Magnesium: hét ontspanning, anti- stress en wonder mineraal!

FullSizeRender (23)Door: Iris

Een tijd geleden had ik continue last van een trillend ooglid, hoofdpijn, vermoeidheid en spierkrampen. Omdat ik inmiddels goed heb leren luisteren naar mijn lichaam kan ik snel stress of andere klachten herkennen. Hierdoor kan ik op tijd ho, stop of nee zeggen als ik voel dat ik even een stapje terug moet nemen. Maar, bovengenoemde klachten gingen na voldoende rust niet weg. Heel toevallig las ik toen een artikel van Dr. Carolyn Dean, schrijfster van ‘The Magnesium Miracle’ over het mineraal magnesium. En hee, daar gingen wat belletjes rinkelen! Was het misschien een magnesiumtekort? Herken je bovengenoemde klachten, sport jij veel, heb je moeite met inslapen, of zoek je gewoon een excuus om chocolade te eten? Lees dan snel deze blog!


Magnesiumtekort
Magnesium is net zo belangrijk voor ons als calcium, maar véél minder bekend. Wist je bijvoorbeeld dat na zuurstof en water, magnesium onze derde levensbehoefte is? Ons lichaam heeft dit mineraal hard nodig. In Nederland komt een magnesiumtekort volgens het voedingscentrum bijna niet voor, maar uit onderzoek van de WHO blijkt dat meer dan 60 procent van de mensen wereldwijd tegenwoordig een tekort heeft. Hoe dit precies in Nederland zit heb ik nu niet in cijfers voor jullie, maar ik ga jullie in deze blog uitleggen waarom je magnesium zo hard nodig hebt.

Magnesium voor meer dan 3… functies
Magnesium speelt een belangrijke rol bij het maken van enzymen, hormonen en bij de omzetting van voeding in energie. In je lichaam vinden dagelijks wel honderden chemische reacties met behulp van enzymen plaats. Heb je dus een tekort aan magnesium, dan kunnen bepaalde processen minder optimaal worden uitgevoerd. Vaak gaat je lichaam dan kiezen: de meest essentiële processen – je weet wel, die je in leven houden – krijgen voorrang, terwijl de minst noodzakelijke even minder aandacht krijgen. Dan kan het zomaar zijn dat er een oogspiertje begint te trillen, of dat je een tikkie moe wordt.

Spierwerking en melkzuur
Elke keer dat je een beweging maakt – misschien wel honderdduizenden keren per dag – gaan er kleine elektrische prikkels door je lichaam die zorgen voor de aanspanning van spieren. Waar calcium zorgt voor spiercontractie, zorgt magnesium juist voor spierontspanning! Magnesium is nauw betrokken bij de prikkeloverdracht van zenuw naar zenuw en van zenuw naar spier. Ook helpt magnesium melkzuur te verwijderen na een zware work-out en het herstel te versnellen. Handig voor de fanatieke sporters onder ons! Als je veel sport verbruikt je lichaam extra magnesium door de bewegingen in je spieren. Daarnaast zorgt een verkeerd leefpatroon, met frisfrank, witte bloem, alcohol, koffie frisdrank, medicijnen en roken ook nog eens voor een verhoogde magnesiumbehoefte.

Heb jij last van spierkrampen, lusteloosheid/vermoeidheid? Misschien is dit het gevolg van een magnesiumtekort. Het Voedingscentrum zegt dat het moeilijk vast te stellen is dat spierkrampen, hartritmestoornissen en algehele lusteloosheid of vermoeidheid het gevolg zijn van een magnesiumtekort, daarvoor zouden we eens een goed kijkje moeten nemen in wat jij dagelijks eet.

Hoe krijg je genoeg magnesium binnen?
Magnesium zit in melkproducten, vlees en verder in noten, granen en groene groenten. Maar door de uitputting van de grond is het gehalte aan magnesium in de laatste drie voedingsgroepen niet meer zo hoog als het vroeger was. Bovendien krijgen we ook niet zo veel magnesium meer binnen door de bewerking van ons eten. Dit effect wordt versterkt als je geen vlees-en zuivelliefhebber bent. Opletten dus!

Stress en slaap
Tot slot is dit ook wel benoemenswaardig: in periodes van stress is extra magnesium nodig! Stress ‘vreet’ als het ware dit belangrijke mineraal op. Als je vaak gestrest slaapt zul je merken dat je minder diep slaapt. Om in een diepe REM- slaap te komen, waarin het immuunsysteem en het lichaam zich hersteld, is magnesium noodzakelijk. En, omgekeerd gaat er bij het uitblijven van de REM-slaap juist weer magnesium verloren. Zo zit je dus in een vicieuze stress-cirkel. Hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je bent voor stress! Daarnaast verergert een gebrek aan magnesium ook de gevolgen van stress: een gespannen gejaagd gevoel, hoge bloeddruk en moeite om in slaap te komen. Extra magnesium kan je lichaam dan weer tot rust brengen. Magnesium is eigenlijk een natuurlijk anti-stress middel en zorgt voor de ontspanning van je spieren en, last but not least ook je hersenen! Ha-ha handig toch?! Vooral voor de mensen met (spannings) hoofdpijn!

In de blog van vrijdag zal ik jullie vertellen waaraan je een tekort kunt herkennen en geef ik jullie tips wat je kunt doen bij een tekort.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. sterkarnold schreef:

    Goed artikel. Ik gebruik al enkele jaren magnesium supplementen voor vermoeidheid en rusteloze benen en het helpt zeker. Mijn moeder en zelfs mijn opa gebruikte het al. Wat het effect van overdosering is heb ik niet kunnen vinden, maar gebruik van een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid naast het gewone eten kan vermoedelijk wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s