Hé omnivoor eet wat minder vlees alsjeblieft

Door: Eline

Kuhleichen_6_905

Als perfectionist betoog ik waarom ik denk dat we iets minder vlees zouden moeten eten. Toch wil ik je niet veroordelen als je het niet doet; ik snap best dat je vlees lekker vindt en dat is ook wat waard. Trouwens, ik zit ook vol met contradicties in dit leven; ik wil het beste voor de medemens, maar ik wil zelf ook een comfortabel leven leiden (ik heb een Macbook en drink wel eens koffie bij Starbucks, net als veel andere hypocriete foodies ;)). Ik ben een perfectionist die constant fouten maakt en soms (expres) naïef is. Dus ja als je het zo stelt hoef je nooit wat van me aan te nemen! Maar ik vraag je toch om eens open te staan voor mijn betoog. Als je me uiteindelijk wel gelooft, maar je je niet voor kan stellen hoe je lekker kunt eten zonder vlees, dan nodig ik je uit om al je vragen en twijfels naar ons te mailen. Wij beloven te antwoorden!

Milieu

Voor het produceren van vlees is zo’n zeven keer zoveel oppervlakte aan landbouw nodig dan voor de productie van (eetbare) planten. Daarnaast moet het vee gevoerd worden met veevoer. De productie van dit plantaardige voer kost allemaal landbouwgrond. Terwijl alles wat van dit land komt (en tot veevoer wordt verwerkt), ook door onszelf gegeten kan worden. Het houden van vee kost daarnaast veel meer water dan het water dat het kost om een gewas te laten groeien!

Gezondheid

Voor je eigen gezondheid kan het voordelen hebben om minder vlees te eten. Het is bewezen dat vegetariërs langer leven (hoewel andere gezonde gewoonten in hun leefstijl vaak gekoppeld zijn aan dit effect, immer vegetariërs zijn over het algemeen wat bewuster bezig met hun gezondheid). De soort vetten uit plantaardige voedingsmiddelen, zoals noten en peulvruchten, zijn beter voor je hart-en-bloedvaten. De vezels die in die plantaardige voedingsmiddelen zitten zorgen trouwens voor een extra cholesterolverlaging.

Voedselschaarste

De wereld kent veel gebieden waar er een enorm eiwittekort bestaat. Er zijn kinderen op de wereld die ernstige groeiachterstanden hebben doordat er gewoonweg niet voldoende eiwitbronnen voor hen beschikbaar zijn. Een zichtbaar kenmerk hiervan is het hongerbuikje (kwashiorkor). Het is niet voor niets dat we steeds meer horen over het (ondenkbare?) idee om insecten te gaan eten. We moeten aan meer eiwitbronnen denken dan alleen aan vlees. We moeten meer ruimte vrij maken voor de productie van meer eiwitrijke voeding per hectare. Het houden van vee levert minder vlees op en kost meer ruimte (we kunnen best met wat minder grond toch?). Als je nog niet toe bent aan het eten van insecten, kom je al heel ver door vaker peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten en bruine bonen te eten.

Antibiotica

Antibiotica wordt net iets teveel gebruikt om dieren, die in slechte condities leven, niet ziek te laten worden. Het zou beter zijn als dieren in een schone en gezonde omgeving grootgebracht zouden worden. Zo worden ze minder snel ziek en hebben ze niet op voorhand al antibiotica nodig. Die antibiotica levert op den duur resistente bacteriën op, waardoor het middel na een tijdje niet meer werkt tegen de kwaal. Kun je je voorstellen dat dat de ziektebestrijding van mensen bedreigt? Het is niet voor niets dat antibiotica bij mensen met goede overwegingen door een arts wordt voorgeschreven.

Dierenwelzijn

Tot slot is het toch écht een feit dat veel dieren niet met voldoende welzijn en geduld zijn gefokt. Zelfs niet als de vleesverpakking groene letters en een rund op het weiland afbeeld. Supermarkten weten donders goed hoe ze je een veilig gevoel kunnen geven bij de aankoop van een stuk vlees. Maar wat als er op een doos eieren een foto staat van hoe kippen niet op hun eigen poten kunnen staan door ruimtegebrek en overgewicht? Wil je dergelijke veehouderij stimuleren? Daarnaast is de kwaliteit van vlees vaak niet zoals die van de (biologische) slager. En als dat wel zo is, denk ik niet dat je voor die prijs elke dag vlees zal eten, toch?

Kortom: plantaardige eiwitbronnen eten geeft een veel kortere en minder milieubelastende keten, stimuleert een betere verdeling van landbouwgrond zodat meer mensen op de wereld aan voldoende eiwitten kunnen komen, is goed voor je gezondheid, bespaart antibioticagebruik en laat minder dieren in slechte omstandigheden gefokt worden!

Lees meer over dit onderwerp in onze blog: Wereldvoedseldag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s