Het Voedingscentrum: (on)eerlijk over eten?

Door: Eline

schrijf-van-vijf-leugens-900x457

Het Voedingscentrum is een stichting dat deels gekoppeld is aan de overheid. Het hoofddoel is om voorlichting te geven over gezonde voeding. Daarnaast verspreiden zij betrouwbare informatie over voeding voor mensen met allergieën of andere speciale doelgroepen zoals zwangere vrouwen en kinderen. Tot slot laten zij zich uit over voedselveiligheid- en duurzaamheidissues. De voorlichtingen zijn gebaseerd op gegevens over de Nederlandse eetgewoontes en op uitkomsten van onafhankelijk, belangrijk voedingsonderzoek dat wereldwijd wordt uitgevoerd.

Goede gezondheidsvoorlichting speelt in op hoe wij nu eten en hoe we met kleine aanpassingen beter kunnen eten. Als we gewend zijn veel brood te eten zou het niet logisch zijn wanneer het Voedingscentrum plotseling zou adviseren om iedereen radicaal de overgang te laten maken naar andere koolhydraatbronnen dan brood. Dat zou bovendien te belerend overkomen!. Ze kunnen wel de beste keuze aanwijzen binnen het broodassortiment. Als diëtist weet ik  dat veel mensen, met name de wat lager opgeleide mensen, een goede boodschap hebben aan de adviezen van het Voedingscentrum. Aanzienlijke gezondheidswinst kan namelijk al gemakkelijk behaald worden door meer vezels te eten, minder frisdrank te drinken en meer magere vleeswaren te eten. Het is voor hun misschien net iets teveel gevraagd om een kritische foodie te worden.

Het Voedingscentrum heeft dus een belangrijke rol in het adviseren van wat algemeen aanvaard wordt als ‘gezonde voeding’. Veel gezondheidsclaims over alternatieve voeding berusten op onzin of zijn (nog) niet door onafhankelijk onderzoek bewezen. Er moet dus terughoudendheid worden betracht door instanties als het Voedingscentrum.

Toch wil hierbij ik ook een kanttekening plaatsen, met name waar het gaat om hun  gemakkelijke stellingname met betrekking tot de alternatieve voeding. Deze vind ik namelijk zwak! Wanneer naar het belang of de eventuele toegevoegde waarde van alternatieve voeding wordt gevraagd wordt dit door het Voedingscentrum maar al te snel afgedaan met de boodschap dat ‘veel over voeding nog niet voldoende is onderzocht’. Maar mogelijk blijkt in de toekomst dat bepaalde voedingsmiddelen (on)gezonder zijn dan andere. Hoe kun je zo stellig zijn met het bestaande voedingsadvies als de mogelijk bestaat dat onderdelen van dit advies in de toekomst toch niet zo bevorderlijk voor de gezondheid blijken te zijn, maar bepaalde alternatieven juist wel?

Gedegen voedingsonderzoek is erg lastig. Het is namelijk moeilijk om de verschillende effecten van voeding op het menselijk lichaam aan te tonen, want er zijn zoveel andere factoren (denk bijvoorbeeld aan stress, werk- en leefomgeving) die iemands gezondheid in positieve of negatieve zin zouden kunnen beïnvloeden. Deze factoren in het onderzoek uitschakelen is erg lastig! Dus misschien moeten we soms maar een beetje meegaan met  overtuigingen die (nog) niet goed wetenschappelijk zijn aangetoond.

Echter, sla niet door in je ‘alternatieve geloof’ en blijf gevarieerd eten. Op die manier heb je de meeste kans dat je alle gezonde stoffen uit voeding binnen krijgt! Eet ook zo min mogelijk bewerkte producten. Laat niet hele productgroepen weg uit je dieet en kijk kritisch naar healthboosters, want of dat nou bestaat? Vaak wordt er ook gewoon maar grof geld mee verdiend!

Laatst voerde ik een discussie met een gezonde, bewuste jongen. Hij vertelde dat hij nu veel meer energie had sinds hij gestopt was met brood eten. Toen ik hem vroeg hoeveel brood hij at, antwoordde hij: ‘bijna een zak per dag’. Ik legde hem uit dat het waarschijnlijker was dat dit kwam doordat hij minder eenzijdig is gaan eten door alternatieven te zoeken voor brood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s