Het ei-advies: elke dag of niet?

Door: Eline

Ja. Het is niet verstandig om elke dag een ei te eten. In de eidooier zit namelijk veel cholesterol en verzadigd vet. Beide verhogen het cholesterolgehalte van je bloed. En dat verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

img_008892_445x297_JPG

Máár uiteraard is het niet zo zwart-wit en heb ik argumenten voor de ei-liefhebber om van dit paasweekend te genieten van eieren:

 1. Eieren leveren een waardevolle nutritionele bijdrage aan onze voeding. Ga maar eens na dat een ei alle bouwstoffen bevat die nodig zijn voor de ontwikkeling van een embryo tot een levend kuikentje. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 (goed voor vegetariërs), vitamine A, B2, D, E, foliumzuur, fosfor, ijzer, zink en jodium. Daarnaast is een ei een goede bron van eiwitten en vetten.
 2. Er zit inderdaad cholesterol in eieren, maar zolang je geen te hoge of ongunstige cholesterolbloedwaarden hebt, zorgt cholesterol voor de opbouw van cellen, hormonen en galzuren.
 3. De eiwitkwaliteit van eieren is erg hoog, met name in vergelijking met de eiwitkwaliteit van plantaardige bronnen zoals noten en peulvruchten. Je hoeft dus wat minder eiwitrijke voedingsmiddelen te eten om aan alle essentiële aminozuren (dit zijn kleinere eiwitdeeltjes) te komen. Een goede bijkomstigheid als je een slechte eetlust hebt!
 4. Een gekookt eitje geeft een goed gevuld gevoel en bevat niet zoveel calorieën. Dit is dus gunstig bij de aanpak van overgewicht.
 5. Het lichaam maakt dagelijks zelf 1000 tot 2000 mg cholesterol aan. Eigeel bevat ongeveer 200 mg cholesterol, dat is dus maar 10 tot 20% van de hoeveelheid die het lichaam zelf maakt. Het advies om minder eieren te eten geldt dus vooral voor mensen die nu al kampen met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed.
 6. Ondanks dat het eten van eieren ons (slechte LDL) cholesterol in het bloed verhoogt, is deze verhoging minder sterk dan die wordt veroorzaakt door het eten van verzadigde- en transvetten. Transvet kun je hierbij gerust als vergif zien; het is een onverzadigd vetzuur met een afwijkende structuur en hierdoor heeft het een nóg sterker ongunstig effect op het slechte LDL-cholesterolgehalte dan verzadigde vetten. Eet in dit kader dus liever wat minder koekjes, vette/krokante snacks en vette kaas- en vleesvarianten dan minder eieren.

Als de Paasdagen voorbij zijn is het, ondanks de positieve argumenten, toch aan te raden om van het eten van eieren niet een dagelijkse gewoonte te maken. Een paar argumenten hiervoor wederom op een rijtje:

 1. Cholesterol heb je nodig, maar hoef je niet via je voeding binnen te krijgen. Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan om goed te kunnen functioneren. Daarnaast is het helaas zo dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan cholesterol over het algemeen ook rijk aan verzadigd vet zijn. Dit geldt voor eieren, garnalen, paling, orgaanvlees, vette kaas en melkvet.
 2. De verhouding tussen het totaal cholesterol en het gehalte (goede) HDL-cholesterol bepalen voornamelijk de negatieve gezondheidsrisico’s. Je bloedwaarden zouden tussen de volgende getallen moeten liggen:

  LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/L (te hoog bij 3,5 mmol/L)
  HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/L
  Totaal cholesterol/HDL-cholesterol ratio: minder dan 5 mmol/L
  Triglyceriden (een andere vetachtige stof in het bloed): minder dan 2,1 mmol/L

  De inname van een halve ei per dag verhoogt het (slechte) LDL-cholesterol met 0,05 mmol/L.

 3. Ongunstige cholesterolbloedwaarden kunnen het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 (met 40%) en het risico op hart-en- vaatziekten verhogen.

Het ei-advies

Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Eet liever wat minder verzadigd vet uit vette kaas of vlees en minder verzadigd vet en transvet uit koekjes, vette/krokante snacks en gebak, dan minder eieren.

Met gemiddeld 3 eieren per week zit je over het algemeen veilig. Omdat vegetariërs over het algemeen minder verzadigde vetten binnen krijgen, kunnen zij 4 tot 5 eieren per week eten.

Wanneer eieren, als niet-vegetariër, voor jou echt onmisbaar zijn dan raad ik je aan om ze gewoon lekker te eten maar er dan wel voor te zorgen dat je vezelrijk eet (groenten,fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten) en ruim gebruik maakt van onverzadigde vetten (denk aan oliën, vis en noten). Beide verlagen het (slechte) LDL-cholesterolgehalte in het bloed (en dus het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s