Voedselwijsheden uit de alternatieve geneeskunde (gastblog)

Hoi allemaal, vandaag een super interessante gastblog van Robienne Onderwater (bijna afgestudeerd diëtiste). De blog gaat over medicinale kruiden. Wij moesten allebei toegeven: hier weten wij niet zoveel vanaf.

Bij het lezen van de blog moest ik (Eline) denken aan ‘grootmoeders wijsheden’; je weet niet waarom grootmoeders wijsheid waar is, maar omdat grootmoeder het zegt, is het ook zo. Ja en heus niet altijd hoor.. ik weet dat veel grootmoeders denken nog dat een banaan stoppend werkt (niet dus!). Ik durf me nooit zo snel uit te spreken over zaken waar moeilijk wetenschappelijk bewijs voor te vinden is, maar anderzijds is er niks zo onzeker als de wetenschap. Dus reden voor mij om open te staan voor deze blog! Wij zijn ook heel benieuwd naar jullie mening en ervaringen met voeding als medicijn; laat vooral je reactie achter!

Wij vinden het in ieder geval een erg leuk artikel! Bedankt Robienne!

medicinale kruiden

Door: gastblogger Robienne Onderwater

Een tijdje geleden deden de  Sisters About Food een oproep met de vraag of er iemand een gastblog wilde schrijven. Deze kans liet ik natuurlijk niet aan mij voorbij gaan. Ik ben een (bijna) afgestudeerd diëtist van 23 jaar oud. Ik heb een passie voor gezond maar lekker eten en zie mijzelf als een Bourgondiër met een diëtetische insteek. Ik vind het leuk om me te verdiepen in voeding en de werking hiervan op het lichaam.

Tijdens één van mijn speurtochten naar deze informatie stuitte ik op de medicinale werking van kruiden. Ik vind dit een ontzettend interessant onderwerp en heb me erin verdiept. Daarnaast volgde ik op school het extra vak Alternatieve Geneeswijzen. Met deze kennis gebundeld heb ik de gastblog ‘Medicinale kruiden’ geschreven.
Voeding en gezondheid is hip. Steeds meer mensen worden zich bewust van de uitwerking die voeding heeft op het lichaam. Dit is een goede ontwikkeling, voorkomen is namelijk beter dan genezen.

In China heerst deze overtuiging al eeuwen. Honderden jaren geleden werd de dokter in een Chinees dorp betaald zolang iedereen gezond was, wanneer iemand ziek werd stopte de betaling door de dorpelingen en daalde de dokter in aanzien. Iedereen gezond houden is natuurlijk best een grote opgave. De Chinese dokters hebben om deze reden ontzettend veel kennis opgedaan over het menselijk lichaam en natuurlijke producten, zowel preventieve producten als producten die als een remedie werden gebruikt.

Al deze kennis is terug te vinden in verschillende therapieën die gebruikt worden door alternatieve genezers. Homeopathie, natuurgeneeskunde en antroposofische geneeskunde zijn behandelingen die onder de alternatieve geneeswijzen vallen. Door de jaren heen zijn deze therapieën in o.a. Nederland steeds meer in de verdrukking geraakt door de moderne geneeskunde. Er is op dit moment volgens de huidige geneeskunde niet voldoende wetenschappelijk bewijs om de alle alternatieve therapieën te ondersteunen en dus gangbaar te maken.
Toch is er een hele mooie verklaring voor het gebrek aan wetenschappelijk bewijs. De alternatieve therapeuten maken voornamelijk gebruik van kruiden, planten, mineralen, dierlijke producten en pathogene ziekteverwekkers (zoals micro-organisme). Deze stoffen worden verdund met water of alcohol. Het idee hierachter is om een patiënt te behandelen met de kleinste maar toch optimale doses van een stof. Op deze manier zal de stof geen grote verdere invloed hebben op de processen van het lichaam. De doseringen die worden gebruikt ter behandeling of preventie van een ziektebeeld zijn echter zo klein dat ze niet terug gevonden kunnen worden in het lichaam. Hierdoor is het lastig om wetenschappelijk gezien de eventuele effecten van de toegediende stof ook echt toe te wijzen aan de stof.

