Groentetuin oftewel moestuin

Door: Jodi

IMG_4869Mijn eerste echte blog, lieve foodies, wil ik het met jullie over moestuinen hebben. Een jaar geleden had het verbouwen van eigen voeding een suf imago, anno 2015 is het helemaal op en top hip. Op de voedingssite VoedingNu.nl stond deze week een artikel dat de eigen moestuin weer helemaal terug van weggeweest is. Er stond in dat 60% van de Nederlanders liever zelf groenten, kruiden e.d. willen verbouwen dan kopen in de supermarkt. Tevens is er een tv programma van de EO genaamd; ‘Wie is de beste Moestuinder van Nederland?’, de AH Moestuinactie begin dit jaar, Hema met de eigen groente, kruidenzaden en moestuinbakken en basisscholen, zoals bijvoorbeeld bij mij in de buurt (gemeente Deventer) beginnen aan het maken en bijhouden van een moestuintje om kennis en vaardigheden aan kinderen over te brengen. Zoals je leest, de consument kan er gewoon niet meer omheen om hier mee aan de slag te gaan.

Hoe kan het dat het eerst zo’n suf imago had. Komt het puur dat mensen van tegenwoordig ‘puur’ en gezond eten zonder bestrijdingsmiddelen belangrijker gaan vinden of zit daar meer achter? Of toch de media die hier op inspeelt? Dit zijn punten waar ik graag antwoorden op zou willen krijgen.

Wat me onder andere wel opvalt in het dagelijkse leven, is dat de kennis over de producten bij kinderen op een laag niveau is. Tijdens mijn stageperiode bijvoorbeeld, gaf ik samen met een studievriendin kinderen uit groep 3 en 4 les in groenten en fruit die men minder lekker vond. Aan het begin van de les stonden allerlei groenten en/of fruit op de tafel. Hierbij werd er aan de leerlingen gevraagd of men wist wat de naam is en hoe het groeit. Een groot deel van de klas wist niet waar het vandaan kwam en wat de naam was. Dit is één van de belangrijkste basisbehoeften, om van jongs af aan kinderen kennis en smaak over groenten en fruit bij te brengen. Het is goed voor de smaakontwikkeling. Je kunt het niet gezonder en verser van smaak krijgen dan uit eigen tuin.

Zelf weet ik niet anders. We hebben al meer dan 24 jaar een groentetuin, eigen appelbomen, kersen- en een perenboom. Het is in de loop der jaren wel iets kleiner geworden, maar de oppervlakte is nog steeds best groot. Misschien ben ik er daarom zelfs wel een beetje verwend in. Ik help mijn vader vanaf jongs af aan met het onderhouden van de moestuin. Ik weet daarom als geen ander hoe leuk het is om het bij te houden en wat het resultaat is. Het is namelijk zoveel frisser en voller van smaak dan uit de supermarkt. Geloof mij maar!

FullSizeRender-2 FullSizeRender

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. ruigeharry schreef:

    Wat leuk. Ik wist niet dat er een programma van was op tv. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s