Verstandig tandenpoetsen

Dat dagelijks 2 tot 3 keer je tanden poetsen goed voor je gebit is weten we allemaal wel. Maar je gebit schoon houden betekent meer dan dat. Hier een aantal zaken waar je op kan letten als je geeft om je gebit:

Processed with VSCOcam with f2 preset

 1. Zuren uit eten en sapjes (ook suikervrije) zorgen voor tanderosie. Van tanderosie krijg je dunnere, slappere en gevoeligere tanden. Het is dat typische voorbeeld van te koud ijs dat je tanden niet kunnen verdragen.
 2. Hoe vaker je tanden met de zuren uit voeding en drinken in aanraking komen, hoe sneller het tandglazuur wordt aangetast. Het is daarom beter voor je tanden om niet meer dan 7 keer per dag iets in je mond te stoppen of het nou eten of drinken is.
 3. Onthoud dat gezond eten ook heel zuur kan zijn! Water met citroen wordt door veel foodies om een of andere reden aangeraden als gezond drankje, maar het is wel een zuurbom voor je tanden!
 4. Drink bij voorkeur je drinken bij het eten en als je dit niet doet, drink dan in één keer je glas leeg.
 5. Tandenpoetsen moet je niet direct na het eten doen, wacht liever 45 minuten om te voorkomen dat je je tandglazuur (dat zojuist is opgelost in voedingszuren) wegpoetst.
 6. Als je echt haast hebt kun je overigens ook een blokje kaas eten en je mond goed met water spoelen voor je je tanden poetst. Maar neem liever een suikervrij kauwgompje en poets je tanden dan later.
 7. Water kun je onbeperkt drinken en op suikervrije kauwgom kun je onbeperkt kauwen!
 8. Eet kaas bij de wijn. Wijn is zuur en je drinkt het over het algemeen langzaam. Oftewel ‘wine hurts your teeth’, afgezien van de caloriën zou het raadzaam zijn om steeds een kleine blokje kaas te eten na een slok wijn. Of gewoon wat minder high-winen!
 9. Naast tanderosie bestaat het fenomeen tandcariës. Deze ontstaan doordat suikers uit de voeding door bacteriën in de mond omgezet worden in zuren en daar krijg je gaatjes van.
 10. Zorg dat je altijd tandenstokers bij je hebt om restjes eten tussen je tanden te verwijderen. Op deze manier voorkom je gaatjesvorming.
 11. Poets je tanden als je minder wilt eten! De frisse smaak in je mond doet de trek in tussendoortjes vaak verdwijnen. Daarnaast werkt het psychologisch; na het tandenpoetsen wil je je tanden nog wel even ‘clean’ houden. Op de een of andere manier vind ik kauwgom iets minder geschikt hiervoor, maar het is zeker een goede tweede optie.
 12. Over kauwgom gesproken; kauwgom na het eten helpt om de zuurtegraad van je tanden te herstellen. Neem dus kauwgom na het eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s