Schamen voor gezond eten?

Door: Eline

IMG_20131007_102322

Aan de ene kant zien we om ons heen meer gezondheidsbewuste mensen dan ooit. Nog even en plantages van ‘gewone’ gewassen worden vervangen door superfoodplantages. Aan de andere kant spuit de media dagelijks kritiek op de manier waarop voornamelijk hoogopgeleide mensen zogenaamd als domme idioten overstappen op biologisch, rauw en gezond eten. Nou ik ben blij met die mensen! Zij zetten gezonde ontwikkelingen in beweging. Liever iets te bewust leven dan lang leve de lol van de voedingsmiddelenindustrie. En ik zal je uitleggen waarom.

Tuurlijk ben ik me wel degelijk bewust van de gevaren van übergezond eten. Orthorexia nervosa is al bijna erkend als psychische aandoening en kinderen met groeiachterstanden vinden we nu ook in Nederland. De Voedselzandloper is de nieuwe Schijf van Vijf (en waarom?) en het Voedingscentrum zou het allemaal bij het verkeerde eind hebben. Het Voedingscentrum zou zogenaamd in dienst zijn van enkel het economisch belang (we drinken melk niet voor onze gezondheid, maar omdat we nou eenmaal veel melk produceren is het argument). Ik snap het allemaal wel als je ziet dat voedselschandalen nog van alledag zijn. Maar wat nuances zouden wel op z’n plaats zijn.

Het is vooral je levenswijze; rust, structuur, matigheid en aandacht voor voeding dat bepaald of je gezond eet! Dus één: Je hoeft je niet te verzetten tegen de gezondheidstrend. Twee: Gezond zijn is goed! Drie: Je hoeft je kinderen ook geen patat te geven omdat je anders een slechte ouder bent. Vier: Ik wil niet dat mensen zich nu gaan schamen omdat ze met eten en gezondheid bezig zijn. Vijf:

Hersenloos vreten en industrieel verwerkt voedsel lijken me nog altijd écht niet goed voor je gezondheid.

Stay tunes want donderdag lees je mijn kritische noot over het Voedingscentrum!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ellen schreef:

    Je slaat de nagel op de kop! Hier heb ik ook last van! Als ik thuis aankom met mijn bordje vol salade en tomaten gapen ze me gek aan en zeggen ze dat ik geen konijn ben. En dan steken ze snel wat chips in hun mond. Net alsof ik de abnormale ben thuis en dat ik me voor mijn gewoontes moet schamen! En datzelfde verhaal speelt eich af als ik buikspieroefeningen doe als de rest nog in bed ligt.. niet bepaald fijn!

  2. Louisa schreef:

    Leuk item, klein ding, *bloos*: stay tuneD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s