Wilskracht is een spier

Door: Eline

102162217Enige tijd geleden schreef ik een artikel over zelfcontrole. Een begrip dat de associatie krijgt met de woorden ‘struikelblok’, ‘falen’ en ”discipline’. Ik schreef dat het doel bij zelfcontrole is dat je je eigen gedrag in de hand krijgt. Voor veel mensen is dat een moeilijke opgave omdat we nou eenmaal te maken hebben met  een sociale omgeving waarin eten een steeds grotere rol speelt. Voor de een is zelfcontrole van nature iets wat hem of haar gemakkelijker afgaat en voor de ander is dat moeilijker, omdat diegene bijvoorbeeld altijd veel meer met anderen bezig is. Waarom lukt het zo zelden dat mensen zelfcontrole kunnen uitoefenen?

In mijn artikel over zelfcontrole gaf ik hier al het antwoord op: Op allerlei manieren proberen we het gebrek aan zelfcontrole op te  vangen. We maken strenge leefregels die we dan alleen nog maar hoeven op te volgen en we beschermen onszelf tegen de invloeden van buitenaf, zo zorgen we ervoor dat we geen keukenkastjes vol lekkere dingen meer hebben. Toch blijft er een probleem bestaan; we stoppen er namelijk zoveel energie in om het goed te doen, dat er uiteindelijk ‘wilsuitputting’ (ego-depletion) ontstaat. We zijn simpelweg uitgeput om dat doel van afvallen en gezonder te worden na te blijven streven. Overdag lukt het nog wel om jezelf te motiveren en te zeggen waarom het goed is wat je doet, maar ’s avonds staan we uitgeput toch de koelkast te doorzoeken voor iets lekkers. Oftewel zelfregulering kost energie, en als er een te groot beroep op wordt gedaan, kan het vermogen hiertoe tijdelijk uitgeput raken. In veel opzichten lijkt het vermogen tot zelfcontrole dus op een spier die tijdelijk uitgeput kan raken.

Hoewel ik denk dat we niet volledig eigen verantwoordelijkheid dragen voor een gezonde levensstijl (daar mag de omgeving ons best een beetje bij helpen) heb ik een aantal tips voor jullie om meer zelfcontrole en wilskracht te krijgen. De tips zijn een combinatie van eerder gegeven tips uit de artikelen ‘zelfcontrole‘, ‘tips om gezond te eten door blij te zijn‘ en ‘10 handvatten voor gezond eetgedrag‘.

 1. Wilskracht is een spier dat je kan trainen!
  Wilskracht kun je als een spier zien die na inspanning moet herstellen en die je misschien ook niet moet overbelasten. Maak kleine stappen naar een gezondere leefstijl die je ‘wilskrachtspieren’ aankunnen.
 2. Put jezelf niet uit.
  De mate waarin iemand in staat is om zelfcontrole uit te oefenen blijkt niet alleen afhankelijk te zijn van je persoonlijkheid, maar ook van de mate waarin je je zelfcontrole door eerdere activiteiten heb laten uitputten. Moest je op je tenen lopen op je werk? Verliep alles anders dan je wilde?
  Om te voorkomen dat je helemaal uitgeput raakt, zul je elke dag vóórdat je uitgeput bent rustmomenten moeten inbouwen: rusten en genieten horen bij het leven.
 3. Zorg iedere dag voor 10 minuten mindfulness.
  Door mindful te zijn, train je jezelf om opmerkzaam te zijn en om destructieve emoties te beheersen. Dit leidt ertoe dat je beter zult omgaan met stress en het verbetert je vermogen om je te concentreren en te ontspannen. Oh, en denk zeker niet dat dit makkelijk is!
 4. Let minder op anderen en meer op jezelf.
  De keuzes die je maakt in je leven daar zul je zelf achter moeten staan. Er is niks vermoeiender dan geleefd te worden door anderen. Probeer je grenzen aan te geven en af en toe wat eigenwijzer te zijn. Alleen jij weet wat goed voor je is (mits je niet depressief bent natuurlijk ;)).
 5. Gebruik je momenten waarin je veel wilskracht hebt om te plannen.
  Plan van tevoren wat je gaat eten en zorg dat je onderweg altijd een gezonde lunch of tussendoortjes bij je hebt.
 6. Er is geen excuus voor verwaarlozing.
  Een gebrek aan wilskracht mag geen excuus zijn om jezelf te verwaarlozen. Wat mij op momenten van ‘zwakte’ vaak sterk houd is om te bedenken wat een lieve, zorgzame moeder mij nu zou gunnen. Is dat een ongekende eetbui? Of gewoon een warme kop thee met iets lekkers en een fijne knuffel?
 7. Count your blessings.
  Ondanks dat je wilskracht soms uitgeput is en je het idee krijgt dat je het allemaal niet volhoud om je gedrag te veranderen zijn er waarschijnlijk heel veel dingen goed gegaan. Ga ze na en vertrouw erop dat je na wat rust gewoon weer verder kan gaan met het zijn van die sterke man of vrouw in jezelf!
 8. Eet!
  Het is belangrijk dat je voldoende en regelmatig eet zodat je sterker in je schoenen staat als je verleidingen moet weerstaan. Als je veel te weinig eet keldert je wilskracht gegarandeerd tot een dieptepunt.
 9. Gun jezelf ook eens wat.
  Wanneer je jezelf meer dingen gunt en de rust in je leven opzoekt laadt je batterij van zelfcontrole zich op. Daarna kun je gerichter zelfcontrole uitoefenen op bijvoorbeeld je eetgedrag of juist je studiegedrag!
 10. Uit je emoties.
  Mensen die hun emoties vrijelijk uiten zijn niet bezig een beroep te doen op hun zelfcontrole. Het beheersen van emoties vergt veel zelfcontrole, waardoor je dit vermogen dus uitput.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s