Tips om gezond te eten door blij te zijn

Door: Eline

hsfile_163429

In mijn betrekkelijk korte leven heb ik al veel (met name) vrouwen gesproken die als het om eten gaat een ding gemeen hebben; ze eten om met hun emoties om te gaan. Ze eten om te vieren, ze eten om te vergeten, ze eten om te troosten en ze eten om tot rust te komen. Op zich is het normaal dat eten tegenwoordig meer is dan het brood en water om ons in leven te houden. Maar er ontstaat een probleem als je onder invloed van je emoties eetgedrag vertoont waar je geen controle over hebt. De schuldgevoelens die hiervan het gevolg zijn maken je pessimistisch en geven je misschien wel reden om niet meer met gezond eten bezig te willen zijn; “Niks diëten, geen sprake meer van lijnen, niet streng zijn, maar gewoon rust en genieten.”

Rust en genot zijn inderdaad twee belangrijke factoren om goed in je vel te gaan zitten. Een niet vervelende bijkomstigheid is bovendien dat je gemiddeld zeven jaar langer leeft als je erin slaagt optimistisch te zijn in het leven. Niet ongezonder en onverantwoorder gaan eten dus, maar positief in het leven gaan staan! Waarbij het de bedoeling is dat je je eigen positieve emoties vormt waardoor verdriet of stress minder snel je eetgedrag zullen beheersen.

hsfile_204765
In een documentaire van Michael Mosley is te zien hoe je je hersenen kunt trainen om optimistischer te worden. Wanneer je constant negatief denkt, worden negatieve denkpatronen ingebed in je hersenen. Die neiging om negatief te denken ligt vast in je hersenen, maar gelukkig zijn je hersenen met een beetje training te veranderen! Waar het op neer komt is dat je je hersenen dagelijks traint om op positieve aspecten in het leven te letten en dat je dagelijks 10 minuten de tijd neemt om mindful niks te doen. Klinkt niet als een straf in de oren toch?

Let op blije gezichten
Voor het ontwikkelen van een positief denkpatroon bestaat een tool die door de neurowetenschap en de psychologie effectief is bewezen op korte termijn: Cognitieve Bias Modificatie (CBM). De effectiviteit berust erop dat mensen in het dagelijks leven na CBM beter kunnen omgaan met stressvolle situaties. Of de effecten van deze techniek op lange termijn verdwijnen bij het stoppen met het uitvoeren van de oefening is echter nog niet bekend. Het idee van CBM is om de onbewuste neiging om negatieve informatie te absorberen af te leren. Dit leer je door een oefening te doen met een eenvoudig geautomatiseerd programmaatje. Het werkt als volgt: door zo snel mogelijk de foto met het blije gezicht te vinden tussen een reeks foto’s met gezichten met negatieve emoties, train je je hersenen om de aandacht te verschuiven van nare beelden naar meer aangename beelden. Het is een prima oefening voor als je op de wc zit en je kunt er gewoon een app voor downloaden!

Bouw mindfulness in
Een andere techniek die je veel kan helpen is mindfulness. Door mindful te zijn, train je jezelf om opmerkzaam te zijn en om destructieve emoties te beheersen. Dit leidt ertoe dat je beter zult omgaan met stress en het verbetert je vermogen om je te concentreren en te ontspannen. Wat moet ervoor je doen?

  • Elke dag 10 minuten nemen om even stil te zitten met je ogen dicht en je ademhaling volgen.
  • De gedachten die komen, mogen er zijn, je analyseert ze kort en laat ze weer verdwijnen door je weer te richten op je ademhaling.
  • Wanneer gedachten je afleiden, probeer je je steeds weer te focussen op je ademhaling.

Wil je meer weten over deze boeiende technieken om gelukkig te worden? Kijk dan vooral de documentaire van Michael Mosley.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s