De chocoladetest

Door: Eline

Gisteren hebben jullie in ons artikel kunnen lezen of chocolade nu wel of niet gezond voor je is. Voor dit tweede artikel heb ik een aantal chocolades, die mogelijk ook gezondheidsvoordelen hebben, onderzocht. Ik heb ze natuurlijk ook allemaal geproefd en voor jullie op een rijtje gezet. Eerst even wat warenwetfeitjes, want wanneer spreek je over pure-, melk- of witte chocolade?

De aanduiding chocolade mag uitsluitend en moet worden gebezigd voor chocolade met in totaal ten minste 35% droge cacaobestanddelen, inclusief ten minste 18% cacaoboter en ten minste 14% vetvrije droge cacaobestanddelen. Normaal gesproken bevat een extra bittere chocolade meer cacaopoeder dan een ‘gewone’ pure chocolade.

  • De ingrediënten bij pure chocolade zijn cacaopoeder, suiker en cacaoboter. Het percentage cacao van pure chocolade kan sterk variëren (35% tot 100%). Chocolade mag puur genoemd worden als er in ieder geval geen melkbestanddelen in zit.
  • In melkchocolade zit meer suiker (en dus ook iets minder vet). De ingrediënten hiervan zijn suiker, cacaopoeder, cacaoboter en melkpoeder.
  • De ingrediënten van witte chocolade zijn cacaoboter, suiker, melkpoeder en melkvet. Het bevat doorgaans geen cacaopoeder, maar wel altijd minimaal 20% cacaoboter.
  • De aanduiding cacaopoeder of cacao mag uitsluitend en moet worden gebezigd voor cacaopoeder of cacao met ten minste 20% cacaoboter. De aanduiding mager cacaopoeder, magere cacao, sterk ontvet cacaopoeder,of sterk ontvette cacao, mag uitsluitend en moet worden gebezigd voor cacaopoeder met minder dan 20% cacaoboter, uitgedrukt als gewichtsprocent van de droge stof.

In onderstaand schema zien jullie mijn beoordeling van de duurzame en biologische chocoladerepen die ik heb uitgetest. Allereerst de ‘gewone’ pure chocolade (Ethiquable), dan een melkchocolade (Hemelse Stenen) en daarna de rauwe chocolades (Lovechock en Conscious) met als referentie cacaonibs en cacaobonen (De Nieuwe Band).

cacao

Chocolaatjes die ik vaak niet lekker vind, zijn degene waarbij suiker het eerste ingrediënt is (dat is eigenlijk bij de meeste chocolade het geval). De chocolade heeft naar mijn mening dan een hagelslagsmaak wat misschien lekker is in combinatie met brood of beschuit, maar niet als delicatesse. Opvallend was dat geen van de chocolades die ik heb onderzocht suiker als hoofdingrediënt had. Misschien verklaart dit waarom ik alles lekker vond! Wat verder verassend was, was dat de ingrediënten van de repen erg verschilden. Daardoor smaakten de repen ook allemaal anders en  was de ene reep harder dan de ander. Bij rauwe chocolade verwachtte ik dat het niet zo lekker weg zou smelten in de mond omdat rauwe cacao een hoger smeltpunt heeft. Echter, is het Conscious goed gelukt om de rauwe chocolade toch zacht te krijgen. Ik denk dat het ligt aan het percentage cacaoboter of kokosvet dat hieraan wordt toegevoegd. De rauwe Lovechock chocolade was wel erg hard (zoals ik dus had verwacht).

Alle chocolades zijn gezoet. Soms is dat niet helemaal duidelijk doordat de zoetstoffen een ‘chique’ naam dragen zoals agavesiroop, kokosbloesemnectar en lucumapoeder. Verder zijn de meeste chocolades met zout en kaneel of vanille (of beide) op smaak gebracht. Alleen Ethiquable bevat geen zout.

Ethiquable 98% bevat de minste ingrediënten en heeft dus de meest ongeschonden cacaosmaak. Afgezien van het vermoeden dat dit geen rauwe chocolade is. Met deze aanname kun je er vanuit gaan dat er wat minder flavanolen inzitten ten opzichte van de rauwe varianten (Consious en Lovechock).

Het ultieme advies

Ga je puur voor de gezondheidsvoordelen van cacao dan is 2 gram cacaonibs (of cacaobonen) per dag al voldoende. Maar je kunt ook voor de andere chocoladesoorten kiezen. Je zult dan op twee zaken moeten letten; dat de chocolade minimaal 65% cacao bevat en dat je niet meer dan één blokje ervan eet (anders krijg je veel verzadigde vetten binnen). Alle chocolades, behalve de Hemese Stenen voldoen aan de eerste voorwaarde. Raadpleeg vooral mijn tabel om te beoordelen welke chocolade jij waarschijnlijk het lekkerste zal vinden. Als je niet van pure chocolade houdt, dan heeft chocolade voor jou geen gezondheidsvoordeel. Melkchocolade en witte chocolade bevatten namelijk te weinig cacaobestanddelen en te veel suiker per 100  gram om te spreken over een positief gezondheidseffect. Maar geniet zo nu en dan vooral van chocolade! En als je eens kwaliteit in huis wil halen, probeer dan zeker de Hemelse Stenen. Ze zijn duur, maar dat weerhoudt je misschien ook wel om meteen de hele doos leeg te eten ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s