Het behandelen van ziektebeelden kan beter niet zelf gedaan worden. De alternatieve therapeuten hebben vaak jaren moeten studeren en daarnaast ook nog eens jaren aan ervaring opgedaan in het behandelen van patiënten. Toch zijn er heel veel kruiden verkrijgbaar in o.a. supermarkten die een heilzame werking hebben op het menselijk lichaam die wel veilig zelf gebruikt kunnen worden als medicijn (uitzonderingen daar gelaten). Hieronder volgen een paar voorbeelden van het gebruik van kruiden bij symptomen of klachten.

Lastige stoelgang

Veel mensen zullen hiermee bekend zijn. Wanneer er onvoldoende vezels gegeten worden, water gedronken wordt of bewogen wordt, kan het zijn dat de stoelgang moeilijker wordt dan gebruikelijk. Dit kan zich uiten in obstipatie, diarree, buikkramp, een opgeblazen gevoel of flatulentie (winderigheid). Dit is natuurlijk ontzettend vervelend. Het belangrijkste is om voldoende vezels te eten in combinatie met het drinken van voldoende vocht (1,5-2 liter per dag). Wanneer dit niet helpt zijn er aantal kruiden die een positief effect hebben op de stoelgang zoals;

 • Senna is een kruid die ervoor zacht dat de dikke darm minder vocht terugneemt. Hierdoor wordt de ontlasting soepeler en daarnaast stimuleert senna de darmperistaltiek waardoor de ontlasting minder lang in de dikke darm zit en dus minder indikt.
 • Venkel werkt verzachtend op de darmen, bevordert de spijsvertering waardoor de ontlasting wederom minder lang in de dikke darm blijft zitten en dus minder hard wordt. Daarnaast heeft venkel een remmende werking op de eetlust en verfrist de adem.

Stres reducerende kruiden

Stres is een factor uit het dagelijks leven wat niet een heel positief effect heeft op het menselijk lichaam. Er zijn een aantal kruiden waarvan beweerd wordt dat deze een stres verminderende werking hebben op het lichaam en de geest.

 • Kamille is een bloem met een lichte en ‘schone’ smaak. Kamille wordt vaak ingezet tijdens periodes van stres. Daarnaast heeft kamille een rustgevend effect op de maag en darmen, werkt het ontsmettend, vermindert het spierkrampen en heeft het een beschermend effect op het maagslijmvlies wat maagzuur kan verzachten.
 • Citroenmelisse is een kruid die een ontspannend werkt door de uitwerking op het zenuwstelsel. Dit is overigens een van de weinige ontspannende kruiden die tevens een energiek gevoel geven, juist doordat deze kruiden inwerken op het zenuwstelsel.
 • Valeriaan is een kruid dat ontspannend werkt doordat het nervositeit, spanning en slapeloosheid vermindert. Dit is tevens een kruid die het concentratie vermogen niet aantast.

Naast deze klachten zijn er reeks van andere klachten die verholpen kunnen worden door het gebruik van kruiden. Ga op onderzoek uit en ontdek! Tot slot worden hieronder een aantal kruiden genoemd met een korte uitleg van het effect hiervan op het lichaam.

 • Kurkuma een kruid dat zware metalen uit de voeding bindt en een ontsteking remmende werking heeft.
 • Marjolein kan gebruikt worden als kruid dat helpt om het gevoel van een kater (door drank) te verminderen.
 • Cacao bevat veel flavonoïden waardoor het een krachtige antioxidant is.
 • Alfalfa is een kiemplant en bevat hierdoor veel eiwitten, mineralen en vezels per 100 gram. Deze plant wordt o.a. aanbevolen bij vermoeidheid, zwakte, gebrek aan energie en depressiviteit.
 • Monnikspeper is een kruid die de menstruatie cyclus helpt te reguleren waardoor stemmingswisselingen voor, tijdens en na de menstruatie verminderen.
 • Sint-Janskruid heeft een licht antidepressieve werking.
 • Citroengras thee wordt aangeraden bij griep en verkoudheid om deze te verminderen.

In verband met het niet wetenschappelijk aantoonbaar bewijs dat deze kruiden ook daadwerkelijk een positief effect hebben op de gezondheid, is iedereen vrij om hier een eigen mening en visie over te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s