Gebruik je zintuigen

Door: Eline

Misschien komt het woord mindfulness inmiddels je strot uit, maar ik kan er niet over ophouden! Heus waar, zweverigheid is niet aan mij besteed, maar ik ben wel iemand die constant op zoek is naar een manier om met minder prikkels beter in staat te zijn om te genieten. Soms word ik namelijk doodmoe van mezelf, omdat ik altijd van alles wil en alle kansen wil aangrijpen, maar aan het einde van het verhaal er niet zoveel van heb kunnen genieten. Ik ben dan uitgeput en doe niks meer. En in die staat van uitputting eet ik ook maar wat in de rondte; geen idee of ik er nou van geniet of niet.

CIMG2031

Ik wil dus genieten van wat er gebeurd zonder dat ik mezelf daarmee moet uitputten met prikkels. Het gevoel van krijg je als je lichaam gelukshormonen aanmaakt, ook wel endorfines genoemd. Door sporten, eten, muziek luisteren of een lekkere massage maken we deze hormonen aan. De truc is om dat genietgevoel vooral op te wekken door andere zaken dan eten of door heel bewust te eten. Bij mij werkt hardlopen heel goed; ik merk na een loop gelijk dat ik niet meer naar eten zoek om me goed te voelen. Wanneer je namelijk eenmaal dat geluk voelt, heb je minder de behoefte om teveel te eten.

Maar misschien ben jij niet de persoon om steeds maar weer in het zweet te gaan om geluk te ervaren en niet teveel te eten. Trouwens, ik ook niet, waar moet ik de tijd vandaan halen? Om die reden kun je maar beter zoveel mogelijk proberen te genieten van alles wat op je pad komt. Juist ja daar komt hij toch weer, mindful zijn!

Genieten doe je dan door bewust met al zintuigen om te gaan. Op het gebied van eten betekent dat dat je moeite doet voor het zien wat je eet en daadwerkelijk te proeven wat je eet. Misschien dus niet zo gek dat foodies op Instagram kunstwerken van hun eten maken en dat ik vaak als tip meegeef om te stoppen met eten als het eten niet (meer) zo lekker is. Soms kan iets heel lekker zijn, maar is de spanning na 2 bonbons er qua smaak wel af.

Oefen eens met het volgende: Eet alleen de lekkerste hapjes met al je zintuigen.
Stap 1: Koop je lievelingschocolade
Stap 2: Kijk er aandachtig naar (wat zie je? wat verwacht je van de smaken?)
Stap 3: Ruik eraan (wat ruik je? wat verwacht je nu van de smaken?)
Stap 4: Proef het met je ogen dicht
Stap 5: Onderzoek wanneer de smaak je niet meer doet verassen (hoeveel happen zijn er nodig?)

Doe deze oefening eens een keer voor de fun en laat me weten wat je ervan vond! Je hoeft natuurlijk niet altijd zo overdreven te doen als je iets eet, maar geloof me deze oefening kan je echt helpen om met minder eten meer te genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s