Multivitaminen feit of fabel?: Schaad het niet dan baat het niet

Door: Eline

Vaak krijg ik van mensen de vraag of het slim is om multivitaminen te slikken om de gezondheid een steuntje in de rug te geven. Meestal zijn het gezondheidsbewuste mensen die mij deze vraag stellen. Ook als ik met mijn (gezonde) vrienden op vakantie ben, worden er naast lekkernijen ook multivitaminen met elkaar gedeeld. Do they really need those pills? Tijd voor meer duidelijkheid! Tijd voor een blog over multivitaminen!

Vitaminepillen

Multivitaminen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die we via onze voeding binnen krijgen. Vitaminen uit tabletten nemen we soms wel beter op, we hoeven immers niet eerst de voedingsmiddelen te verteren voordat de vitamines opneembaar zijn door het lichaam. Sommige vitaminen zijn heel moeilijk op te nemen via de voeding, waardoor ze in speciale gevallen worden voorgeschreven als voedingssupplementen; denk bijvoorbeeld aan vitamine D en foliumzuur.

Feit of fabel?: Schaad het niet dan baat het niet

Fabel. De meest gehoorde opvatting over multivitaminen is denk ik wel “Schaad het niet dan baat het niet”. Zelfs een diëtist hoorde ik laatst zeggen, “ach, wat je teveel neemt, plas je toch wel uit”.  Met deze opvattingen dien je voorzichtig te zijn, want de vet oplosbare vitaminen plas je dus niet uit en te hoge dosissen van bepaalde vitaminen, mineralen en antioxidanten kunnen bewezen negatieve effecten hebben op de gezondheid. Om maar even een paar voorbeelden te geven:
– Te veel calcium (mineraal) kan een tegengesteld effect hebben op onze botdichtheid.
– Te veel vitamine B6 (water oplosbare vitamine) kan leiden tot zenuwaandoeningen.
– Teveel vitamine A (vet oplosbare vitamine) is schadelijk, om diezelfde reden wordt geadviseerd dat jonge kinderen niet teveel leverworst eten. Leverworst is namelijk rijk aan vitamine A.
– Teveel bètacaroteen (antioxidant) kan het omgekeerde effect van de verwachte antioxidant werking hebben. Het risico op het ontwikkelen van kanker is hierdoor verhoogd.

Via normale gevarieerde voeding is het vrijwel niet mogelijk om een overdosis van vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Feit of fabel?: Met een multivitaminetablet weet je zeker dat je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen hebt gekregen

Fabel. Het kan zijn dat je met het slikken van (multi)vitaminen concurrentie van vitaminen en mineralen in de hand werkt. Wat bedoel ik daarmee? Nou, neem bijvoorbeeld de mineralen ijzer en calcium; ze concurreren met elkaar. Als je veel zuivelproducten eet en je ook nog eens vitaminetabletten met veel calcium erin neemt, kan het zo zijn dat je lichaam niet meer voldoende ijzer kan opnemen. Op lange termijn kan dit leiden tot bloedarmoede.

Feit of fabel?: Multivitamine supplementen zijn handig als je ongezond eet.

Fabel. Multivitamine tabletten kunnen gezonde voeding niet vervangen. Voeding bestaat immers uit veel meer dan alleen vitaminen en mineralen zoals vezels om de darmen gezond te houden, maar ook essentiële vetten en eiwitten.

Eenzijdige eters en sporters

In de regel is het zo dat als je veel sport je automatisch meer eet en dus ook genoeg extra vitaminen en mineralen binnen krijgt. De voorwaarde is natuurlijk wel dat je gevarieerd en gezond eet. Wie heel eenzijdig eet of extreem aan het afvallen is kan het beste zijn of haar voedingspatroon verbeteren. Als dit niet lukt is het soms toch verstandig om je te laten adviseren door een diëtist of arts over welke aanvullende vitaminen of mineralen via voedingssupplementen geslikt kunnen worden.

Vegans, kids, zwangere vrouwen en ouderen

Daarnaast zijn er groepen waarvoor altijd aanvulling met een vitamine- of mineralensupplement geadviseerd wordt, omdat bepaalde vitaminen en mineralen via de voeding moeilijk op te nemen zijn. Vaak hebben deze groepen door een groeiperiode (bij zwangeren en kinderen) ook een verhoogde behoefte aan specifieke vitaminen of mineralen. De verhoogde behoefte geldt voor veganisten (vitamine B12), zwangere vrouwen (foliumzuur en vitamine D), getinte mensen en mensen die overdag weinig buiten komen (vitamine D), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D).

Fish-dislikers

Hoewel visolie (omega-3) niet onder de groep vitaminen of mineralen valt is het wel iets dat in de vorm van capsules geslikt kunnen worden. Daarom wil ik hier ook nog kort over uitwijken: als je geen vis eet of minder dan 2 keer per week vis eet (waarvan 1 keer vette vis),  is het verstandig om dagelijks visoliecapsules te slikken.

Hand-out bij de aanschaf van vitaminnpillen

Op het etiket van een potje met pilletjes geconcentreerde vitaminen of mineralen staat voor elke vitamine of mineraal een percentage genoemd van wat je dagelijks daarvan binnen zou moeten krijgen.  Dit wordt ook wel de ‘aanbevolen dagelijke hoeveelheid’ (ADH) genoemd. Zorg ervoor dat je nooit meer dan 100% van de ADH binnenkrijgt met 1 pilletje.

Hoe ik het doe

Zelf heb ik een licht tintje en ben ik geloof ik vatbaar voor winterdipjes, om die reden slik ik al tijden elke ochtend vitamine D. Voor de rest eet ik gewoon gezond om me zoveel mogelijk kiplekker te kunnen voelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s