Let minder op anderen en meer op jezelf!

Door: Eline

Ik vind gezond eten belangrijk en zolang ik mijn eigen eten maak gaat dat altijd goed en geniet ik van mijn levensstijl. Toch vind ik het nog altijd lastig om bij mijn gezondheidsidealen te blijven wanneer ik mij in een sociale gemeenschap bevind. Dat heeft ermee te maken dat ik vooral van mijn niet foodie-vrienden geen zin heb om gezonde voedingskeuzes of afwijzingen te verdedigen of om het gevoel te krijgen dat ze me bestempelen als healthfreak. Maar die krampachtige houding die ik daardoor soms aanneem maakt het alleen maar erger. De vraag of ik nou zo abnormaal ben of gewoon gezond ben spookt dan door mijn hoofd.

Als ik wat minder goed in mijn vel zit en op een verveelde dag wat blogs en Youtube-kanalen afspeur kom ik de meest inspirerende foodbloggers tegen, maar ook bloggers die vooral houden van boter, suiker, koekjes en taarten bakken. Wat ik dan neig te denken: “Pff laat ook maar dat gezond zijn, doe mij alsjeblieft ook al die romigheid, krokantheid en suiker. Dat moet toch ook kunnen?”, “Ik geef het op, mijn leefstijl is niet realistisch, dat gezonde eten is tegen de richting van de menigte in zwemmen”. Deze gedachten zijn natuurlijk onzin; af en toe genieten is belangrijk, ook van iets dat niet zo gezond is, maar je hoeft niet van het ene extreme (gezond eten) in het andere te duiken (ongezond eten). Het belangrijkste is dat je je realiseert dat je op dit moment heel erg aan het kijken bent naar wat anderen doen en wat anderen van jou denken. Misschien kijk je ook wel heel erg naar wat je partner eet en ben je geneigd eetgedrag van anderen te kopiëren. Dat is wat je los zult moeten laten. Jouw lichaam en geest zijn de baas. Probeer self-focused te zijn.

Toen ik mezelf ooit verraste met het feit dat ik de hele marathon met gemak uitliep was dat vooral het resultaat van mijn zelffocus. Ik had geen trainingschema’s of voedingschema’s die anderen voor mij opstelden. Ik was gewoon intensief aan het sporten bij een sportschool met als doel om me lekker te voelen. En voor ik het wist rende ik twee maanden later spontaan de hele marathon. Ik had ook niet gelet op hoe anderen de loop hadden voorbereid, het boeide me niet wat anderen aten en ik was weinig op het internet andermans leven aan het bestuderen. Ik was vooral bezig met me goed voelen door mijn eigen keuzes te maken!

En dat is waar ik mezelf soms weer even aan moet herinneren. Even die trap onder mijn kont. Ik weet bijvoorbeeld dat ik de knop om kan zetten door weer te beginnen met hardlopen. Ik kan dan ultiem met mezelf bezig zijn, heerlijk!

Soms kan het natuurlijk helpen om wat hulptroepen in te schakelen, bijvoorbeeld als je twijfelt of wat je eet wel gezond of genoeg is, maar probeer daarnaast vooral goed je lichaam aan te voelen en te doen waar JIJ van geniet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s