Oorzaken van een opgeblazen buik

Door: Eline

IMG_0189

Zoals we al vaker hebben geschreven in onze blogs verbazen wij ons over de grote groep mensen die overtuigd is dat onder andere brood, maar ook andere voedingsmiddelen, kwaadaardige eigenschappen hebben. Gevoelsmatig geven mensen vaak de schuld aan wat men gegeten heeft in plaats van hoeveel men van dat gegeten heeft. Desondanks is het een feit dat een veelgehoorde klacht bij het eten van brood is dat mensen er een opgeblazen gevoel van krijgen. Waar ligt dat aan en hoe voorkom je dat je een opgeblazen buik krijgt?

De meeste mensen die last hebben van een opgeblazen buik na het eten, hebben vaak een onregelmatig eetpatroon of levensstijl, hoppen van dieet naar dieet (vaak met de eliminatie van bepaalde voedingsgroepen) of eten vezelarm. Hieruit kun je meteen de drie belangrijkste tips herleiden! Regelmaat en vezels zijn dus belangrijk.

Regelmaat

Door regelmatig te eten voorkom je dat je darmen stil komen te liggen en je ontlasting ergens een dutje doet in de darmen. Het kan ook zo zijn dat je onregelmatig of te weinig vezels eet waardoor je je darmen te weinig prikkelt om ontlasting kwijt te raken. Het is dan belangrijk dat je meer vezels gaat eten. In eerste instantie kunnen de klachten van een opgeblazen gevoel en winderigheid toenemen. Breid daarom je vezelinname langzaam uit en geef je darmen twee weken de tijd om te wennen. Als je daarnaast regelmatig sport heb je als voordeel dat je wat sneller naar de wc moet en een opgeblazen gevoel achterlaat in de wc pot ;)

Oplosbare en onoplosbare vezels

Vezels zijn plantaardige onverteerbare koolhydraten die door onze darmen niet verteerd kunnen worden. Vezels prikkelen de darmen om te werken aan een goede ontlasting. Er zijn twee soorten vezels. In vezelrijke producten komen beide soorten voor, maar in groenten en fruit zitten doorgaans meer oplosbare vezels en in granen meer onoplosbare vezels. Oplosbare vezels zorgen voor een zachte ontlasting en onoplosbare vezels zorgen voor meer volume in de darmen. Met name het volume van de ontlasting zet aan tot een wc bezoekje.

Beide vezels zijn belangrijk, maar het is wel mogelijk dat je overdrijft en dat daardoor darmklachten ontstaan. Als je een ´bom´ aan graanproducten eet kun je soms meteen merken dat je buik meer opgeblazen is. De gouden tip hierbij is: overeet jezelf niet met één bepaald voedingsmiddel! Het gaat hier overigens ook om groenten die dit effect kunnen hebben. Daarnaast zijn er ook groenten die sneller tot gasvorming leiden. In principe is dit niet erg, maar het kan in bepaalde situaties vervelend voor je zijn. De groenten waar het om gaat zijn: alle koolsoorten, spruiten, prei, ui, knoflook, paprika en daarnaast ook peulvruchten. Het kan per persoon verschillen hoeveel last iemand ervaart bij het eten van deze groenten.

Dinsdag lees je in onze blog meet over dit onderwerp, dan delen we namelijk dé 10 tips die je stoelgang verbeteren!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s