Zoete aardappel of gewone aardappel?

Door: Eline & Nadine

De aardappel is een knol dat onder de grond de energievoorraad voor de aardappelplant vormt. Het is een bron van vitamine B6, het levert per gekookte portie van 200 gram 180 kilocaloriën, dat is minder dan een portie pasta of rijst en het is een goede bron van vezels.

De zoete aardappel is niet heel verschillend van de gewone aardappel, zoals op vele blogs en forums overigens wel wordt beweerd. De zoete aardappel heeft iets meer kilocaloriën dan de gewone aardappel. Maar de oranje zoete aardappel geeft je wel een cadeautje, namelijk extra betacaroteen. Het cadeautje van de gewone aardappel is dat het minder natriumzout bevat dan de zoete aardappel.

Voedingswaarde zoete aardappel
Is de zoete aardappel dus een superfood? Nou, super lekker misschien. Maar betacaroteen vinden we ook in wortels en paprika, dus zo exclusief is de zoete aardappel niet. En meer natrium kan een nadeel zijn. Dus it’s your choice, want verder zijn de voedingswaarden van de zoete aardappel redelijk overeenkomstig met de gewone aardappel. We hebben daarbij onder andere een vergelijking gemaakt van het eiwitgehalte en de gehaltes aan B-vitamines, vezels en mineralen zoals calcium in beide soorten aardappelen.

Aardappelen zijn gezond, dus ja noem het maar een superfood dan, maar vergeet dan niet dat de gewone aardappel ook een superfood is. Je hoeft een gewoon patatje dus niet perse te vervangen door oranjefrites!

Processed with VSCOcam with f2 preset Processed with VSCOcam with f2 preset

Voor de liefhebber van de zoete aardappel, en dat vind Nadine niet geheel onterecht natuurlijk, linken we jullie door naar een basisrecept voor zoete aardappelfrietjes. Nadine’s variatietip: bestrooi de aardappelen voor het bakken met paprikapoeder en oregano.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s