Voeding voor de krachtsporter

Door: Eline

Bron foto: http://www.run2day.nl/c67-0-description/voeding-koolhydraten

Kenmerkend voor deze krachtsporters is dat zij kortdurende hele intensieve inspanning verrichten, ook ballerina’s zijn bijvoorbeeld krachtsporters. De energie die voor deze bewegingen nodig zijn worden vooral door koolhydraten (suikers) geleverd. Veel (kracht)sporters hebben een obsessie met eiwitten en vergeten daarbij hoe belangrijk het is om voldoende koolhydraten te eten.

Als de koolhydratenvoorraad in het bloed niet op pijl is, schakelt het lichaam over op de vetverbranding of de eiwitverbranding. Deze verbranding (waarbij vetten en eiwitten omgezet moeten worden in suikers) duurt een stuk langer, waardoor je niet optimaal kunt presteren. Een dreigend koolhydraten tekort ontstaat met name bij krachtsporten die langer dan 45 minuten duren.

Ook om de eiwitten uit je voeding daadwerkelijk te benutten als bouwsteen voor je spieren, zul je voldoende koolhydraten moeten eten. Voldoende koolhydraten bij een sporter, houdt in dat ongeveer 60% van de voeding uit koolhydraten bestaat. Fruit, aardappelen, rijst en (volkoren)granen zijn goeie koolhydraatbronnen.

Veel krachtsporters eten mager en weinig vet. Uiteraard moet je niet vetloos eten, want vet is een drager van bepaalde vitaminen die je dagelijks nodig hebt (ook voor je spieren). Wel is het zo dat als je te vaak kiest voor vettere producten, het moeilijk wordt om naar verhouding aan voldoende koolhydraten in de voeding te komen.

Eiwitten wilt de krachtsporter het liefst zo veel mogelijk binnen krijgen om de spieropbouw maar zeker te stellen, maar het lichaam kan niet alles omzetten in spieren. Op een gegeven moment worden eiwitten gewoon als (inefficiënte) energiebron gebruikt.  Wanneer je dus meer eiwitten binnenkrijgt dan je nodig hebt, kan je lichaam er niks mee, je spieren zullen zich niet sneller ontwikkelen. Daarnaast verspilt je lichaam veel energie aan de vertering van de ‘overload’ aan eiwitten. Je sportprestaties zouden hiervan ten koste kunnen gaan. Een maximale eiwit-aanbeveling is 1,5 tot 2,0 gram eiwitten per kilogramlichaamsgewicht per dag.

Een standaard voedingspatroon levert vaak al een voldoende hoeveelheid eiwitten voor een fanatieke sporter. Het kost je dus alleen maar veel geld als je je laat verleiden tot preparaten. Wel is aangetoond dat creatine-suppletie vlak voor inspanning de prestatie in de spieren kan verbeteren. Sommige sporters die niet dol zijn op veel eten tussen de trainingen door, of sporters die vegetarisch zijn, kunnen echter baat hebben bij eiwitpreparaten. Als je als krachtsporter niet tot deze groep behoort kun je je beter richten op de koolhydraten- en vetinname.

Meer over eiwitten, koolhydraten, vetten en vocht bij sporters lees je in onze blog: SPORTVOEDING: THE TRUTH ABOUT PROTEIN AND CARBS

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s