10 regels voor een goede stoelgang op een rijtje

Door: Eline

8151pQV7E7L._SL1500_

Zoals ik jullie afgelopen zondag in onze blog over een opgeblazen buik beloofde zou ik vandaag de 10 gouden regels voor een goede stoelgang met jullie delen. Het is altijd een gek onderwerp om over te praten, maar laten we eerlijk zijn: een goed wc-bezoekje maakt je een gelukkiger mens! En volgens mij is dit ook een top 10 gespreksonderwerp tijdens de  vakantie, dus hier volgen de regels die je kan opperen als je weer eens in zo’n gesprek belandt:

 1. Eet regelmatig en sla het ontbijt nooit over
  ‘S ochtends is het zaak dat je de darmen meteen weer ‘aan’ zet door goed te eten en drinken. Een kop koffie kan daarbij nog een extra (kleine) boost geven
 2. Elimineer geen voedingsgroepen
  Brood en aardappelen hebben bijvoorbeeld veel vezels die juist goed zijn voor onze darmen.
 3. Eet vezels
  Je hebt zo’n 25 tot 40 gram vezels per dag nodig. Voor de een is dit net wat meer dan voor de ander. Ik gedij bijvoorbeeld slecht met maar 25 gram vezels en zit behoorlijk aan die bovengrens, maar mijn moeder, bijvoorbeeld, heeft met een stuk minder vezels al een goeie stoelgang. Vezels zitten in fruit, groenten, volkoren graanproducten, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden. Zorg dat je dagelijks en gevarieerd van al deze voedingsmiddelen eet!
 4. Zorg voor regelmaat en rust in je leven
  Veel stress heeft ook een negatieve invloed op je ontlastingspatroon.
 5. Eet vet, maar niet té vet
  Veel mensen krijgen ongemerkt veel vet binnen, mede door producten waar het vet niet direct zichtbaar is, zoals bij kaas, worst en chocolade. Wanneer je echter helemaal geen vet eet is het moeilijker om met succes het toilet te verlaten. Een beetje vet in de voeding zorgt voor een soepele ontlasting.
 6. Drink 1,5 tot 2 liter per dag
  Als je veel vezels eet, maar te weinig vocht binnen krijgt wordt je ontlasting droog, waardoor het moeilijk uit het lichaam te krijgen is. Zorg dus voor een goede balans tussen water en vezels door voldoende water te drinken!  Hiermee wordt de ontlasting volumineuzer en dit prikkelt weer eerder de darmen waardoor je sneller naar het toilet kunt gaan.
 7. Eet niet te zout
  De maximale hoeveelheid zout dat je dagelijks mag binnenkrijgen is 6 gram. De kans is groot dat als je veel zout eet, je ook meer vocht vasthoudt. Voor je gevoel ben dan misschien wat zwaarder. Maar no worries, als je veel groenten en fruit eet komt het zoutgehalte in je lichaam sneller in balans en raak je het vastgehouden vocht vanzelf weer kwijt!
 8. Eet langzaam
  Als je te snel eet is de kans groter dat je meer lucht binnenkrijgt die vervolgens in je darmen terecht komen.
 9. Wees matig met kauwgom, bier en koolzuurhoudende dranken
  Bij het kauwen van kauwgom slik je ongemerkt ook meer lucht in. Dranken als bier en koolzuurhoudende dranken bevatten van zichzelf lucht.
 10. Beweeg
  Door voldoende te bewegen zet je ook je darmen in werking en stimuleer je een regelmatige toiletbezoek.

Als je meer te weten wilt komen over onze stoelgang dan raad ik je het boek De mooie voedselmachine aan. Dan kom je nog veel meer te weten om je vakantiegesprekken over P-O-E-P compleet te maken. Wist je bijvoorbeeld dat de beste houding voor de grote boodschap de hurkhouding is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s