Wegen spieren meer dan vet?

Door: Eline

FullSizeRender (3)Helaas, dat is een misvatting. Wél is het zo dat de dichtheid van spiermassa groter is dan van vetmassa. Oftewel, vet neemt meer ruimte in beslag in je lichaam. Je kunt dit vergelijken met een zak vol veren van 1 kilogram (het vet) en een klein zakje knikkers van 1 kilogram (de spieren). Je kan niet zomaar je overgewicht goedpraten door het te hebben over spieren of botten die zwaarder wegen. Als je écht veel sport natuurlijk wel. Het is eigenlijk beter om niet teveel naar je gewicht te kijken, maar meer naar je lichaamsomvang.

Een sportieve en gespierde vrouw van 75 kilogram met een lengte van 1.70 zou niet hetzelfde voedingsadvies mogen krijgen als een vrouw met hetzelfde gewicht die voornamelijk stilzit en de auto gebruikt. Dit is de voornaamste reden dat er zoveel commentaar bestaat op de BMI (Body Mass Index). De BMI is een graadmeter om te beoordelen of je een gezond gewicht hebt. Bij een te hoge BMI loop je statistisch gezien meer risico op welvaartsziektes. Maar die statistieken gaan alleen uit van de gemiddelde mens, niet van de (top)sporters!

Het is dus niet slim om als atleet het advies te volgen om minder te eten zodat hij of zij een lager BMI bereikt. Al die spieren die je nou eenmaal hebt moeten namelijk gevoed blijven worden, anders zullen je spieren op den duur gaan inslinken en verlies je kracht. Andersom geldt dat iemand die af wilt vallen het beste ook zijn of haar spieren kan trainen. Want spieren verbruiken wel meer energie dan lichaamsvet! Zo zul je niet de rest van je leven op een hongerdieetje moeten om een gezond gewicht te behouden!

Voor de gemiddelde mens met een normale levensstijl geldt de BMI doorgaans wel. Een gezonde BMI zit tussen de 20 en 25 in. Onder de 18,5 spreken we van ondergewicht en boven de 25 van overgewicht. Benieuwd naar wat jouw BMI is? Bereken je BMI hier.

Maar wanneer ben je nou te dik?

Onderzoeken tonen aan dat het risico op de welvaartsziektes sterker samenhangen met de tailleomvang dan met het lichaamsgewicht. Het bierbuikje is dus  ongezonder dan een goeie bilpartij! Als je je laat kenmerken door een bierbuikje ben je dus écht te dik, op andere rondingen mag je misschien wel gewoon trots zijn! Mannen zouden een tailleomvang moeten hebben tussen de 79 en 94 centimeter. Voor vrouwen geldt een tailleomvang tussen 68 en 80 centimeter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s