ei.
  • Eet af en toe eens bruine bonen, kikkererwten of andere peulvruchten; daar zitten ook nog eens eiwitten in die goed zijn voor de ontwikkeling van spierballen!
  • Neem melk, vla of yoghurt niet direct na de maaltijd, maar wacht hier een uurtje mee.
  • Een goed tussendoortje zou bestaan uit wat nootjes en een stuk fruit.
  • Tot slot, een minder populair advies als je het mij vraagt, strooi geen kaas over je eten!

http://www.picgifs.com/graphics/p/popeye/graphics-popeye-148029.gif

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s