De voor- en nadelen van vasten

Door: Eline

detox-healthy-green-smoothie-post-holidays-detoxSapkuren, sportvasten, uithongeren, hongerstaking of de Ramadan zijn allemaal voorbeelden van vasten waarin je minder eet of drinkt dan je normaal gesproken gewend bent. Om verschillende redenen kun je besluiten om te gaan vasten. Vanuit diëtistisch oogpunt is het niet aan te raden om streng te gaan vasten. Toch durf ik wel te zeggen dat een lichte vorm van kortdurig vasten je kan helpen om gezonder te worden. Ik zet de verschillende benaderingen van vasten voor jullie op een rijtje:

Vasten op medische gronden

Soms wordt een dagje niet eten aangeraden voor een medisch onderzoek en héél soms kan een ‘very low calorie diet’ voorgeschreven worden door een arts wanneer men levensbedreigend overgewicht heeft bijvoorbeeld. Vaak is het dan zo dat voorgaande pogingen om af te vallen niet zijn gelukt en er nu toch echt drastisch gewichtsvermindering nodig is om te kunnen opereren.

Vasten vanuit het geloof en spiritualiteit

Het Christendom, het Jodendom en de Islam kennen allemaal een vorm van vasten. Niet elk persoon met een van deze geloofsovertuigingen vast op dezelfde manier. De Christenen vasten in de 40 dagen voorafgaand aan Pasen. Islamieten volgen de Ramadan waarin zij niet mogen eten met daglicht. Ook in het Boeddhisme wordt om spirituele redenen op willekeurige moment gevast. Vaak is het achterliggende idee bij al deze overtuigingen hetzelfde. Het is de bedoeling dat men in deze dagen meer tot God of zichzelf komt; door minder met eten bezig te zijn moet men wel dieper of vaker nadenken over zichzelf. Daarnaast krijgt men goed inzicht hoe het voor minder welvarende mensen in hongergebieden kan zijn om honger te lijden. Het helpt volgens sommige mensen ook bij de ontwikkeling van zelfdiscipline. En ik denk dat iedereen wel kan beamen dat negatieve emoties aangewakkerd worden als je honger hebt; een goede eyeopener van jouw negatieve eigenschappen om aan te werken.

Mindset

Eigenlijk wordt het hierboven al omschreven, vasten kan helpen bij een mindset; even helemaal anders denken en je slechte gewoonten doorbreken. Het kan helpen om in je vastenperiode een plan op te stellen met nieuwe voornemens om gezond te gaan leven.

Hoe gezond is vasten?

Dat vasten echter schadelijk kan zijn voor het lichaam blijkt al uit het feit dat er tijdens de Ramadan mensen worden ontzien om deel te nemen. Zwangeren, ouderen en kinderen kunnen hier namelijk gezondheidsschade aan oplopen. Het kost je hoe dan ook de afbraak van je spiereiwitten als je minder begint te eten en drinken dan je nodig hebt. Na ongeveer 10 dagen streng vasten is er sprake van een te grote spierafbraak. Als je 10 dagen niks tot nauwelijks heb gegeten is er zogenaamd sprake van een risico op een refeeding sydroom; oftewel dat je complicaties krijgt als je dan ineens weer volledig eet wat je nodig hebt. In het ziekenhuis wordt je voedingsinname dan ook streng gereguleerd en welliswaar zo snel mogelijk weer opgebouwd (doorgaans binnen 48 uur).

Sommige mensen opperen dat vasten helpt om je lichaam te zuiveren. Oftewel om te ontgiften of detoxen. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit zo werkt voor het lichaam. Als het goed is beschikt iedereen over een gezonde lever die elke dag bezig is met het opruimen van schadelijke stoffen in ons lichaam. Ook bevat onze normale voeding geen enge gifstoffen zoals weleens wordt gedacht. Heb je je twijfels? Lees eens ons artikel over E-nummers.

Betalen voor vastenkuren

Persoonlijk vind ik het onzin om te vasten aan de hand van commerciële kuren, omdat je hoe dan ook je lichaam wat aandoet als je opeens veel minder gaat eten en drinken dan je nodig hebt.

Hoe streng moet ik vasten?

Als je dus tóch wilt vasten vanwege die mindset die je wilt ervaren maak dan een plan voor jezelf wat je nog wel mag eten en drinken en laat het nooit langer dan 10 dagen duren. Ons advies is om je tijdens het vasten te beperken tot 3 hoofmaaltijden die wellicht wat lichter van aard zijn dan je gewenst bent. Daarnaast kun je ervoor kiezen om onbeperkt rauwkost te eten. Dus denk eens aan vasten met een ontbijt van yoghurt met fruit, een salade als lunch en een lichte avondmaaltijd met veel groenten en wat vis.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s