Healthy summer survival tips

Door: Eline

Ik ben dol op de zomer! Vooral vanwege de vele uitjes en feestjes. Iedereen is vrolijk en heeft er zin in. ’S Avonds fiets je opgedoft door de stad onderweg naar een cafe of huisfeest. Alleen dat idee al geeft me de zomerkriebels in mijn buik. Maar er kleeft voor mij één nadeel aan al die zonnige dagen en bruisende avonden… Ik vind het soms moeilijk om tijdens al die gezellige dagen gezond te blijven eten!

20141204_150622

Het voordeel van de zomer is weliswaar dat salades en fruit er als traktaties ingaan, maar wijn, bier, terrasjes, ijs, tapas, festivals en barbecues behoren ook tot de zomervocabulaire. Een gezonde levensstijl heb ik hoog in het vaandel staan en voor sommigen ben ik dan ook te weinig meegaand als het op eten, slapen of alcohol drinken aankomt. But hé, it’s my life! Ik voel me nou eenmaal het fitst en vrolijkst bij een gebalanceerde energielevel. Natuurlijk hoort daar af en toe een zak friet of een cheesy ovenschotel bij (waar ik dan ook echt van kan genieten). Echter, wanneer mijn agenda vol staat met leuke activiteiten kan de goede balans tussen gezond en ongezond eten er soms toch bij inschieten. Vooral bij het proosten met wijn wissel ik nog weleens van levensovertuiging. Daar ga ik!

Om de feestjes toch enigszins gezond door te komen heb ik een aantal tips die helpen om de gezonde balans te houden (en daar moet ik soms echt nog bewust moeite voor doen):

  • Eet een gezonde maaltijd met veel groenten voordat je naar een spetterend feest gaat. Het zou helemaal mooi zijn als je de dagen ervoor ook al lekker in een gezonde ‘vibe’ zit.
  • Zorg voor water in de buurt. Een glas alcohol kun je dan af en toe afwisselen met een glas water.
  • Neem wat te snacken mee. Je zult geen boze gezichten krijgen als je wat verfrissende komkommers of cherrytomaten op tafel zet. In die warmte zijn die schaaltjes naar mijn ervaring vaak het eerste leeg op feestjes!
  • Wees niet te krampachtig, je mag best wel iets ongezonds eten, maar blijf daarbij luisteren naar je lichaam. Eet omdat je het lekker vind en omdat je trek hebt. Limiteer je alcohol- en snackgebruik tot een dosis die je vooraf met jezelf hebt afgesproken (maar niet te krampachtig).
  • Begin de ochtend na een leuk feestje met een gezond ontbijt, ook als je liever de flow doorzet en je hoofd vraagt naar eieren met spek. Je bent op de langere termijn een blijer mens als je jezelf op tijd hebt ‘gereset’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s