Wat vinden wij een goede diëtist?

20131004_185924Door: Eline

Ik kan het me goed voorstellen als je het spoor bijster bent geraakt met alle voedingsboodschappen die via media, social media, goeroes, artsen en wetenschappers op je bord belanden.

Een goede diëtist kan veel voor je ophelderen. Een diëtist is niet de boodschapper van het Voedingscentrum. Een diëtist vult aan daar waar een individu niet genoeg heeft aan algemene gezondheidsvoorlichting of een andere mening over voeding heeft. De diëtist ziet jouw wensen, erkent jou als individu en weet hoe je een volwaardig voedingspatroon kan samenstellen die aansluit bij jouw levensstijl en voorkeuren.

Weet een arts het beter? No way! Ik werk in het ziekenhuis als diëtist en wij worden regelmatig door artsen gebeld met vragen over voeding. Dat één stofje of voedingsmiddel goed is bij uitdroging dat weet de arts natuurlijk wel, maar kan hij of zij ook beoordelen of de voeding volwaardig is en of dit alle stoffen bevat die een mens dagelijks nodig heeft? De arts heeft niet gestudeerd om te weten wat er in een tomaat zit en hoeveel gram eiwitten een blokje kaas heeft. En als je weet hoe je een leverpunctie uitvoert, wil dat toch niet zeggen dat je ook alle kennis in huis hebt over de juiste verhouding van koolhydraten, vetten en eiwitten? Voila, dus een boek dat geschreven is door een arts kán heel correct zijn, maar het kan ook flop zijn!

Wil je geholpen worden met je voeding, ga dan niet naar de eerste de beste diëtist. De ene diëtist is de andere  niet, sommigen herkauwen wat standaard adviezen en anderen helpen je uitvoerig bij je sportdoelen of bij wensen binnen de alternatieve voeding. Zoek dus goed uit wat je wilt en wie of wat (bijvoorbeeld een boek of app) je daarbij kan helpen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s