De ene wrap is de andere niet

eiwrap
Eiwrap met pesto, sla, tonijn, tomaat, lente-ui, feta en pijnboompitten

Door: Eline

Een tijdje geleden vroegen wij onze vriendinnen over welk onderwerpen zij graag een blog op onze website zien verschijnen. Een van hen wilde graag weten of wraps nou gezond waren of niet. Voor haar en vele anderen met dezelfde vraag deze blog.

Wraps zijn geniaal! Ik eet het niet zo vaak, maar als ik erover nadenk kan ik niet anders concluderen dan dat je er heel veel kanten mee op kunt gaan. Een wrap kun je allereerst zo gezonds of ongezond maken als je maar wilt. Verder zijn wraps multi-inzetbaar; je kan ze op feestjes serveren, meenemen voor een picknick of als lunch op je werk. Tot slot zijn ze te vullen met oneindige combinaties van ingrediënten! Maar even terugkomend op het feit dat je wraps zo gezond of ongezond kan maken als je zelf maar wilt. Dit heeft met twee dingen te maken, de wrap als deegblad zelf en waarmee je de wraps vult. Als je je wrap alleen vult met vlees is het natuurlijk minder gezond dan als je er ook groenten of fruit bij doet.

Veel kilocaloriën en weinig vezels

De standaard (ongevulde) wrap uit de supermarkt is qua kilocaloriën bijna gelijk aan drie boterhammen. Het bevat daarnaast per stuk gemiddeld slechts 2 gram vezels, terwijl een volkoren boterham op zichzelf al iets meer dan 2 gram vezels bevat. Je kan dus beter 3 boterhammen eten. Opzich zijn één wrap of drie boterhammen qua energie goed voor de lunch, maar wees er dus wel op bedacht dat één wrap echt voldoende is voor de lunch (en ook voor het avondeten)! Meestal zijn lunchwraps trouwens wel gevuld met meer groenten dan die ik mensen normaal gesproken op hun boterham zie doen, dus dat krikt het aantal vezels weer een beetje op.

Gezondere wraps

Er zijn goede alternatieven te bedenken op de gewone wrap. De alternatieven bevatten minder kilocaloriën en méér vezels. Je kan ze zelf maken van diverse (pseudo)granen, met combinaties van granen of je kan gewoon een blad van een koolsoort gebruiken en deze vullen met je favoriete wrapvulling!

Wraps met weinig kilocaloriën:

 • Ijsbergsla bladeren
 • Savooiekool bladeren
 • Rodekool bladeren
 • Spitskool bladeren
 • Norivellen
 • Eiwraps

Wraps met vergelijkbare kilocaloriën, maar met meer vezels:

Ik maak het lijstje toch nog even compleet met de klassieke wrap, die dan wel iets minder gezond is, maar toch ook lekker kan zijn!

Ideeën om je wraps mee te vullen:

 • Zoals je favoriete belegde luxebroodje
 • Mais, mango, avocado, hummus van kidneybonen, bosui, komijn, peper
 • Rode bietpuree (bieten in een blender stoppen), spinazie, avocado, feta, sushirijst
 • Roomkaas, rucola, noten, gehakt gedroogd fruit, paprika, chilipoeder
 • Kipkerriesalade, stukjes appel, spinazie, gekookte bloemkool
 • Baba ganoush of gegrilde aubergine, komkommer, witte kaas, gegrilde paprika
 • Parmaham, zuivelspread, rode pesto of zongedroogde tomaat, pijnboonpitten of walnoten
 • Gerookte zalm, dille, zuivelspread
 • Kipfilet, gegrilde courgette, dille, zuivelspread
 • Tonijn, sambal, paprika, rucola
 • Homemade notenpasta met banaan (en cacao)
 • Restje avondeten bijvoorbeeld groenteschotel, chili sem/con carne of noodle gerecht
 • Restje vlees van vorige avond in dunne plakjes, avocado, tomaten, sla

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Als je naar veel blogs kijkt, zou je inderdaad bijna denken dat wraps gezond zijn. Vaak is het alleen meer de vulling dan de wrap zelf die gezond is. Fijn om hier een overzicht te zien van de ‘gezondere’ versies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s