Is chocolade nou gezond of niet?

Door: Eline

Over het eten van chocolade en het effect op de gezondheid is door de media veel geschreven. De ene keer is het bericht veelbelovend voor de chocoladeliefhebbers en de andere keer lijkt het verstandiger om chocolade te weren. Hoe zit dat nou? Ik schrijf er twee blogs over waar ik speciaal verschillende soorten chocolade voor heb ingeslagen, hiervan de etiketten heb bestudeerd en de chocolade heb geproefd. En uiteraard heb ik me verdiept in het productieproces van chocolade en heb ik de huidige stand van wetenschap over cacao erop nageslagen.

rauwe-cacao-voor-je-hart

Chocolade zoals wij het doorgaans eten, is een mengsel van cacaoboter, cacaopoeder, suiker en vaak een aromatische stof zoals vanille. Zowel cacaopoeder als cacaoboter zijn producten van de cacaoboon. Cacaobonen worden gefermenteerd zodat de typische cacaosmaak ontstaat. De cacaobonen kunnen nu verkocht worden als ‘rauwe cacaobonen’. De vlies wordt van de bonen verwijderd waarna de boon uiteenvalt in ‘rauwe cacaonibs’. Beide producten zijn bekend als superfoods, maar de meesten van ons vinden de bewerkte cacao toch lekkerder. Om dit type chocolade te verkrijgen worden de cacaobonen gebrand en gemalen tot er een dikvloeibare cacaomassa ontstaat. Uit de cacaomassa wordt cacaoboter onttrokken en het overblijfsel is cacaopoeder. Dit betekent dat cacaopoeder tevens het minst vette product van de cacaoboon is.

Maar goed, we hebben nu nog steeds geen chocolade. Voor het maken van chocolade wordt cacaopoeder, cacaoboter en suiker in variërende verhoudingen bij elkaar gebracht tot een chocolademassa. Deze massa wordt gedurende lange tijd op 80°C gekneed en vervolgens in zijn vorm gegoten. Nu is de chocolade verslavend lekker, want door dit voorafgaande proces smelt de chocola al bij lichaamstemperatuur in de mond (en dat gebeurt dus niet bij rauwe chocola).

Chocolade uit zo’n tablet kan erg variëren in voedingswaarde;
– wanneer er meer cacaopoeder is gebruikt om de chocolade te vormen, zal het product minder vet zijn en meer vezels bevatten.
– wanneer er meer cacaoboter is gebruikt zal het product milder van smaak zijn en een romigere smaakbeleving geven.
– meer suiker en melkbestanddelen maakt de chocolade zoeter en calorie-rijker. Er zitten minder vezels in de chocolade en naar verhouding zitten er nog maar weinig flavanolen (antioxidanten) in de chocolade, die bekend staan om het positieve effect op de bloedvaten.

Ten opzichte van rauwe cacao heeft de chocolade uit een tablet veel minder flavanolen, deze zijn immers voor een groot gedeelte verloren gegaan tijdens de branding en maling van de cacaobonen. Als je geen rauwe cacao eet, dan heeft het voor de gezondheidseffecten alleen zin als je (extra) bittere chocolade eet (hier zit extra veel cacaopoeder in). Maar je kunt dus ook in kleine hoeveelheden cacao(nibs) eten. Ik snap nu wel dat cacaonibs als ‘superfood’ wordt gezien.

Een dagelijks inname van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao heeft een positief effect op de bloedvaten. Dit komt neer op 10 gram extra bittere chocolade of rauwe cacao of 2,5 gram rauwe cacaopoeder (en dat is ook  nog eens minder vet). Het gaat dus echt om kleine hoeveelheden chocolade. Als je teveel van chocolade snoept, moet ik je helaas toch teleurstellen met het bericht dat de grote hoeveelheid verzadigd vet (en suiker als je het niet rauw eet) niet bevorderend is voor je gezondheid. Als chocola echt het enige is waar je op een dag van snoept wil ik je echter ook niet tegenhouden, want het leven gaat ook om genieten!

Moet je nu cacao gaan eten om gezond te zijn? 

Nou nee, want er zijn veel meer voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan anti-oxidanten. Via je normale voedingspatroon krijg je al genoeg antioxidanten binnen. Wist je trouwens dat kruidnagel nog meer antioxidanten bevat dan cacao? En ook dat een teveel aan antioxidanten zelfs een risico voor de gezondheid vormen?

Maar chocolade vinden de meeste mensen wel heel lekker, daarom in deel twee een review van verschillende soorten pure en rauwe chocolades! Want er zitten écht enorme smaakverschillen tussen al die tabletten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s