Tel je calorieën of tel je genot?

Door: Eline

Two doughnuts

Het feit dat steeds meer mensen overgewicht hebben, geeft denk ik wel aan dat veel mensen kampen met het probleem dat zij teveel eten. Misschien is het een gebrek aan kennis over voeding, maar ik denk eerder dat teveel eten in veel gevallen gepaard gaat met hinderende gevoelens, gedachten en gedragingen. Je eet teveel omdat je…

  • niet kunt genieten
  • emoties wilt onderdrukken (dit kan zich ook dwangneurotisch uiten)
  • als vervanging van onvervulde behoeftes
  • gedachteloos bent

De eerste drie redenen om teveel te eten doen zich vaak gelijktijdig voor. In een druk leven is iedereen op zoek naar een momentje voor jezelf. Sommigen zien in een rol koekjes de rust en ruimte. De koek staat tevens symbool voor ‘druk van de ketel afhalen’:

Je bent de hele dag al streng voor jezelf (boter is verboden en je moet light eten, want anders wordt je te dik). Je hebt vermoeiende ingesleten overtuigingen van hoe je moet leven en/of hoe je met eten om moet gaan. Nu moet dat even ruimte maken voor jou, want jijzelf hebt ook nog behoeften. En daar ga je.. je werkt in één keer een rol koekjes en een zak chips weg!

Als je gedachteloos eet, is dat wat makkelijker aan te pakken. Het is een kwestie van onbewust gedrag bewust maken. Het vraagt natuurlijk wel een beetje doorzettingsvermogen en wilskracht. Je zult tegen je gewoontes in moeten druisen. Start bijvoorbeeld met de regel dat je altijd de tafel dekt en niet meer achter de televisie mag eten. Stop niet pas met eten als je bord leeg is of je tv-programma opgehouden is, maar liever als je vol zit en nóg liever als je genoeg hebt gehad.

Komende week deel ik met jullie een oefening waarbij je leert om minder te eten door te genieten van eten. We verbannen dan het alle redenen om teveel te eten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s