Ik voel me kwetsbaar dus ik eet

Door: Eline

Veel mensen eten of drinken als zij zich angstig of gespannen voelen of bang zijn voor iets dat zij moeten gaan ondernemen. Ook ik ben een van die mensen die daar soms last van heeft. De angst om te falen of de angst voor ruzies en discussies in bepaalde gezelschappen maken me ongemakkelijk. Ik voel me dan enorm kwetsbaar en dat voelt zeker niet prettig! Hierdoor probeer ik mijzelf te kalmeren met ‘gezellig te eten’ in dat gezelschap. Maar ik eet dan meer dan waarvan ik kan genieten en aan het einde van de dag blijf ik achter met een gevoel van teleurstelling in mezelf: “Ik was niet de persoon die ik wilde zijn. Ik was constant (zichtbaar) gespannen, licht ontvlambaar en als een bodemloze put aan het eten”.

vulnerable-quote

Natuurlijk, dat is kwetsbaarheid en iedereen zal op meerdere momenten in het leven zulke ongemakkelijke situaties meemaken. Niet perse met eten natuurlijk, maar misschien drink je wel meer alcohol dan je zou willen of doe je iets anders dat je idealiter niet zou willen doen. Dat ik een keer teveel eet is geen probleem, maar de reden waarom ik het doe misschien wel.

Ik stel mezelf weer voor om meer stil te staan bij mijn intenties van mijn (eet)gedrag (eet ik vanwege lekkere trek of om spanning weg te stoppen?). Vervolgens moet ik iets anders doen als ik me kwetsbaar begin te voelen. Ik moet het tonen.. tonen aan mijn vriend, vriendinnen of misschien wel een hulpverlener (in ieder geval iemand waarmee je goed kan praten). Ik hoop dat zij mij de tips geven hoe ik op een respectvolle manier (naar mezelf en anderen) om kan gaan met de angst voor ruzies en de opgekropte frustraties die ik voel. “Hoe uit ik die gevoelens aan degenen die het aangaan?”, “Hoe klaar ik de lucht?” en “Gaat de lucht ooit echt geklaard worden?” of “Moet ik gewoon minder graag de situatie naar mijn hand willen zetten en denken ‘het is zoals het is’?”.

Vulnerability-sounds-like-truth-and-feels-like-courage-Check-out-the-latest-from-www.womenonfire.com-about-vulnerabiltyIn ieder geval wéét ik dat het belangrijk is om voorop te stellen dat je waardevol bent en dat je jezelf zo moet behandelen. Zorg goed voor jezelf door goed te eten, jezelf niet te verdoven en door toe te geven dat je soms onzeker en kwetsbaar bent zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Zie maar wat er gebeurt op het moment dat je niet grijpt naar de verdoving van eten, drinken, overwerken, hersenloos internetten of televisiekijken.

Ik ben benieuwd of jullie je hierin herkennen! Laat het ons vooral weten in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s