Marmite superfood of ongezond?

IMG_0844Door: Eline Toen ik op mijn werk door diëtetiekbrochures aan het spitten was, kwam ik het product Marmite tegen. Het werd aangeraden aan mensen die kilo’s moeten verliezen. Het is namelijk een goede vervanger van het vet, hartig broodbeleg en daarnaast zeer geschikt voor vegetariërs of veganisten. Vooral dat laatste sprak me aan, dus dat moest ik uitzoeken! Marmite is gemaakt van gist, datzelfde goedje waardoor we luchtig brood kunnen bakken en waardoor bier zo’n aantrekkelijke geur heeft. Marmite wordt gemaakt van gist dat overblijft uit het bierproductieproces. Of ik je Marmite zou aanraden, daar ben ik nog niet over uit.  Het smaakt naar bouillon en kan op zich wel lekker zijn als je het dun besmeerd op toast in plaats van kaas.

Vegetariërs en Veganisten
Marmite is een redelijk natuurlijk product, met weinig toevoegingen. Het bevat weinig energie en veel B-vitamines. Zeker als vegetariër is dit product een ideale bron om aan je dagelijkse dosis vitamine b12 te komen.

Mononatriumglutamaat
Maar Marmite is ook rijk aan mononatriumglutamaat (MSG), ook wel bekend als ve-tsin. Het is niet bewezen dat dit eiwit slecht voor je gezondheid is. Het komt immers ook van nature voor in producten zoals kaas en tomaten. Maar er zijn veel individuen die aangeven niet goed tegen deze stof te kunnen wanneer het als smaakmaker wordt toegevoegd aan gerechten. Het toevoegen van MSG gebeurt veel in de Aziatische keuken. Sommige mensen zijn daadwerkelijk allergisch voor MSG en bij anderen zit het tussen de oren. Wellicht dat de MSG op zichzelf niet slecht is, maar dat de concentraties bij bepaalde gerechten te hoog is (?). Of de wetenschap ooit een ander standpunt dan ‘veilig’ zou aannemen is wat ik mij afvraag. Aan de andere kant zit MSG al in tal van producten (onder het E-nummer 621) die we dagelijks zonder problemen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bouillon, kruidenpakketjes en hartige snacks.

Zout
Daarnaast nog wel een klein nadeel: Marmite is een erg zout product en ik begrijp werkelijk niet waarom!

Marmite gebruiken Marmite kan dus wel een goede bron van B-vitamines zijn. Je hoeft hiervoor maar een kleine hoeveelheid te gebruiken (1 theelepel), waardoor je zoutinname ook niet enorm is. Het kan bovendien  als vervanger van bouillon of Aromat worden gebruikt. Wat zou jij doen? Marmite gebruiken of laten staan?

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Anoniem schreef:

    Ik eet Marmite elke dag bij mijn warme maaltijd, en ik ondervind er totaal geen nadelen van, maar de laatste tijd, gezien de berichtgevingen over mononatriumglutamaat, begin ik er steeds meer over te twijfelen om door te gaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s