Yoghurt uit mijn eigen pan

FullSizeRender (4)Door: Eline

Ik eet van jongs af aan graag yoghurt. Yoghurt bij het ontbijt in de zomer en voor het slapen gaan in de winter. Hmm! Het is ook nog eens gezond; de bacteriën in de yoghurt zijn goed om je darmflora te onderhouden en yoghurt is eiwit- en calciumrijk.

Sinds iets meer dan een jaar, maak ik af en toe een grote pan yoghurt. Ik wist daarvoor nooit dat het zóó makkelijk was. Laatst maakte ik weer een pan yoghurt van een Engelse bacteriecultuur waar ik me in de biologische winkel blauw aan betaalde. Het was wel echt een heerlijke milde yoghurt, dus ik dacht waarom zal ik niet van die 500 milliliter zelf 2 liter maken? Het geeft veel voldoening om zelf yoghurt te maken, het lijkt ook alsof ik er extra van geniet als ik het tot slot eet.

Daarnaast kost yoghurt maken weinig tijd. Ook is het een middel om je melk, die bijna over de datum dreigt te raken, te conserveren.

Dus daarom hier de instructies om iedereen aan de zelfgemaakte yoghurt te krijgen:

Ingrediënten – 2 liter yoghurt

– 2 liter verse of gepasteuriseerde melk
– 3 eetlepels yoghurt

Allereerst kies je een yoghurt die je zelf lekker vindt. De kwaliteit van de yoghurt die je toevoegt bepaalt de kwaliteit van de yoghurt die je maakt. Ook kies je zelf of de yoghurt mager, halfvol of vol moet worden door een magere, halfvolle of volle melk te gebruiken voor de bereiding. Je kan daarnaast geiten- of schapenmelk gebruiken.

Doe de melk in een ruime pan en kook dit vervolgens 5 a 6 minuten. Voorkom dat de melk overkookt door de melk constant te roeren. Vervolgens kun je de melk laten afkoelen tot een temperatuur van iets meer dan 40 graden (denk aan de temperatuur waarop je doucht). Als je geen thermometer hebt kun je met je vinger controleren of de melk op temperatuur is. Je vinger moet het ongeveer 7 seconden in de melk uithouden zonder dat je je vinger verbrandt. Nu heeft de melk de juiste temperatuur om yoghurtculturen te laten groeien. Daarvoor moet je natuurlijk wel een yoghurtcultuur (bacteriën die yoghurt vormen) toevoegen. Dit doe je door drie eetlepels yoghurt aan de warme melk toe te voegen.

Wikkel vervolgens de warme pan in een aantal handdoeken. De melk blijft op deze manier nog zo’n 4 uur op temperatuur. Het is belangrijk dat de pan weggezet wordt en het mengsel niet meer beweegt.  Als je de pan ‘s avonds wegzet is de yoghurt de volgende dag klaar. Alleen is het nog wel even lekker om de pan een aantal uur af te laten koelen in de koelkast.

Waarschijnlijk geniet je volop van je eigen gemaakte yoghurt. Eet hem echter niet helemaal op, want met een klein restantje kun je zo weer een nieuwe yoghurt maken! Na meer dan tien keer dezelfde cultuur te hebben gebruikt, merk je dat de kwaliteit niet zoals de eerste keer was, doordat andere bacteriën de overhand nemen in de yoghurt. Dan is het tijd om weer met een ‘schone’ yoghurtcultuur aan de slag te gaan.

Hangop

Houd je van wat dikkere yoghurt? No problem, koop een kaasdoek, vouw hem twee keer dubbel, hang de kaasdoek in een diepe pan en laat de yoghurt in de kaasdoek een aantal uur uitlekken tot de gewenste dikte. Je kan ook een schone theedoek gebruiken, hoewel ik dat zelf nog nooit heb uitgeprobeerd.

Dikkere yoghurt leent zich uitstekend om sauzen mee te maken zoals tzatziki of als magere saus voor over een gepofte aardappel (met peterselie, dille, peper en zout).

Gerelateerd artikel: Feiten over melk

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s