Deel 2: Vasten totdat je uitgehongerd bent

IMG_2788Door: Eline

In mijn vorige artikel over vasten sprak ik nog over eventuele voordelen voor de geest en mindset. Dat vasten slecht is voor het lichaam benoemde ik ook al kort en het advies van ons is dan ook om niet helemaal te stoppen met eten tijdens het vasten. In dit artikel wil ik nog wat dieper met jullie ingaan op wat er in het lichaam zou gebeuren als je stopt met eten (en dus extreem gaat vasten).

Stel je lichaam voor als een apparaat met allemaal motoren. Die motoren zijn de organen: je hart, je hersenen, je spieren et cetera. Motoren hebben benzine nodig. De benzine van je lichaam bestaat uit suiker en vet en dat krijg je binnen doordat je dagelijks eet. De meeste benzine die we binnen krijgen wordt direct gebruikt, want vergeet niet dat wij in tegenstelling tot een auto NOOIT uitgaan. De hele dag door zijn de motoren aan het werk. Ook krijgen we eiwitten binnen als we eten, maar die zijn meer bedoeld om de motoren te onderhouden; onderdelen vervangen en schade herstellen.

We halen onze energie uit suikers (koolhydraten) en vetten

De benzine waar wij op draaien bestaat dus uit koolhydraten die omgezet zijn tot suikers en vet. Als de benzine geen suiker zou hebben zouden onze hersenen niet meer kunnen werken. Veel andere motoren/organen kunnen nog wel voor een deel blijven draaien op (lichaams)vet.

Als je stopt met eten bestaat de benzine alleen nog maar uit vet. Gelukkig hebben we, naast vet ook een klein voorraadje suikers in onze spieren en lever zitten. Dit heet glycogeen. Zo kunnen onze hersenen en zenuwstelsel nog 1 tot 2 dagen vooruit.

Dag 1/2

Daarna is de glycogeenvoorraad op. Als je nog steeds niks eet, betekent dat dat het lichaam suikers moet gaan maken van hele andere stoffen, namelijk uit eiwitten en uit vetten. Als je deze drie stoffen scheikundig vergelijkt zie je dat eiwitten best makkelijk om te bouwen zijn tot suikers, maar voor vetten geldt dit niet. Het probleem is nu het volgende:

Dag 3/4

De eiwitten komen niet uit de voeding dus moeten ze uit de spieren en organen komen. Spieren en organen (de motoren) worden dus letterlijk afgebroken. Om dit proces zo veel mogelijk te voorkomen zal het lichaam tóch suikers uit vetten maken, ook al is dit een lastiger proces: de ketogenese genoemd. Suikers die in dit proces ontstaan zien er iets anders uit en worden ketonen genoemd. Hierbij ontstaan ook schadelijke zuren (en die ruik je uit iemands mond) die op lange termijn kunnen lijden tot vergiftiging in het lichaam. Je lichaam kan 2 dagen vooruit met de ketogenese.

Na dag 4

Na 3 tot 4 dagen niet eten, kan je lichaam niet anders dan toch veelvuldig spier- en orgaaneiwitten af te breken. De spieren en organen worden nu opgegeten om aan voldoende suikers te komen om diezelfde spieren en organen te laten werken en zo in leven te blijven. Dit hele gebeuren kan wel 2 maanden duren (mits je water blijft drinken). Na 1 maand is er wel al blijvende schade aan al je organen aangericht.

Als je na lange tijd (meer dan 10 dagen) weer begint met eten, moet je dit heel langzaam opbouwen, om te voorkomen dat in één keer teveel van de voedingsstoffen door de cel worden opgenomen en er tekorten van deze stoffen in het bloed ontstaan.

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Manoniempje schreef:

  Goedendag gezusters,

  Een mooi artikel om te lezen. Ben zelf reeds 5 dagen aan het vasten, waarbij de eerste 2 dagen met een kom musli/noten(zonder toegevoegde suikers) schat in de orde van een paar honderd calorieën. En de afgelopen 3 dagen geheel zonder eten. Het is een hele interessante ervaring om een keer mee te maken en het lichaam te testen. De eerste dagen voelde ik mij ontzettend beroerd(trillende handen. hoofdpijn). De afgelopen dagen gaat het echter steeds beter, geen hongergevoel meer en scherp van lichaam en geest. Ik slaap langer en merk vooral, dat ik na het slapen voldoende energie heb. Hoewel ik vrij had genomen voor deze week vasten, merk ik toch dat ik weer gewoon aan het werk ben.
  Grootste pluspunt: Merk, dat mijn behoefte aan suiker enorm is afgenomen en ook het niet hebben van suiker niet meteen meer leidt tot trillende handen, verassend goede concentratie

  Grootste minpunten: Stinkende adem, vaak tandenpoetsen(want tanden voelen snel vies aan door het zure milieu), Wegvallen honger. Vooral, dat laatste baart mij zorgen aangezien ik mij kan voorstellen dat vasten snel kan doorslaan in anorexia.

  Drink trouwens wel mijn water met een paar druppels vers citroensap om zo mijn vitamine C niveau op peil te houden.

  Voor de liefhebbers:
  – Ben zelf man
  – 185/ 73 kilo(bij start)
  – 25+ in leeftijd
  – Bovengemiddeld gespierd, met vooral vet rond benen en boven heupen.

  Gewichtsverlies tot nu toe vrij minimaal en denk ik vooral toe te schrijven aan lege maag en lege darmen.

  Raad ik het aan? Ja voor 5-6 dagen, maar wel met de notitie dat je voor de periode en na de periode bovengemiddeld veel mineralen en vitaminen binnen krijgt door veel groente te eten. Verder als je gevoelig bent voor eetstoornissen, zou ik dit ook niet doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s