Honey, how sweet are you?

Door: Eline

Toen ik een tijdje geleden bij Organic werkte, vroeg de klant mij wat het verschil is tussen de honing die Organic verkocht en de honing uit de supermarkt. Ik had geen idee? Is honing niet per definitie biologisch dacht ik? Want honing mag geen honing genoemd worden als de mens er ook maar iets aan heeft gesleuteld qua toevoegingen. Honing is honing en de bij heeft het gemaakt! Het enige dat de bijenhouder nog doet is het in een potje stoppen. In deze blog geef ik antwoord op wat honing is, of honing duurzaam kan zijn en of honing gezond is!

Processed with VSCOcam with f2 preset

Wat is honing?

De officiële definitie van honing volgens de warenwet luidt als volgt: de natuurlijke zoete stof, bereid uit bloemennectar of uit afscheidingsproducten van levende plantendelen of uitscheidingsproducten van plantensapzuigende insecten op de levende plantendelen, welke grondstoffen door de bijensoort Apis mellifera worden vergaard, verwerkt door vermenging met eigen specifieke stoffen, gedehydreerd, en in de honingraten opgeslagen en achtergelaten om te rijpen.

De bovenstaande definitie van honing beschrijft meteen hoe honing ontstaat. Honing kan verschillend smaken omdat dit wordt bepaald door de soort planten waar het nectar door de bijen vandaan wordt gehaald.

Kan honing duurzaam zijn?

Er bestaat zeker zoiets als duurzaamheid als we het over honing hebben. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van planten. Ze dragen op hun lichaam stuifmeelkorrels mee die ze vervolgens achterlaten op de bloemen van planten. Dit heet bestuiving. Door bestuiving is de kans groot dat er bevruchting van de plant plaatsvindt. Wilde bijen bestuiven effectiever dan honingbijen. Maar bij wilde bijen is het belangrijk dat er een dynamische begroeiing is in de omgeving. Zo niet, dan komt de voedselvoorziening van de bij in het geding.
Dus met goede honing sla je ‘twee bijen in een klap’; de bijen bestuiven je gewassen effectiever en als je deze bijen wilt hebben voor je gewassen, moet je zorgen voor meer biodiversiteit, dus meer verschillende gewassen op het land. Eigenlijk sla je zelfs ‘drie bijen in een klap’, want biodiversiteit zorgt ervoor dat landbouwgrond minder snel uitgeput raakt.
Het zijn overigens niet alleen bijen die planten bevruchten; ook andere insecten, slakken, vogels en of water en wind kunnen voor bestuiving zorgen.

Hoe herken ik duurzame honing?

Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed of je bij de aankoop van een pot honing na kunt gaan in hoeverre de imker (bijenhouder) rekening houdt met deze duurzaamheidsaspecten zoals het extra inzetten van wilde bijen naast zijn eigen honingbijen. Mijn advies is koop honing rechtstreeks bij de bijenhouder, want hij kan je ongetwijfeld meer hierover vertellen!

Wil je meer weten over dit onderwerp, check dan http://www.drachtkalender.nl

Is honing gezond?

Ondanks het feit dat honing een natuurlijke zoetstof is, verschilt honing qua voedingswaarden niet van suiker uit de suikerpot. Voor een heel klein gedeelte bestaat honing uit andere stoffen zoals organische zuren, enzymen en vaste deeltjes die van de bij afkomstig zijn. Met een theelepel honing is niet te verwachten dat je je gezondheid een boost geeft door eventuele aanwezige mineralen. Je eet vooral suiker dat niet verzadigd, maar dat wel lekker is.

Tot slot nog een leuke honing-als-pleasure-tip

Misschien is honing niet super gezond, maar een Griekse jongen deelde eens een heerlijk traditioneel Grieks recept waarin honing onmisbaar is, namelijk Griekse yoghurt met appelstukjes, sesamzaadjes en honing! Het is heerlijk! Ook yoghurt met pecannoten of walnoten met honing is trouwens ook een persoonlijke favoriet en dus een MUST-TRY ;)

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s