Weet jij wat de claims op verpakkingen betekenen?

Door: Eline

92000000118069069200000011806906_3

Je kunt jezelf de vraag stellen of het nou perse gezonder is als je light- of dieetproducten gebruikt. Ik ben van mening dat je het beste zo natuurlijk mogelijk kunt eten en daarbij mate houdt als het gaat om vet- of suikerrijke producten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je soms misschien toch liever een mager of lichtproduct verkiest boven andere producten. Ik moet bijvoorbeeld niks hebben van de smaak van romige melk en vind kook liever met crème fraiche light als ik al veel vet heb gegeten op een dag. Maar wat kun je nou beter kiezen op een balansdag ‘light’, ‘dieet’ of ‘mager’? Om te voorkomen dat je bedrogen uitkomt is het handig om je hierover goed te laten informeren. Eibertje van Eibertje kiest gaat met gestrekt been tegen de claims van de producenten in; ze ontleed de informatie van voedingsmiddelen op verpakkingen en geeft aan wat je het beste kunt kiezen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een Eibertje worden.. weet jij wat onderstaande kreten op een verpakking betekenen?

Dieet
Deze aanduiding geeft weer dat het voedingsmiddel bij een bepaald dieet past. Op een kuipje margarine/halvarine staat soms ook ‘dieet’ vermeld. In dit geval houdt het in dat de margarine of halvarine veel goede (onverzadigde) vetten en weinig slechte (verzadigde) vetten bevat. ‘Dieet’ geeft aan dat het product goed is voor het cholesterolgehalte in het bloed. Dieet geeft dus niet altijd aan dat het minder calorieën levert.

Mager
De term mager zegt iets over de hoeveelheid vet dat in een product zit in vergelijking met soortgelijke andere producten. Dus magere pindakaas bevat minder vet dan standaard pindakaas. Per productgroep kan het verschillen wanneer iets mager genoemd mag worden. Soms scheelt het vetpercentage niet zoveel van het standaard product. Je kunt dus het beste etiketten vergelijken. Daarnaast kunnen magere producten meer eiwitten bevatten (dat is niet zo erg, denk aan magere kaas), maar soms ook aanzienlijk meer suikers (zoals bij magere pindakaas).

Light
Light producten bevatten 33% tot 100% minder energie, vetten, suikers of zout dan het standaard product uit de supermarktschappen. Je kunt op basis van het woord ‘light’ dus eigenlijk geen conclusies trekken over de samenstelling van een product. Light producten zijn dus niet altijd caloriearm. Cola light bevat geen energie, maar multisap light of light kaas bevatten gewoon nog calorieën. Lees dus altijd de etiketten van een verpakking! Hier nog wat interessante feitjes van Foodwatch:

  • ‘Calvé pindakaas light met 30% minder vet’ bevat slechts 13% minder calorieën.
  • ‘Duo Penotti met 25% minder suiker’ bevat slechts 3,6% minder calorieën.
  • ‘Lay’s Chips met 33% minder vet bevat slechts 12,7% minder calorieën.

Zonder toegevoegde suikers/ongezoet
Deze claim lijkt misschien heel duidelijk te zeggen waar het op staat. Het product bevat geen suikers  toegevoegde suikers, maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen natuurlijke suikers in het product zitten. Vruchtensappen zijn het ultieme voorbeeld van suikervrije producten waar vaak geen suiker aan is toegevoegd. Daarnaast weet een producent leuke grappen uit te halen met je door op de verpakking te zetten ‘bevat alleen natuurlijke suikers’. Bedenk je dat suiker gewoon suiker is en je daar het beste niet teveel van binnen moet krijgen (dan hebben we het trouwens niet over onbewerkte koolhydraten uit bijvoorbeeld granen of fruit). Ook hier nog even een interessant feitje van Foodwatch:

Producenten van voedingsmiddelen maken vaak gebruik van de mazen in de Warenwet. Zo is een term zoals ‘fruitvulling’ niet beschermd en gebruikt Liga deze claim bijvoorbeeld om de suggestie te wekken dat je een fruit- in plaats van suikervulling eet. In werkelijkheid bevat een reep Liga Fruitkick dat ‘vol fruit’ zit maar 6,7% fruit.

Halva of halfvol
Een halfvol of halvaproduct zet iets over óf een verlaagde suikergehalte óf een verlaagd vetgehalte van een product. Het bevat de helft minder suiker of vet dan het standaard product. Halvarine bevat bijvoorbeeld de helft minder vet dan margarine, halfvolle melk bevat 1,5% vet in plaats van 3% vet en halvajam bevat de helft minder suiker dan gewone jam.

Dit was nog maar een greep uit wat je allemaal tegen kunt komen op een etiket van een voedingsmiddel. Uitleg van alle soorten claims die je op verpakkingen kunt tegenkomen vind je hier. Het Voedingscentrum heeft een leuk voorbeeld etiket die je kunt bekijken als je wilt weten wat je allemaal nog meer te weten kan komen via een etiket op een verpakking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s