Suiker, friend or foe?

Door: Robienne
synoniemen-suiker

Oorlog aan suiker

Onlangs zat ik RTL late night te kijken en zag ik een wetenschapper voorbij komen die de oorlog verklaarde aan suiker. Naast deze aflevering zijn er al meerdere documentaires en boeken over suiker mijn vizier gepasseerd. Ik vind dat het beeld over suiker vrij eenzijdig geschetst wordt. Daarnaast is het erg lastig om als persoon zonder chemische of voedingsachtergrond een correcte visie te creëren over suiker. Om deze reden wilde ik deze blog wijden over hoe en wat betreffende suiker zodat jij als lezer informatie krijgt die hopelijk wat meer duidelijkheid geeft over suiker.

Suiker wordt gebruikt als volksterm voor vele producten. Wanneer je gaat kijken naar de chemische structuur ervan zal je zien dat er vele soorten en maten van zijn en dat er eigenlijk niet één specifiek soort bestaat. Er bestaan mono-, di- en polysacharide. Uiteindelijk zit in bijna alles wat je eet suiker, ook in volkorenbrood en speltpasta bijvoorbeeld. Je lichaam hakt koolhydraten en zetmeel in kleine stukjes die vervolgens verteerd worden in je lichaam en uiteindelijk energie leveren in de vorm van ATP of glycogeen. ATP is energie dat je lichaam gebruikt voor bijvoorbeeld beweging, ademhaling en het functioneren van je hersenen. Glycogeen is een stof dat voornamelijk wordt opgeslagen in de lever en de spieren om te dienen als reservebrandstof, wanneer de bloedsuikerspiegel te laag wordt of er niet direct energie beschikbaar is vanuit ATP.

De bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel is heel simpel gezegd de hoeveelheid ‘suiker’ in je bloed dat als brandstof wordt gebruikt door alle cellen in je lichaam. Wanneer je net hebt gegeten is de bloedsuikerspiegel hoog, wanneer je een tijd geleden hebt gegeten is de bloedsuikerspiegel wat lager. Voeding heeft dus een grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Maar er zijn voedingsmiddelen waardoor je bloedsuikerspiegel heel snel stijgt, vervolgens weer heel snel daalt en jij dus snel weer honger of trek hebt in bijvoorbeeld een suikerrijke snack zoals chocolade. Deze voedingsmiddelen zijn niet erg gezond omdat je als snel meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, je weer snel honger ervaart en je zelfs op langer termijn diabetes mellitus type 2 kan ontwikkelen!

Productkeuze

Wanneer je producten eet die suiker bevatten maar ook veel vezels dan wordt het een heel ander verhaal. De vezels in deze producten zorgen er namelijk voor dat de suiker uit het product minder snel wordt afgegeven aan het bloed, waardoor je dus een constante bloedsuikerspiegel hebt en je ook minder snel een ‘dip’ krijgt. De vezels geven je tevens een vol ofwel verzadigd gevoel waardoor de kans op binnenkrijgen van meer energie dan je verbruikt al veel kleiner wordt. Dit is dus positief voor je gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn fruit, volkoren-, zuurdesembrood, volkorenpasta en groente. Producten die weinig vezels en relatief veel suiker bevatten zijn witte producten (wit brood, witte pasta), pizza, snoep en koeken. Deze producten bevatten namelijk geraffineerde suiker, ofwel suiker die wordt toegevoegd en er vaak niet van nature in voorkomt. Een handige tip om deze producten te herkennen is als volgt:

  • Wanneer je de eerste drie ingrediënten op het etiket niet herkent dan kan je het product beter aan de kant leggen en voor iets anders kiezen.
  • Wanneer suiker of een vorm hiervan benoemd staat in de eerste drie ingrediënten dan kan je het product wederom weer beter aan de kant leggen en kiezen voor een ander product.

Toch is suiker absoluut geen ‘bad guy’. Je hebt suiker nou eenmaal nodig als brandstof voor alle processen in je lichaam, je hersenen kunnen zelfs alleen op suiker functioneren.  Wanneer je er dus voor zorgt dat je voor producten kiest waar ook veel vezels in zitten, dan zit je in principe altijd goed!

Gebruik je gezonde verstand en eet zo veel mogelijk producten die je over-, overgroot oma ook zou herkennen’

Nu is dit een basale uitleg over suiker, wil jij meer weten over suiker en de effecten hiervan op het lichaam,  geef een reactie en  wij gaan ermee aan de slag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s